DAÜ eski rektörü Prof. Dr. Abdullah Öztoprak’ın Meclis’te önceki gün okunan DAÜ Üniversite Öncesi Eğitim Kurumları Meclis Araştırma Komitesi Raporu’nun siyasi olarak hazırlandığı yönündeki açıklamaları üzerine Komite Başkanı Asım Akansoy, Öztoprak’ı saygısızlıkla suçladı. 

Kontrolsüz bir hırs ve hınç içerisinde, Raporu kendisi için hazırladığımız vehmine kapılan Sn. Öztoprak, anlaşılan konuyu kendi kişisel davası, DAÜ’yü kendi mal varlığı, Meclis Komitesi’ni ise kendi kişisel ikbaline karşı çalışan bir ekip olduğu sanısı ile halkın kurumu Meclise saygısızlığa yönelmiştir.”

Doğu Akdeniz Üniversitesi’ne  (DAÜ) bağlı Doğu Akdeniz İlkokulu (DAİ), Doğu Akdeniz Koleji (DAK) ve Kreş’in devrini araştırmak üzere oluşturulan Araştırma Komitesinin raporu önceki akşam Meclis Genel Kurulu’nda görüşülerek sonuçlandırıldı. Konuyla ilgili Komite Başkanı Asım Akansoy dün bir açıklamada bulundu. Akansoy, önceki akşam gerçekleşen, ancak çok geç saate kadar süren ve dün basına tam olarak yansımayan tartışmalar çerçevesinde, ifade etmiş olduğu görüşleri kısaca yeniden belirtti. Yapılan tartışmalara ayrıntısıyla cevap verdiğini ifade eden Akansoy, yeniden kamuoyunun da bilgilenmesi için açıklamada bulunduğunu belirtti

Akansoy, açıklamasına şöyle devam etti:

“1. Komitemiz çalışmalarına başlarken, hiçbir özel veya tüzel kişiyi doğrudan hedef almamayı amaç edinmiştir. Yapılacak olan çalışmanın oybirliği esasına göre sonuçlandırılması yanında, kurumlarımızda bu tür sosyal travmaya yol açan olayların yeniden tekrarlanmamasını hedeflemiştir. Ortaya çıkacak sonucun şu anda eğitim yapan tüzel kişiyi ne de yöneticileri etkilememesi için özel bir hassasiyet taşımıştır.

2. Raporun amacı devir işleminin hukuka aykırı olup olmadığının saptanması olup, Komite, hukuki sürece zemin yaratan ekonomik gerekçeleri ve devir süreci boyunca ve sonrasında yaşanan sosyal konuları da ele almak zorunda kalmıştır. Dolayısıyla dönemin yönetilmesinde, karar aşamasında ve sürece dair farklı öneriler taşımış hemen tüm tarafları dinlemiştir. Döneme dair tüm tutanaklar, raporlar, sözleşmeler, basın açıklamaları, sivil toplum örgütleri ve siyasi partilerimizin görüşleri yanında dönemin hükümet açıklamaları dikkatlice okunmuş, değerlendirilmiştir.

3. Komite üyelerimiz tam bir uyum içerisinde çalışarak, devir işlemi ile ilgili süreci hukukçuların da ciddi katkısı, görüşleri ile sonlandırmıştır.

4. Raporumuz, Meclis Başkanlığı tarafından her Araştırma raporuna uygulanan usul gereği, Genel Kurul gündemine alınmadan önce, yani 4 Kasım tarihinde, tüm Milletvekillerimize, tüm basın yayın organlarına gönderilmiş ve Meclis web sitesine konmuştur. Raporun sızdırıldığı iddiası asılsızdır.

5. Raporun sonuçlandırma aşaması başta olmak üzere, her noktada komite üyelerimiz özellikle Sn Öztoprak tarafından baskı altına alınmaya çalışılmıştır. Dün akşam Genel Kurul’da da ifade edilip doğrulandığı üzere, pek çok milletvekilimize yapılan baskılara karşı üyelerimiz, Komitenin çizdiği yol çerçevesinde objektif bir sonuç için olağanüstü gayret sarf etmişlerdir.

6. Komitemiz, hiçbir şekilde herhangi bir siyasi partiyi ya da dönemi hedefe alarak hareket etmemiştir. Bu anlamda siyasi ahlaka uygun bir davranış sergileyerek, objektifliğini net bir şekilde ispatlamıştır.”

“Meclise ve Komitemize büyük bir saygısızlık”

Akansoy, DAÜ eski rektörü Abdullah Öztoprak’ın sonuçtan memnun kalmadığının dün yaptığı basın açıklamasından anlaşıldığını ifade ederek, Öztoprak’ın görüşlerinin önceki akşam yaşanan tartışmada UBP milletvekilleri tarafından açıkça dile getirildiğini ve kendisinin de cevapladığını iletti. Akansoy, “Ne yazık ki, Sn. Abdullah Öztoprak, siyaset kurumunu aşağılayarak, halkın iradesinin yansıtıldığı Meclise ve Komitemize büyük bir saygısızlık yapmıştır” dedi.

“Kontrolsüz bir hırs ve hınç”

Komite çalışmalarını sürdürürken bir kez bile Öztoprak’ın özel gündem olmadığına dikkat çeken Akansoy açıklamasına sert ifadelerle devam etti:
“Ancak kontrolsüz bir hırs ve hınç içerisinde, Rapor’u kendisi için hazırladığımız vehmine kapılan Sn. Öztoprak, anlaşılan konuyu kendi kişisel davası, DAÜ’yü kendi mal varlığı, Meclis Komitesini ise kendi kişisel ikbaline karşı çalışan bir ekip olduğu sanrı ile halkın kurumu Meclise saygısızlığa yönelmiştir. Siyasetin en kaba, en sıradan halini kendi geleceği için, tüm kurumları çatıştırıp etki altına almaya çalışarak yapan ne yazık ki bizatihi kendisi olmuştur.”

 “DAÜ bizim göz bebeğimizdir”

Akansoy, bunu üzüntü ile karşıladıklarını, şaşkınlıkla izlediklerini belirtmek istediğine işaret ederek, çalışma süresi boyunca gösterdikleri üstün çabadan dolayı tüm Milletvekili arkadaşlarına, Meclis personeline, hukukçularına ve davetlerini kabul edip görüşlerini paylaşan kişilere teşekkürlerini iletti. Akansoy, “DAÜ, bizim gözbebeğimizdir. Ve DAÜ hiç kimsenin tekelinde değildir. Ben yaparım olur dönemi her yerde olduğu gibi DAÜ’de de bitecektir. Demokratik ve özerk bir üniversite hedefi için sonuna kadar yürüyeceğiz.” İfadeleriyle konuşmasını sonlandırdı.