Suna Erden

Su yönetimi kimde olacak krizi UBP-CTP koalisyon hükümetini yol ayrımına getirdi.

Türkiye’den gelen su yönetimi ve TC-KKTC arasında imzalanması öngörülen 2016-2018 yılı mali protokol ile ilgili kriz, UBP-CTP koalisyon hükümetini yol ayrımına getirdi. 

Türkiye Orman ve Su İşleri Bakanlığı, suyun yap işlet devret modeli ile işletileceği, geçiş sürecinde ise DSİ tarafından işletilmesi konusunda KKTC yetkilileri ile mutabakat sağlandığını açıklarken, CTP-BG Parti Meclisi , “TC ile KKTC Hükümetleri arasında Su Temini ve Yönetimine İlişkin Hükümetler Arası Anlaşmayı” reddetti. 

Başbakan Kalyoncu dünkü meclis toplantısında su konusunda koalisyon ortağı ile hükümet kurulurken aynı noktada olduklarını düşündüklerini ancak şimdi böyle olmadığını gördüklerini ifade edip, hükümetin bozulabileceğine dair sinyaller verirken, kesin kararın bugün yapılacak CTP Parti Meclisi toplantısında belli olacağı öne sürüldü. İddiaya göre, CTP’nin hükümetten çekileceği, bugün gerçekleştirilmesi planlanan CTP-MYK toplantısında hükümetin geleceğinin netleşeceği ileri sürüldü. 

UBP’DE DE HUZURSUZLUK VAR 

Öte yandan CTP ile aynı görüşte olmayan UBP’de de huzursuzluk yaşandığı, partililerin, “Bu ülkeyi CTP Parti Meclisi mi yönetiyor” diye serzenişte bulunduğu ve UBP Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün’ün harekete geçmesini talep ettikleri öğrenildi.