Rahme Çiftçioğlu

Anayasa Mahkemesi, KKTC’de kurulması öngörülen Gençlik ve Koordinasyon Ofisi’ne ilişkin onay yasasının ve yasaya ek protokolün Anayasa’ya uygunluğunu görüşüyor.

Cumhuriyet Meclisi’nin 13 Haziran’da başlayan ve 14 Haziran’a sarkan tartışmalı uzun toplantısında oy çokluğuyla onaylanan Türkiye ile KKTC hükümetleri arasında imzalanan “TC ile KKTC Arasında Gençlik ve Spor Bakanlığı Yurtdışı Koordinasyon Ofisi Kurulması ve Faaliyetlerine İlişkin Onay Yasası” ve yasaya ek protokol, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı tarafından görüş istenmek üzere Anayasa Mahkemesi’ne gönderilmişti.

Yüksek Mahkeme Başkanı Narin Ferdi Şefik ile yüksek mahkeme yargıçları Ahmet Kalkan, Mehmet Türker, Gülden Çiftçioğlu ve Tanju Öncül, yaklaşık 4 saat boyunca Anayasa Mahkemesi’nde tarafların iddialarını dinledi.

CUMHURBAŞKANLIĞI HUKUKÇUSU ANAYASA’YA AYKIRI OLDUĞUNU SAVUNDU

Saat 09.30’da başlayan duruşmada ilk sözü Cumhurbaşkanlığı hukukçusu, Avukat Gözde Uğraşın aldı. Uğraşın, 5 başlıkta aktardığı iddialarla onay yasasının ve yasaya ek protokolün Anayasa’ya aykırı olduğunu savundu.

Uğraşın, yasada egemenliği zedeleyici maddeler olduğunu belirterek “Bu bir işbirliği değil, iradenin teslim edilmesidir” dedi.

Uğraşın’ın yaklaşık 2 saatlik konuşmasının ardından Anayasa Mahkemesi oturuma 10 dakikalık bir ara verdi.

MECLİS ADINA AV. ÇINAR İDDİALARI YANITLADI

Aranın ardından KKTC Cumhuriyet Meclisi adına avukat Serhan Çınar söz aldı. Çınar, iddiaları yanıtlayarak bu yasanın uluslararası bir anlaşma olduğunu ve doğrudan ya da dolaylı şekilde değiştirilemeyeceğini söyleyerek, iddiaların tümünü yanıtladı.

Çınar, Koordinasyon Ofisi’nin ülke gençliği için faydalı olacağını ve faaliyetlerinin iki ülkenin işbirliğiyle süreceğini savundu.

SÖZ SAVCIDA

İddiaların dinlenmesinin ardından mahkeme oturumuna 1 saatlik ara verdi. Aranın ardından söz Savcı İlker Koyuncuoğlu’nun olacak.