LPG gazının dolara bağlı olarak artmasıyla maliyetlerin yükselmesinden şikâyet eden imalatçıların katı yakıta yönelmek istemesi ülkede endişeyle karşılanıyor. Çevre kirliliği de yaratacağı düşünülen kömürün tahmin edilenin üzerinde bir maliyet getireceğini kaydeden uzmanlar yetkilileri uyarıyor.

Haluk DOĞANDOR

Çevre kuruluşları katı yakıtın özellikle kömürün kullanıma girmesi sonrasında ülkede hava kirliliğinin artacağı endişelerini beraberinde getirdi. Hükümetin bu konuda sessiz kalmasını seçim ortamına bağlayan çevre örgütleri, tüzük değişikliği ile katı yakıta izin verilmesi halinde, tepki göstereceklerini ifade etti.

Katı yakıt küçük işletmeler için maliyetli

Makine Mühendisleri Odası Konferans Salonu’nda dün bir brifing gerçekleşti. Buhar kazanları imalatçısı Üniversal Endüstriyel ve Isı Kazanları firmasının makine mühendisleri Melih Alan ve Özhan İmil, kazanlar konusunda imalatçıları bilgilendirdi. Sinevizyon eşliğinde imalatçıları kazan konusunda bilgilendiren mühendisler, yakıt türleri yönünden kazanların farklılıklarını ortaya koydu. 

Çevre örgütleri kömüre karşı

Üniversal Endüstriyel Buhar ve Isı Kazanları firmasının temsilcisi olarak KKTC’ye gelen mühendislerden Melih Alan’ın yaptığı açıklamalarda dikkat çeken en önemli nokta, katı yakıt (kömür) kazanlarının küçük işletmelere daha fazla maliyetli olması oldu. Alan, Türkiye’de büyük işletmelerin ekonomik olarak kömür kullandığını, ancak KKTC’de faaliyet gösteren imalatçıların çok daha küçük kapasitede olmalarından ötürü katı yakıt sisteminin daha masraflı olabileceğini dile getirdi.

“Daimi personel ister”

Melih Alan katı yakıtla çalışan kazanlar için sürekli personel istihdamı olacağını, 10-12 saat çalışma süresi göz önüne alındığında, hafta izni de hesaplandığı takdirde bir kazan için dört personele gerek duyulacağını ifade etti. Alan, katı yakıtın depolanması sırasında da yaşanan sıkıntılara kömürün depoda içten yanma yapabileceğini belirtti.

“Bacaya filtre takılması gerekir”

 En önemli noktanın ise katı yakıttan çıkacak zehirli gazların hava kalitesini bozması olduğunu söyleyen Alan, bunun için de filtreleme sisteminin yapılması gerekliliğine işaret etti. Alan, bir işletmecinin filtre maliyetine ilişkin sorusuna ise şöyle cevap verdi:

“Filtre maliyeti kazanın iki misli”

“Katı yakıtta kömürün kalitesine göre zehirli gaz çıkışları olur, bunlar, kükürt, sülfür gazları gibi bunlar da hava kalitesini bozar. Bunları berhava etmek için bacaya filtre sistemi kurulması gerekir, bunun da maliyeti en az kazanın fiyatının iki misli civarındadır.”