Suna Erden

KKTC’de 8 bine yakın kanser hastası bulunurken, bu hastalara maddi ve manevi destek veren KHYD Başkanı Kocaismailgil, devletin federasyonlara katkı yaptığını ancak yüzlerce hastaya destek veren derneğe yardım etmediğini dile getirdi 

Kanser Hastalarına Yardım Derneği, 20 yıldır aralıksız faaliyetlerini sürdürerek kanser hastalarına maddi ve manevi yardım ediyor. Dernek, Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Onkoloji servisinde tedavi altında olan hastalara bakılması için personel barındırıyor, evinde bakım gören hastaların 24 saat imdadına yetişecek hemşirelerin görev yapmasını sağlıyor. Ayrıca dernek, Lefkoşa Çağlayan bölgesindeki misafirhanelerinde ışın ve radyo terapi gören hastaların misafir olarak kaldıkları ve bakım gördükleri yerin masraflarını da karşılıyor. Güney Kıbrıs’a giden hastalara refakatçi ve tercüman temin eden dernek, ülkede sayıları 7 bini aşan hastaya çeşitli hizmetler sunuyor. Dernek faaliyetlerini sürdürebilmek için her ay 103 bin TL’ye ihtiyaç duyuyor. Bu meblağın 48 bin TL’si memur maaşlarından yapılan kesinti ile karşılanırken, geri kalan kısım ise bilet satışı ve diğer sosyal faaliyetlerle sağlanmaya çalışıyor. Yıllardır derneğin ihtiyacı olan maddi tutarı bulmak için çabalayan üyeler, devletten her hangi bir maddi destek görmedikleri için yeni çareler arıyor. 

HER HİZMETİ VERİYORLAR 

Konuyla ilgili Star Kıbrıs’a açıklama yapan Kanser Hastalarına Yardım Derneği Raziye Kocaismailgil öncelikle derneğin yürüttüğü faaliyetler ile ilgili bilgiler verdi. Kocaismailgil, Lefkoşa Devlet HastanesiOnkoloji biriminde tedavi gören hastalara 2005 yılından beridir bakan hemşirelerin maaşlarının dernek tarafından ödendiğini söyledi. Kocaismailgil, ayrıca her bölgede evinden arayan ve yardım talep eden hastaların bakımı için seferber olan hemşirelerin görev yaptığını, bu çalışanların maaşlarının da dernek tarafından ödendiğini ifade etti. Çağlayan bölgesindeki misafirhanede radyo terapi ve ışın tedavisi gören hastaları misafir ettiklerini, evinde bakıcı olmayan hastaların orada kaldığını ifade eden Kocaismailgil, hastalar için sıfır maliyetli olan bu misafirhanenin de giderlerinin dernek tarafından karşılandığını söyledi. 

“HER AY BU PARAYA İHTİYAÇ VAR” 

Kocaismailgil, Güney Kıbrıs’a tedaviye giden hastalara refakatçi ve tercüman temin ettiklerini, UmutEğitim ve Kültür Evi ile çocuklara yönelik hizmetler sunduklarını, her Cumartesi günü kanser hastası çocuklar için psikiyatri desteği verdiklerini ifade ederek,eğitim merkezindeki etkinliklerin de dernek tarafından karşılandığını açıkladı.Kocaismailgil, Temel Onkoloji Uzmanı Mine Çağlar ile ülke çapında köy köy gezildiğini, toplumu bilinçlendirmek amacı ile seminerler düzenlendiğini kaydetti. Onkoloji Uzmanı Çağlar’ın kanserden korunmak yöntemleri ile ilgili halkı bilinçlendirdiğini kaydeden Kocaismailgil, son olarak Çamlıbel bölgesinde açtıkları hasta tatil evi sayesinde hastaların aileleri veya arkadaşları ile birlikte konaklama imkânı sunduklarını ifade etti. Tatil evine giden hastalara harçlık ve 200 lira gıda yardımı yaptıklarını belirten Kocaismailgil, derneğin yürüttüğü tüm faaliyetler için aylık olarak 108 bin TL’ye ihtiyaç duyduklarını söyledi. 

“BİLET SATIP İNSANLARI BIKTIRMAK İSTEMİYORLAR” 

Kocaismailgil, derneğe gelir toplamak için bilet sattıklarını, yılladır bu faaliyeti sürdürdüklerini ifade ederek, halkı yormaktan, aynı kişilere bilet satmaktan dolayı başka gelir kapısı aramaya başladıklarını dile getirdi. 

“MEMURLARIN MAAŞI OLMASA” 

Kocaismailgil, her ay derneğin ihtiyaç duyduğu 108 bin TL’nin 48 bin TL’sinin memur maaşlarından yapılan 3 veya 5 liralık kesintilerle karşılandığını belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu ülkede 30 bin sigorta emeklisi var. Her biri 5 TL verse hiçbir etkinlik yapmadan, kimseyi yormadan derneğin ihtiyacı olan geliri toplarız. Bu nedenle yeni bir kampanya başlattık. “5 TL huzur, mutluluk ışık ve hayat olacaktır” sloganı başlattığımız ziyaretlerimizin ilk durağı bugün meclis olacak. İnanıyorum ki vekillerimiz ve meclis çalışanları duyarsız kalmayacaktır.” 

“KANSER ARTTI, GİDER ÇOĞALDI” 

Kocaismailgil, geçmiş yıllara nazaran kanser vakalarının artış gösterdiğini, ülkede kayıtlı 7 bin 800 erişkin,70 tane de çocuğun kanser hastası olduğunu, bu nedenle giderlerinin arttığını ifade etti. Kalıcı bir gelirleri olmadığını ve devletten maddi destek görmediklerini kaydeden Kocaismailgil, “Her zaman devletten maddi destek talep ettik ancak olumlu bir sonuç alamadık. Etkinliklerle, bilet satarak dernek için para topluyoruz. Devlet, spor federasyonu veya diğer etkinliklere katkı sağlıyor ancak bize sağlamıyor” dedi. 

“MİDE KANSERİ HORTLADI” 

Kocaismailgil, 2 aylık bebekte bile kansere rastlanıldığını ifade ederek, artış gösteren kanser türlerini açıkladı: Kadınlarda meme kanseri, erkekler de ise prostat kanseri ile sırada geliyor.Hem kadın hem erkeklerde görülen ve son zamanlarda oldukça yaygınlaşan kanser türü ise akciğer kanseri.20 yıl önce kadınlarda akciğer kanserine hiç rastlanılmıyordu. Şimdi ise erkekler kadar kadınlar da bu kanser türüne yakalanıyor. Geçmiş yıllarda hiç görülmeyen ancak son zamanlarda hortlayan kanser türü ise mide ve bağırsak kanseri. Ya yeme alışkanlarımızın değişmesinden ya da yediğimiz şeylerin sağlıklı olmayışından bu kanser türleri tırmanışa geçti. Çocuklarda ise lösemi ve beyin tümörü vakalarına sıklıkla rastlıyoruz. Daha 2 aylık bebekte bile beyin tümörü var.” 

“VAKA ÇOĞALDI, BİLİNÇ ARTTI” 

Kocaismailgil, kanser vakalarının arttığını ancak ölüm oranlarının düştüğünü ifade ederek, toplumun artık bilinçlendiğini, en ufak bir şüphede bile kontrole gittiğini, erken teşhis sayesinde 20 yıl öncesine göre kanserden yaşamını yitirenlerin sayısının azaldığını söyledi. Kocaismailgil, her bireyin mutlaka senede bir kez olsun kanser taraması yaptırması gerektiğini de sözlerine ekledi.