Meclis Genel Kurulu’nda ilk önce Cumhuriyet Meclis Başkanlık Divanı’nın 12 Ekim’deki toplantıda aldığı kararlar okundu ve onaya sunuldu.

Avrupa Konseyi Parlamenter Asamblesi (AKPA) toplantısına daimi üye olarak DP-UG Girne Milletvekili Özdemir Berova’nın görevlendirilmesi, oy çokluğuyla onaylandı.

DP-UG Avrupa Parlamentosu toplantısına sürekli heyetle katılan DP-UG Gazimağusa Milletvekili Dr. Fikri Ataoğlu’nun yerine DP-UG Lefkoşa Milletvekili Hasan Taçoy’un görevlendirilmesi de oy çokluğuyla onaylandı.
Genel Kurulu’nda daha sonra bilgiye sunuşlara da yer verildi.

KOMİTELERİN BAŞKAN VE BAŞKAN VEKİLLERİ

Bu bölümde Cumhuriyet Meclisi’ndeki komitelerin oy birliğiyle seçilen başkan ve başkan vekillerinin kimler olduğu Genel Kurul’un bilgisine getirildi.
Komitelerdeki görevler şöyle:

Ekonomi, Maliye Bütçe ve Plan Komitesi Başkanı: CTP Lefkoşa Milletvekili Birikim Özgür; Başkan Vekili: DP-UG Lefkoşa Milletvekili Hasan Taçoy.

İdari Kamu ve Sağlık İşleri Komitesi Başkanı: CTP Lefkoşa Milletvekili Ahmet Gülle, Başkan Vekili: DP-UG Güzelyurt Milletvekili Menteş Gündüz.

Hukuk, Siyasi İşler ve Dışilişkiler Komitesi Başkanı: UBP Girne Milletvekili İzlem Gürçağ, Başkan Vekili: DP-UG Girne Milletvekili Özdemir Berova.

Dilekçe ve Ombundasman Komitesi Başkanı: CTP Girne Milletvekili Fazilet Özdenefe, Başkan Vekili: DP-UG Girne Milletvekili Dr. Esat Ergün Serdaroğlu.

Sayıştay Komitesi Başkanı: DP-UG Lefkoşa Milletvekili Hasan Taçoy, Başkan Vekili: CTP Güzelyurt Milletvekili Mehmet Çağlar.

Anayasa, Cumhuriyet Meclisi İçtüzüğü Siyasal Partiler Yasası ile Seçim ve Halkoylaması Yasası Değişikliklerini Hazırlamak ve Görüşmek Üzere Geçici ve Özel Komite Başkanı: CTP Gazimağusa Milletvekili Asım Akansoy, Başkan Vekili: DP-UG Lefkoşa Milletvekili Mustafa Arabacıoğlu.

Avrupa Birliği Uyum Yasa Tasarılarını Görüşmek Üzere Oluşturulan Geçici ve Özel Komite Başkanı: CTP Güzelyurt Milletvekili Armağan Candan, Başkan Vekili: DP-UG Gazimağusa Milletvekili Fikri Ataoğlu.

Kuzey Kıbrıs Eğitim Vakfı ve DAÜ Kuruluş Yasa Tasarılarını Görüşmek Üzere Oluşturulan Geçici Ad-Hoc Komite Başkanı: UBP Gazimağusa Milletvekili Erdal Özcenk, Başkan Vekili: DP-UG Gazimağusa Milletvekili Dr. Hakan Dinçyürek.”

TAÇOY, YASA GÜCÜNDE KARARNAMELERİN YASALAŞMASINDAKİ GECİKMEYİ ELEŞTİRDİ

Meclis’te daha sonra DP-UG Genel Sekreteri Hasan Taçoy, yasa gücünde kararnameler konusunda söz alarak, sokak aydınlatma ve elektrik borçlarının ödemesine yönelik alınan karlara değindi ve yasa gücünde kararnamelerin 90 gün içinde görüşülüp karara bağlanması gerektiğini söyledi.

Taçoy, yasa gücünde kararnamelerin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen hâlâ karara bağlanmadığına dikkati çekerek, yasa gücünde kararnamelerin biran önce Meclis Genel Kurulu’na getirilmesi gerektiğini belirtti.

Genel Kurul’da daha sonra güncel konuşmalara geçildi.