Bahadır Ayna

Reddediyoruz Platformu dün Lefkoşa’da Türkiye ile imzalanan Yurtdışı Koordinasyon Ofisi anlaşmasını protesto etmek için yürüyüş düzenledi. Saat 18:30’da Dereboyu’nda “Citroen ışıkları” olarak bilinen noktada başlayan yürüyüşe iki bini aşkın kişi katıldı. Cade boyunca reddediyoruz şeklinde slogan atarak yürüyen gençlere çevredeki cafe ve dükkanlarda bulunan vatandaşlar da destek verdi. Bazı vatandaşlar oturdukları kafeden kalkarak yürüyüşe destek verirken bazı sürücülerde araçlarının kornalarına basarak destek verdi. Polis, Dereboyu Caddesi’nden Cumhurbaşkanlığı Sarayı’na ardından Cumhuriyet Meclis’ine kadar eylemcilere eşlik ederek güvenliği sağladı. Yürüyüşün emniyetini sağlamak için çok sayıda polis görev yaptı.

“Cumhurbaşkanı bizim sesimize kulak verdi”

Cumhurbaşkanlığı Sarayı önünde basın açıklaması yapan TDP Milletvekili Zeki Çeler, cumhurbaşkanlığının gençlerin sesine kulak verdiğine dikkat çekerek, hükümeti eleştirdi. Çeler, Koordinasyon Ofisi anlaşmasının Meclisten görüşüldüğü sırada Cumhurbaşkanı’nın oylamanın ertelenmesini talep ederek siyasi parti başkanlarını görüşmeye çağırdığını, hükümetin bunu dikkate almadığını, oylamanın ertesi günü yapılan değerlendirme toplantısına ise Başbakan Hüseyin Özgürgün’ün gitmediğini anlattı. Akıncı’nın Koordinasyon Ofisinin onayına ilişkin yasayı Anayasa Mahkemesi’ne göndermesinin ülke tarihi için ciddi bir adım olduğunu kaydeden Çeler, Akıncı’nın toplumsal barışa katkısından dolayı sarayın kapısına zeytin dalından yapılmış çelengi bıraktıklarını ekledi.

4-1.jpg

Onaycı vekillere ret

Yürüyüş Cumhuriyet Meclisi’ne doğru devam etti. Meclis önünde toplanan eylemciler sloganlar atarak Koordinasyon Ofisi Anlaşmasını ve anlaşmaya meclisin onay vermesini protesto etti. Meclis önünde Reddediyoruz Platformu’na destek veren herkese teşekkür eden Zeki Çeler, mücadeleye devam edeceklerini söyledi. Eylemciler Türkiye ile imzalanan Yurtdışı Koordinasyon Ofisi anlaşmasına onay veren milletvekillerinin isimlerini tek tek okuyarak “reddediyoruz” diye haykırarak tepkilerini ortaya koydu. Karnaval havasında geçen eyleme siyasilerin yanı sıra ülkedeki birçok sanatçı, aydın ve akademisyen de destek verdi. Yaratıcı pankartların da kullanıldığı eylem sırasında, hiçbir olay çıkmadı.

2-2.jpg

1-4-001.jpg