Eniz Orakcıoğlu

TC ile KKTC Hükümetleri arasında imzalanması gündemde olan Gençlik ve Spor Bakanlığı Koordinasyon Ofisi'ne yönelik  eylem ve tepkiler sürerken, Cumhuriyet  Meclis ise bugün  Koordinasyon Ofisi Yasa Tasarısını oylayacak.

“Biz işbirliğine karşı değiliz”

TDP Milletvekili Zeki Çeler, Koordinasyon ofisinin gündeme geldiği ilk günden beri bununla ilgili hem yasal olarak, hem de içeriği ile ilgili de beyanlarda bulunduklarını anımsatarak, “Artık yumurta kapıya dayandı. Geçtiğimiz haftadan itibaren de Koordinasyon Ofisine karşı meclis içerisinde vekillerin kendi özgür iradelerini göstermelerini sağlamaya çalıştık ancak açık ve net bir şekilde telefon trafiğinin ve şahsi ziyaretlerin olduğunu kendi gözlerimizle gördük. Biz Türkiye Cumhuriyeti ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti arasında iş birliği yapılmasına karşı değiliz. Bunun yanında her şeyin para olmadığını söylemem isterim ki, ama tesis yapılması noktasında illaki paranın önemi ortaya çıkmaktadır, bizim de kendi ekonomimiz güçlü olmadığı için bu tür yardımlara ihtiyacımız vardır. Ancak bu gelecek olan yardımlarla yapılacak olan kamplar, spor tesisleri yine bu ofisin işletmesine verilecekse işte orada büyük bir ünlem işareti var. Siz anayasada devlete, bakanlara ve bakanlıklar altında kurulan devlet kurumlarımıza verilen yetkileri siz başka bir ülkenin sizin ülkenizde açacağı ofisler paylaşmak ve ona devretmekle yükümlü kılınıyorsunuz. İşin özeti bizim kabul edemediğimiz tam da bu noktadır” dedi

“Bizi Türkiye karşıtı gibi göstermeye çalışıyorlar”

İnsanlara yaptığımız bu eylemi Türkiye karşıtlığı gibi göstermeye çalışanlar olduğunu vurgulayan Çeler, “AB Koordinasyon ofisi KKTC Başbakanlığı altına kurulu olan tüm çalışanları da KKTC vatandaşı ve sözleşmeli personellerdir. Bunun yanında hem devlet kurumlarına, hem sivil toplum örgütlerine, hem de meclise Avrupa Birliği uyum yasaları çerçevesinde yardımcı olan bir kurumdur. AB Hibe destek ofisi ise çalışanları kendileri seçmesine rağmen hiçbirinin diplomatik dokunulmazlığı yoktur ve onların buradaki çalışmalarında, hem devlet kurumları, hem sivil toplum örgütleri veya kişiler başvuruda bulunabiliyor, projeleri de uygun görülürse katkıyı alarak projelerini başlatıyorlar. Söz konusu Koordinasyon Ofisi de o tarz bir ofise dönüştürülebilir ki esas doğru olan da budur. Toplumumuz da bizim neye karşı olduğumuzu bu noktada iyi bilmelidir” şeklinde konuştu.

“Hükümetteki vekillerin çoğu bizimle hemfikir”

TDP olarak bugün Mecliste görüşülecek Koordinasyon ofisi yasa tasarısına ret oyu vereceklerini de belirte Çeler, “Hükümet 23 milletvekilinden oluşmakta 4 bağımsızı da kattığımızda 27 milletvekilinin bir çoğu bu konuda bizimle hemfikirdir ve bunun bir yetki devri olacağının farkındadır. Başsavcılıktan gelen arkadaşın geçtiğimiz gün komitede ısrarla aldığımız açıklamada da bu protokolün içerisindeki maddelerin yetki devri olduğu ve yürütmenin bu ofis tarafından gerçekleştirileceğini orada söyledi ve bu konuda tutanaklarda elimizde mevcuttur.

“Hükümet teslimiyetçi bir zihniyette”

Hükümetin teslimiyetçi bir zihniyet içerisinde olduğunu da savunan Çeler, “Eğer bu uygulamayı Rum tarafı ile veya Avrupa Birliği ile yapmış olsaydık, ortalık kalkıp oturacaktı. Bunun yanında karşı taraf bu projeyi 13 -14 milyon TL ile yapılacak binalar olarak anlatmaktadır, ama anlaşmanın içeriği yürütmenin ve işletmenin Türkiye'ye deviri  açıkça beyan ediyor ve bizim taraf bu noktada hiçbir şekilde engelleyici şart koyamaz. Aynı şekilde Rumlar gelip bu tarafta böyle bir ofis açacak olsaydı, bizim o vatan sevgisi, egemenlik ve anayasa bağlılığı yeminini ikide birde ortaya koyan vekil arkadaşlar ne yapacaklardı? Öncelikle bunu kendi kendimize sormak zorundayız. Bizleri bu ülkenin varoluşuna ve kuruluşuna düşman ve vatan haini ilan edenler aslında kendi savunduklarını BUGÜN mecliste devretmek için oylayacaklar. Ama biz onların o zaman savunduklarını içtenlikle burada savunmaya çalışmaktayız.

Mustafa Keleşzade; “Vekillerden hayır bekliyoruz”

“Koordinasyon ofisini reddetmek için  buradayız ve bu sabaha kadarda burada olacağız. Çünkü bu koordinasyon Ofisi Kıbrıs Türk Halkının iradesinin Ankara’ya teslim edilmesidir ki buda gençlik konularında artık kendi irademizin olmaması anlamına gelecek. Bu nedenle biz folklorumuzu, danslarımızı, müziğimizi ve sporumuzu savunmak için gençler olarak yarına (Bugüne) kadar buradayız ve yarın da (Bugün) vekillerimizi burada karşılayacağız. Vekillerimizden de koordinasyon ofisine hayır bekliyoruz”

Yusuf Özgü Sertel; “Bu anlaşmayı reddediyoruz”

“Koordinasyon ofisinin bir diğer adı da teslimiyet anlaşmasıdır. Bu teslimiyet anlaşması ile Kıbrıslı Türkler iradesizleştirilmek ve kültür bozumuna uğratılmak istenir. Türkiye Cumhuriyeti egemenlerinin buradaki mevcut durumda kurmuş oldukları belli bir tahakküm var. Bu noktada bu tahakkümün daha da ileriye götürülmesi ve gençliğin itiat edecek bir karaktere büründürülmesi amacını taşırım. Bu anlaşmayı ve buna benzer tüm anlaşmaları toptan reddettiğimizi halkımıza buradan duyururuz”

Murat Konti; “Başkasının el atmasıyla olmaz”

“Gençlik Dairesinde çalışan gönüllü liderlerdenim, ayrıca öğretmenim. Bizim burada direnmemizin sebebi kendi kendimizi yönetebilmemiz ve kendi kendimizi koordine edebilmemizdir. Ne kamplarımızın, ne başka dairelerimizin, ne de spor tesislerimizin başkası tarafından yönetilmesini istemiyoruz. Biz bugüne kadar tüm bunları kendimiz yaptık ve dünyaya uyum sağlayarak gittik sonra da geliştirmekteyiz. Bu noktada kendimizi daha ileriye de götürebileceğimize inanmaktayım ama başkasının el atması ile bu işin olmayacağının da altını çizmek isterim.”