Raif Doğru

KKTC’nin en büyük sebze ve meyve toptancısı Osman Koçak Ltd’in işletmecileri Murat ve Hasan Koçak kardeşlerin izi dün de bulunamadı. İki kardeşin, aileleriyle birlikte İngiltere’ye gittikleri yönündeki iddialar kuvvetlenirken, alacaklılara bu kez Yeşilköylü soğan üreticileri eklendi.

Diyalog’a konuşan Özkan Con; sattığı soğanlara karşılık olarak kendisine 15 bin 500 TL tutarında 5 tane çek verildiğini, ancak tümünün de bankadan geri geldiğini söyledi. Özkan Con “malımızı verdik, parasını alamadık. Bizim halimiz ne olacak?” diyerek, yaşananlara sitem etti.

Con’un verdiği bilgiye göre; Yeşilköy’den İrfan Ünal’ın, Koçak kardeşlerden 23 bin TL, Zekeriya Direk’in 18 bin TL, İbrahim Altıntaş’ın 15 bin 500 TL alacağı var.

“Kime şikayet edeceğiz?”

Özkan Con, geçmişte bir başka işadamından 60 bin TL tutarındaki patates parasını alamadığını, mahkemeye gittiği halde mağduriyetinin giderilmediğini belirtirken şöyle dedi:

“Bu ülkede kimi, kime şikayet edeceksiniz?. Daha önce avukat parası ödediğim halde 60 bin liramı alamadım. Şimdi 15 bin 500 TL için avukat tutmaya değer mi, değmez mi bilemiyorum. Bu sorun aslında devletin sorunu. Her şey bozuldu, güven kalmadı.” (Diyalog)

* * * ​

KOÇAK KARDEŞLER KONUYLA İLGİLİ KONUŞTU

Kuzey Kıbrıs’ın en büyük sebze ve meyve toptancısı Osman Koçak Ltd’nin işletmecilerinden Murat ve Hasan Koçak kardeşlerin, geride milyonlarca liralık borç bırakarak yurt dışına kaçtıkları yönündeki iddialar alacaklıları harekete geçirmişti.
İki gündür basında çıkan haberlerin ardından Koçak Kardeşler suskunluklarını bozdu. Koçak kardeşler yaptıkları açıklamada, "Bir yıl içinde bütün borçlarımızı ödeyeceğiz" dedi.

Koçak kardeşler tarafından yapılan açıklama şöyle:

"Sevgili Gazeteci Kardeşlerim;

Bizler  Murat  ve  Hasan  Koçak  Kardeşler.  Bildiğiniz  üzere  gerek  basında  gerekse  çevrede  birçok  kişi  bizlerin tüm  ada  esnafını  dolandırarak  yurtdışına  kaçtığımızı söylemektedir.  Bizler  bu mail’i sizlerin yardımıyla  tüm  gerçekliliğiyle halkımızı ve alacaklı olan esnaf arkadaşlarımızı  bilgilendirmek  için 
yolluyoruz.

Bizlerin kimseyi dolandırma gibi bir niyetimiz yok. Yaklaşık iki sene önce İstanbul’da faaliyet gösteren Mehmet  Bilgiç  isimli şahsi  firmaya  350,000  TL  karşılığı  enginar  yolladık  ve  paramızı  bir  kuruş  dahi alamadık.  Starling, Verese, Can, Yaman Market  ve  daha  birçok  iflas  etmiş  firmalardan  alacaklı 
bulunmaktayız. Bu açığı kapatmak için başladığımız çalışmalar bizleri bankalardan kredi taleplerinde bulunmaya  zorladı.  Fakat  hiçbir  banka  bizlerin  ihtiyacı  olan  kredi  ve  yapılandırma taleplerimizi gerçekleştiremedi. Bunun üzerine bizler şirket olarak dışarıda özel çalışan ve çok yüksek faiz ile para satan finans şirketleriyle çalışmak zorunda kaldık. Maalesef bu faiz oranları ile mücadelemiz çok uzun sürmedi.  Su  an  bitmiş  bir  vaziyete  geldik.  Evimize süt  alacak  paramız  kalmadı,  çocuklarımızın  okul ücretlerini ödeyemez hale geldik. Borçlular borçlarını ödemek için çaba harcamazken, alacaklılar beni ve  ailemi  öldürmekle tehdit  etmeye  başladılar.  Polis,  hukuk  ve  devlet  yetersiz  kaldı.  Suçlu  bizler olduk.  Bize söylenen  ‘Biz  bu  paraları sana zorla vermedik ama zorla  almasını  biliriz’  oldu.  Kısacası bizler  kaçmadık  evimizi,  işimizi  ve  ailemizi  terk  etmek  zorunda  bırakıldık.  Hangi  şartlarda  adadan ayrıldığımızı  kelimelerle anlatmamız  mümkün  değil.  Şunu  herkesin  bilmesini  istiyoruz;  bizlerin  mal varlığı ve dışarıdaki alacaklarımız tüm borçlarımızı ödemeye yeterlidir. Fakat zamana ihtiyacımız var. En  kısa  sürede  tüm  borçlularımla  birer  birer  temasa  geçip,  yaklaşık  1  yıl  içinde  tüm  borçlarımızı ödeyeceğimizi buradan tüm halkımıza bildirmek istiyoruz. Eğer KKTC deki bu finans şirketlerine bir denetim mekanizması konmazsa nice gençler nice aileler bu yollara  düşecektir.  Bu  problemin  adamızın  problemi  olmuştur,  lütfen  birileri sesimizi  duysun  ve  bu  finansçılara DUR desin.

Saygılarımla...

Hasan / Murat KOÇAK"