AK Parti Olağan Büyük Kongresi'nde konuşma yapıyor. 13 yıldır kesintisiz iktidar olan AK Parti'nin, 5. Olağan Büyük Kongresi devam ediyor. Parti yönetiminin yeniden şekillenmesi beklenen kongrede, parti tüzüğünde de değişiklikler yapılacak.

Kongre salonuna asılan pankatlarda "birlik ve beraberliğin" yanı sıra "tek başına iktidar ve istikrar" vurgusu dikkat çekti. Başbakan Davutoğlu'nun kürsüde konuşma yaptığı sırada tribünlerden açılan "Davutların oğlu Ahmet, seninle gurur duyuyor ümmeti Muhammet" yazılı pankart dikkat çekti.

Partililer tarafından hınca hınç doldurulan salonda kongre öncesinde AK Parti'nin 14 yıllık hikayesini anlatan bir video gösterildi. AK Parti tarihinden önemli kesitlerin ve partinin yaşadığı zorlukların özetlendiği film sırasında trübünlerde duygusal anlar yaşandı. Özellikle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın isminin her geçtiği anda trübünlerden büyük alkış tufanı yükselirken "işte teşkilat işte başkan", "Recep Tayyip Erdoğan" sloganları atıldı.

81 İLDEN YÖRESEL KIYAFETLİ GENÇLER KATILDI

Kongre AK Parti'nin bir Türkiye partisi olduğunu göstermek için 81 ilden yerel kıyafetli vatandaşlar katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması sırasında Türk bayrakları açıldı.

ATLI POLİSLER GÖREVDE

Kongrede olağanüstü güvenlik tedbirleri dikkat çekti. Atlı polislerin de aralarında bulunduğu 4 bin polis görev yaptı. Atlı polisler vatandaşlar tarafından büyük ilgi gördü.

6 DİLE ÇEVİRİ

Başbakan Davutoğlu'nun kongre konuşması Türkçe'nin yanısıra aynı anda Arapça, Kürtçe, Rusça, Fransızca, İngilizce ve Almanca da yayınlandı.

ÖNCE SALON DIŞINA SESLENDİ

Kongreye Türkiye'nin dört bir yanından 40 bin kişi katıldı. Vatandaşların rahat ulaşımı için 1071 otobüs görev yaptı. Kongreyi 12 bin kişi salon içerisinden izlerken onbinlerce kişi de salon dışında kurulan dev platformanlardan ve ekranlardan ekranlardan ve takip etti. Başbakan Davutoğlu kongre salonundaki konuşmasından önce salon dışındakilere seslendi.

Kongreye bin 445 delegenin yanısıra delege olmayan 433 eski milletvekili, 16 bakan ve bakan yardımcısı, 30 başkan yardımcısı, 25 MYK yedek üyesi, 63 kurucu il başkanı, 687 eski il ve ilçe başkanın yanı sıra AK Parti Gençlik Kolları'ndan 10 bin genç, Kadın Kolları'ndan da 16 bin kadın üye katıldı.

Salon dışında 3 bin kişilik soğutmalı çadır ve mecsitler hazırlandı. 40 bin konuğa kumanya, çorba, simit, poğaça ve çay servisi yapıldı.

ENGELLİLERE ÖZEL YER VE DAVETİYE

Engelli vatandaşlar salona kolay ulaşımı ve salon içinde rahat etmesi için için özel tedbirler alındı. Engelliler salonu rahat görebilmeleri için en hakim noktaya yerleştirildi. Görme engelliler için özel alfabeli davetiyeler ve yaka kartları hazırlandı. Yine Başbakan Davutoğlu'nun konuşmasının işitme engellilerin de anlaması için işaret dili kullanıldı.

800 BASIN MENSUBU İZLEDİ

Kongreye ulusal ve uluslararası basın büyük ilgi gösterdi. 50 ulusal 20 uluslararası basın kuruluşu kongreyi izledi. 800 basın mensubu akredite edildi.

ERDOĞAN FİLMİ BÜYÜK İLGİ GÖRDÜ

Kongrede sürpriz filmler de gösterildi. Bunlardan biri de kurucu lider Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın hayatını anlatan filmdi. Erdoğan'ın Cumhurbaşkanlığı kampanyasında da kullandığı Sezai Karakoç'un Sürgün Ülkeden Başkantler Başkenti'ne şiirini okumasıyla son bulan film salonda duygusal anların yaşanmasına yol açtı. Film büyük beğeni topladı.

BAŞBAKAN DAVUTOĞLU'NUN BİR YILI

Kongrede sürpriz videolordan biri de Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun son 1 yılını anlatan kısa film oldu. Bir yıl içerisinde yaşanan önemli olayların anlatıldığı filmde ayrıca Davutoğlu'nun başta çocuklara yönelik sevgisi olmak üzere insani yönleri anlatıldı. Film büyük beğeni topladı.

YABANCI KONUKLAR İÇİN ÖZEL DERGİ

Kongrede Türkiye Bülteni Dergisi'nin özel sayısı dağıtıldı. Dergide koalisyon görüşmeleri sırasında yaşananların perde arkası ve Çözüm Süreci'nde bütün aşamalar tarih tarih anlatıldı. Ayrıca yabancı konuklara AK Parti'yi anlatan bir dergi dağıtıldı.

11. CUMHURBAŞKANI GÜL'ÜN MESAJI OKUNDU

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun bizzat davet ettiği 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, kongreye katılmadı ancak mesaj gönderdi. Gül'ün mesajı salonda alkışlarla karşılandı.

GENİŞ KATILIM

Kongreye dünyanın dört bir yanından siyasi parti temsilcilerinin yanı sıra sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri de katıldı. Katılanlardan bazıları şunlar:

"CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin

MHP Genel Başkan Yardımcısı Ruhsar Demirel

BBP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Yeliz

Demorat Parti Muhammet Kelleci

DSP Genel Sekreteri Hasan Erçelebi

Hüdapar Genel Sekreteri Mehmet Yavuz

Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Hasan Bitmez

Anavatan Partisi Genel Sekreter Zeki Özdemir

Çoğulcu Demokrasi Partisi Genel Başkan Kenan Kaplan

TOBB Başkanvekili İbrahim Çağlar

TESK Başkanı Bedevi Palandöken

Memursen Genel Başkanı Ali Yalçın

HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Aslan

İHH Genel Başkanı Bülent Yıldırım

SETA Genel Koordinatörü Burhanettin Duran

CEM Vakfı Genel Başkanı İzzettin Doğan

MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak

TESKOMB Genel Başkanı Abdulkadir Akgül

Dünya Ehlibeyt Vakfı Başkanı Fermani Altun

Hacı Bektaş Veli Kültür Derneği Başkanı Mustafa Özcan

TÜRGEV Başkanı Arzu Akalın

İlim Yayma Cemiyeti'nden Yücel Çelik

Kıbrıs Demokrat Partisi Genel Başkanı Serdar Denktaş".