Cumhuriyet Meclisi Mavi Salonda yer alan ve Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi Başkanı CTP Milletvekili Ferdi Sabit Soyer başkanlığında gerçekleştirilen toplantıya, Tarım Bakanı Erkut Şahali de katıldı.

Şahali, bütçenin en önemli hedefinin; bakanlığın her açıdan yeniden yapılandırılması olduğunu belirterek, bakanlıkta tarımın her zaman ve sorunlarıyla gündemde olduğunu, ancak doğal kaynaklar ve gıda ile de tam teşekküllü çalışması için yeni dönemde kaynakları bu yönde de kullanacaklarını söyledi.

Şahali, bütçe kaynaklarının sadece mali yönden yapılanma için değil her açıdan olabildiği kadar verimli kullanılacağını ve idari yapılanma sağlanacağını kaydetti.

Tarımda standartların sürdürülebilir bir yapıya kavuşturulması, rekabet gücü yüksek bir yapının oluşturulması için kaynakları seferber edeceklerini, gıda ile ilgili gerekli adımların atılacağını ve “tohumdan sofraya” hem üreticilerin hem tüketicilerin bilinçlendirilmesi için çalışacaklarını vurgulayan Şahali, aynı durumun doğal kaynaklar için de geçerli olacağını ve doğal kaynakların korunup verimli kullanılması için gerekli yapılanmaları sağlayacaklarını anlattı.

Kıbrıs çözüm sürecine uyum, ayakta kalabilme ve uyum sağlayabilmek için mevcut sorunların aşılması ve geleceğe yönelik sürdürülebilir adımların atılmasının gerekliliğine işaret eden Şahali, kaynakları güven veren ve sağlayan bir yapıya kavuşmak için kullanacaklarını kaydetti.

Şahali, AB ve Türkiye kaynaklarından en verimli şekilde yararlanıp, çevre, doğal kaynaklar ve gıdaya büyük önem vereceklerini, yol haritalarını ona göre çizeceklerini anlatarak, bakanlıkta ciddi anlamda verimliliği ve performansı artırmak için çalışacaklarını ve kararlılıkla bunun için efor harcayacaklarını vurguladı.

Komite ve genel kurulda, bakanlık bütçesine yapılacak öneri ve görüşleri ciddiyetle ele alacaklarını vurgulayan Şahali, bunlara sadece “eleştiri” olarak bakmayacaklarını kaydetti.

OĞUZ

UBP Milletvekili Dursun Oğuz da, konuşmasında yapıcı ancak eleştirici olacağını belirterek, Türkiye’den verilen kaynakların daha verimli kullanılmasını ve gerekli projelerin üretilmesini istedi.

Oğuz, özellikle hellim konusunda gerekli adımların atılması ve küçükbaş hayvan süt rakamının artırılması gerektiğini belirterek, hayvan hastalıklarıyla mücadelenin önemine vurgu yaptı; Tarım Bakanlığı bürokratlarını eleştirdi.

Tarım Bakanlığında “hayvan hastalıklarıyla mücadele” kaleminin sıfır olduğunu ifade eden Oğuz, bunu sert sözlerle eleştirdi, bürokratlara; “Sizleri bu koltuklara atayanlar yan gelin yatın, müşavir olun diye atamadı” dedi, buna isyan ettiğini söyledi, bunu anlayamadığını kaydetti.

Oğuz, bu konuda bakana da seslenerek, bunu ağır bir kelime olsa da “ihanet” olarak gördüğünü ifade etti, bakanlık bütçesine “hayır” oyu kullanabileceğini söyledi.

,Oğuz, eski bakanı da bu konuda bürokratlar gibi suçladığı konuşmasında, “birileri frene basıyor, hayvancılık böyle yönetilmez, yönetimde de zafiyetler var, bu hassas konu giderilmezse ret oyu kullanacağım aksi taktirde kendi kendimle çelişirim” dedi.

Ülkede hayvan hastalıklarının bol sayıda bulunduğunu ancak mücadele olmadığını ifade eden Dursun Oğuz, bu konuda rakamlara göre konuştuğunu, geçen yılki 1 milyonluk bütçede 70-80 bin TL’nin kullanıldığını, gerisinin de kaldığını belirtti ve bunu eleştirdi.

Tarım alanında reformun gerekli olduğunu, TÜK’ün yanlış yönetildiğini ifade eden Oğuz, yanlışlıkların gündeme getirilmesinin çözüm bulunması için olduğunu söyledi.

Çiftçilere de seslenen Oğuz, ülkeye getirilen “Akhisar 98” isimli arpanın TÜK tarafından üreticiye bedelsiz verildiğini ancak kimsenin devletten garanti almadan bu tohumu almamasını çünkü bu ürünün sertifikalı olmadığını kaydetti; arpanın elde kaldığını, zarar edildiğini dile getirdi.

Oğuz, bu arpanın, ülkeye getirenlere bedelsiz verilmesini önerdi. 
Ürün bedellerinin çiftçiye zamanında ödenmesinin önemine işaret eden Oğuz, ayrıca devlet topraklarının kiralanması şeklinin de değiştirilmesi ve kamuoyuna şeffaf olunmasını istedi.

Oğuz, ülkedeki laboratuvarların daha verimli bir şekilde kullanılmasının önemine de işaret ederek, bunların kullanılması durumunda ülkede gıda ve tarım alanında daha verimli olunacağına inanç belirtti.

BEROVA

DP UG Milletvekili Özdemir Berova da, bakanlığın yoğun bir iş üstlendiğini ve üst düzey performans gerektiğini ifade ederek, bakan Şahali’ye başarılar diledi.

Gıdanın bu bakanlık içerisinde en önemli yere sahip olduğunu ve gıda konusuna tüm dünyada ayrı bir önem verildiğine işaret eden Berova, gıdada topraktan sofraya mekanizmasının sağlıklı bir şekilde kurulmasının önemine değindi.

Gıda konusunda yasal düzenlemelerin büyük önem taşıdığını ve Meclis alt komitesinde bu konudaki en önemli yasanın Hal Yasası olduğunu ifade eden Berova, bu yasanın daha fazla geciktirilmeden yasallaşmasının önemine vurgu yaptı.

Gıda güvenliği açısından bir diğer önemli yasanın genel gıda ve yem yasası olduğunu ifade eden Berova, yasa hakkında bilgi verdi ve gıda güvenliği risk kurulunun çalışmaları hakkında bilgi istedi.

Genel tarım ile ilgili de konuşan Berova, narenciye sektörünün yakındığını, diğer sektörlerin sıkıntılar yaşadığını, genel olarak tarımın sorunlu bir alan olduğunu ifade ederek, tarım ve gıda alanına daha fazla ağırlık verilmesini talep etti.

Komite başkanı Soyer, Berova’nın konuşmasının ardından toplantıya ara verdi. Toplantı, öğle yemeğinin ardından devam edecek.