Rahme Çiftçioğlu

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu bugün saat 10.40’ta Meclis Başkanı Sibel Siber başkanlığında toplandı.

Genel Kurul’da ilk sözü Siber alarak TC ve KKTC arasında imzalanan ve Meclis’te oy çokluğu ile geçen Koordinasyon Ofisi Yasası’yla ilgili gelişmeleri aktardı.

Meclis’ten geçen tüm yasaların Cumhurbaşkanı’na gönderildiğini anımsatan Siber, Cumhurbaşkanının bu yasanın Anayasa’ya uygun olup olmadığı konusunda Anayasa Mahkemesi’ne başvurduğunu hatırlattı.

Anayasa Mahkemesi’nin Meclis Başkanlığına bir tebligat gönderdiğini, sürecin böyle işlediğini ve duruşma tarihinde Meclis Başkanlığı’nı temsilen bu yasayı savunacak bir avukatın hazır bulunmasının talep edildiğini beliren Sibel Siber, Anayasa’da yazdığı şekilde hareket ettiklerini anlattı.

Savcılıktan bu davada Meclis Başkanlığı’nı temsil etmesini istediğini söyleyen Sibel Siber, “Savcılık bu davada Anayasa Mahkemesi tarafından görevlendirildiğini belirterek olumsuz yanıt verdi ve Meclis’ten hukukçu görevlendirmemizi istedi” dedi.
 
Meclis’te sadece 2 hukukçu olduğunu dile getiren Siber, her iki hukukçunun farklı nedenlerden dolayı bu yasayı savunmayacaklarını bildirdiğini kaydetti.
 
Siber, bu konuda yaptığı araştırmalara işaret ederek “Dışarıdan hizmet alımı yapılması gerektiği ve bunun daha önce de bu şekilde yapıldığı bilgisini aldım” dedi ve divan üyelerini toplantıya çağırdığını anlattı.

Divanda temsil edilen parti başkanı, grup başkanlarını konuyla ilgili bilgilendirdiğini kaydeden Siber, “Divan üyelerinden yasaya Meclis’te olumlu oy veren üyeler avukat olarak bir isim önerdiler ve kurumsal yapı içinde yapmamız gerektiği gibi Başkanlık divanı kararıyla ilgili avukata bu görevi verdik” dedi.

Meclis Başkanı Sibel Siber, daha önce geçmiş yasama dönemlerinde de bu gibi durumlarla karşılaşıldığında dışarıdan 13 kez hukukçu hizmeti alındığı bilgisini de paylaştı.

Son atamalarla Meclis’teki hukukçu sayısının ikiye indiğini de söyleyen Sibel Siber, “Meclis Başkanı olduğum bu süre içinde değişik dönemlerde Meclis’te çalışan 4 personel üçlü kararname ile farklı yerlerde görevlendirildiler” dedi.

Meclis’te en çok hukukçuya ihtiyaç olduğunu belirten Siber,  “1 hukukçu için münhal açtık,  üzerinden yaklaşık 8 ay geçti hala sınav yapılmadı. Üstelik defalarca aciliyet belirttiğimiz halde… İşler böyle yürüyor maalesef.  Kurumlar arasında iletişim yok, biz bu şekilde iş yapmaya çalışıyoruz”  dedi.

Siber, Meclis Başkanlığı’nın basın ve dışilişkiler amirinin üçlü kararnameyle Cumhurbaşkanlığı’na müdür olarak atandığını da söyleyen Siber,  bu konuda herhangi bir resmi bildirim almadığını aktardı.

Siber, “Nasıl mı haberim oldu? Yaklaşık 1 hafta sonra Meclis Genel Sekreteri söyledi.  Bir kurumun personeli,  başka bir kuruma görevlendiriliyor ve o kurumun en üst yöneticisine haber verme gereği  duyulmuyor.  İnanamadım. Burada eleştirilmesi gereken Cumhurbaşkanı değil.  Kurumsallaşmama budur” dedi.

Siber, “Bu personelin buradan alınması buradaki verimliliği nasıl etkiler? Bu personel diğer bir kurum için önemli olsa bile nasıl bir yol izlenmeli? Nezaketen de olsa kurumun başkanlığına, yönetimine bilgi verilmesi gerekmez mi? Kurumlar arası iletişim bu boyutta maalesef. Ardından yasama ve parlamenter uzmanı memurumuz atandı. Onu da kendisinin verdiği bilgiden öğrendim” dedi.

Siber, “Bunları söylerken üzülüyorum” ifadesine yer verdi.

Siber, “35’li yaşlardaki bir hukukçu, ya da başka yetişmiş bir diğer personel hükümet değişince evine gönderilecek. Bu nasıl kabul edilebilir? Meclis Başkanı olduktan sonra hiç müşavir yaratmadım. İlgili bakanlıkların onayını alarak müşavirleri görevlendirdik” şeklinde konuştu.

Konuşmasında Güney’deki saldırıya değinerek, bu tür saldırıları kınadıklarını  belirten Siber, Güney’deki makamların bu konudaki açıklamalarının barış kültürüne katkı sağlayacağını söyledi.

Daha sonra onaya sunuşlara yer verildi.

İlk olarak Cumhuriyet Meclisi Başkanlığı’nın komitelerin Meclis tatili sırasında çalışmalarına devam edebilmesine ilişkin tezkeresi okutulup onaya sunuldu.

Yerinden söz alan CTP milletvekili Ferdi Sait Soyer, Meclis’in tatile girmesi konusundaki düzenlemesinin sağlıklı olmadığını söyledi, yeni bir düzenleme talep etti. Ardından oylamaya geçildi. Tezkere oy birliğiyle kabul edildi.

İdari, Kamu ve Sağlık İşleri Komitesi Başkanlığı’nın Kıbrıs Türk Süt Endüstrisi Kurumu (Değişiklik) Yasa Tasarısı ile Sayıştay (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nın genel kurulda üçüncü görüşmelerine ilişkin tezkereleri de okutulup onaya sunuldu. Her iki tezkere de oy birliğiyle kabul edildi.

Tezkerelerin okutulup onaya sunulmasının ardından TDP milletvekili Mehmet Çakıcı, Denetimli Serbestlik Yasası üzerine söz aldı.