Deniz Abidin
 
Ülke geçtiğimiz gün Mağusa’da meydana gelen cinayetin şokunu atlatmamışken dün bir cinayet olayı da Lefkoşa’da yaşandı. Yeni Bakış’a konuşan vatandaşlar, bu tarz suç oranlarının artmasında en büyük nedenin kontrolsüz nüfus akışı olduğunu söyledi.

Özellikle kadın cinayetlerinin son günlerde arttığına dikkat çeken vatandaşlar, “Bu tarz suçların artması yeni değil. Uzun zamandır ülkemizde cinayet, özellikle kadın cinayetleri, bıçaklama vakaları ve tecavüz olayları artış gösteriyor. Maalesef ki polis kendini fazla hissettiremiyor. Nüfus olarak çoğaldık. Adaya çok farklı kültürler yerleşti. Bu durum ülkemizi olumsuz etkiliyor çünkü ülkeye girişler kontrol edilmiyor” diye konuştu.
 
Vatandaş ne dedi?
 
Şaban Kalkan: Ülke nüfusu arttı

“Biz Kıbrıs Türk toplumu son günlerde artan suç oranlarına alışkın olmayan bir toplumuz. Cinayet, bıçaklama ve tecavüz olaylarının bu derece artması iyi bir gidişat olmadığının göstergesidir. Çocuklarımıza örnek teşkil etmesi açısından da iyi değil. Birisi ile yaşanan bir anlaşmazlık onun hayatına son verdirmeyi gerektiremez. Ülke nüfusunun artmasında da bunun bir nedenidir. 42 yıldır bu ülkede yaşıyorum. 10 yaşındayken buraya geldim. 50 bin nüfus vardı, şimdi 350 bin oldu. Bunun içinde iyisi de var kötüsü de. Yetkililerin önlem alması zorlaşıyor. İnsanoğlunun ne zaman nerede ne yapacağı bazen belli olmuyor. Polisin sokakta, kimin üzerinde ne var diye arama yapması imkansız.  Türkiye’den geleni bırakın, yabancı sayısında da hızlı bir artış var. Tecavüzden tutun da bıçaklamaya kadar her şey mümkün”
 
Halil İbrahim Öztansu: Adaya çok farklı kültürler yerleşti

“Nüfus olarak çoğaldık. Adaya çok farklı kültürler yerleşti. Bu durum ülkemizi olumsuz etkiliyor çünkü ülkeye girişler kontrol edilmiyor. Polis yetersizdir demek istemiyorum. Her bireyin başına bir polis yerleştirilemez. Bu zihinler adada dolaştığı sürece önlem almak çok zor. Her toplumda bu tarz olaylar yaşanabilir, ancak bizim ülkemiz küçük bir yer olduğundan etkisi daha çok hissediliyor. Eskiden bu tarz olaylar 5 yılda bir gözlemlenirdi. Şimdi ise her gün bu tarz vakaları duyuyoruz. Nerdeyse artık insanlar tarafından normal karşılanır bir hal aldı”
 
Kıvanç Aktuğ: Bozuk düzen

“Bu tarz suçların artması yeni değil. Uzun zamandır ülkemizde cinayet, özellikle kadın cinayetleri, bıçaklama vakaları ve tecavüz olayları artış gösterdi. Maalesef ki polis kendini fazla hissettiremiyor. Etrafta devriye gezen polis yok. Vatandaş olarak bir olay yaşarsınız ve polisi ararsınız, ancak uzun zaman sonra ilgilenilir. Bunun tek nedeni bozuk düzendir”
 
Demire Arseven: Kontrolsüz nüfus akışı en büyük sorun

“Suç oranlarının ülkede artmasının nedeni üniversitelerdir. Öğrenci adı altında ülkeye gelen birçok kişi var. Kim oldukları belirsiz. Kontrolsüz nüfus akışı en büyük sorun. Bunun da en büyük sorumlusu devlettir. Eskiden biz bu ülkede cinayet vakası hiç duymazdık. Şimdi her gün duyar olduk. Kadına şiddet duymazdık, bıçaklama, tecavüz olayları duymazdık. Ülkeye kontrolsüz girişlere son verilmeli”
 
Erkan Tayfur: Kapıdan kovarsın, pencereden gelirler

“Ülkede suç çok. Giriş çıkışlar maalesef kontrol edilmiyor. Polisin de tam anlamıyla bir denetleme mekanizması yok. Hükümetlerin de ilgisizliği bu criminal suçları fazlasıyla artırdı. Bu tarz suç işleyen kişiler ülkeden sınır dışı edilmeli ve bir daha geri dönmemelidir. Avrupa ülkelerinde de durum böyledir. Vatandaş olmayan bir kişi bu tarz suç işlediğinde bir daha o ülkeye giriş yapamıyor. Bizde ise kapıdan kovarsın, pencereden gelirler”
 
Semavi Aşık: Cezalar caydırıcı değil

“1974 yılından sonra ülkenin demokratik yapısı değişti. Kan davası güden, kadını döven, çocuğu ezen kültürler buraya gelip yerleşti. Onlar bize bakıp düzeleceklerine bizler onlara bakıp bozulduk. Adalet ise hızlı çalışmıyor. Cezalar ise caydırıcı değil. Mafya ile polisin zaman zaman işbirliği yaptığını duyuyoruz. Kötüye doğru bir gidişat var”
 
Yaşar Fotalı: Toplum yapımız bozuldu

“Bu tarz olaylar bizim toplumumuzun alışık olmadığı şeyler. Toplum yapımız bozuldu. Artan nüfus yapısı en büyük sorun. Kontrolsüz girişler çok fazla. Önlem alınmıyor. Cezalar daha caydırıcı olmalı”
 
Mustafa Akaner: İdare tamam değil

“İdare tamam değil. Nüfus her geçen gün artıyor. Giriş çıkışlar kontrol edilmiyor. İdareciler bir an önce önlem almalı. Cezalar şartlara göre artırılmalı. Biz toplum olarak bu tarz vakaları eskiden bu kadar çok yaşamazdık”
 
Osman Köklüoğlu: Kontrolsüz kimlikle girişler arttı

“Nüfus yapımız son zamanlarda arttı. Kontrolsüz kimlikle girişler arttı. Polis ise bazı durumlarda yetersiz kalıyor. Daha çok sokakta devriye gezen polis olmalı. Yetkililer ise ülkeye giriş ve çıkışlarda daha çok önlem almalı”