Kuzey Kıbrıs’taki tarihi eserlerin en önemlilerinden biri olan Bufavento Kalesi, hayvan barınağı olarak kullanılıyor. Kaleyi ziyarete giden yerli ve yabancı halk, gördüğü manzara karşısında büyük bir şaşkınlık yaşıyor. Yıllardır, Bufavento Kalesi’nin gerek “mandıra” olarak kullanılması gerek çöplük haline getirilmesi konusunda medyada çıkan haberler ve yapılan şikâyetlere rağmen yetkililerin böylesi önemli bir konuya duyarsız kalması büyük eleştirilere neden olurken, 21’inci yüzyılda, önemli bir tarihi eserin ve ülkemiz turizmine büyük katkısı olan bir yerin yok olmasına göz yumanların suç işlediği ifade ediliyor.  

Sosyal medyada da konuyla ilgili tepkilerini dile getiren vatandaşlar, “Yazıklar olsun bu memleketi emanet ettiğimiz devlet büyüklerimize… O koltuktan kalkın, seçim propagandalarından, masa sandalye sevdasından uyanın. Kendi memleketimizin zenginliğini koruyalım” diyerek yetkililere çağrıda bulunuyor. 

bufavento2-(1).jpg
Gözetleme kulesi olarak inşa edilmişti

Beşparmak sıra dağlarında St. Hilarion ve Kantara kaleleri arasında zincirin bir parçasını oluşturan Bufavento Kalesi, Bizans döneminde Arap saldırılarına karşı adanın savunma ve uyarılması amacıyla gözetleme kulesi olarak inşa edilmiş.

bufavento2-(1)-001.jpg

Yapım tarihi kesin olarak bilinmemekle birlikte tarihte adı ilk kez Arslan Yürekli Richard (1150’li yıllar) zamanında geçen kale, denizden 950 metre yükseklikte Kıbrıs’ın en sarp ve rüzgârlı tepesinde inşa edildiği için Bufavento (rüzgâra kafa tutan) ismiyle anılıyor.

bufavento3.jpg