Gıda, Tarım ve Enerji Bakanlığı, ülkemizde hayvan refahının artırılması, hayvanlara yönelik hayvan haklarına aykırı davranışların cezalandırılması yönünde hazırlanan ve mecliste onaylanarak yürürlüğe giren Hayvan Refahı Yasası çerçevesinde hayata geçirilen cezai uygulamalarla ilgili bilgi verdi. Söz konusu yasa çerçevesinde altı kişiye çeşitli suçlardan dolayı idari para cezası kesildi. Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre yasanın yürürlüğe girişinden itibaren hayvana fiziksel bitkinlik vermek, hayvanının insan hayatını tehlikeye koyacak şekilde serbest bırakmak veya hayvanını öldürmek gibi çeşitli suçlardan asgari ücretin iki katı veya dört katı tutarında olmak üzere çeşitli idari para cezası kesildi. Yapılan açıklamada söz konusu suçlardan dolayı para cezası tebliğ edilmiş kişilerin cezaları ödemedikleri cihetle adli işlem başlatılması için başsvcılığıa iletildiği de kaydedildi.

ALTI KİŞİYE İDARİ PARA CEZASI

Şu ana kadar Hayvan Refahı Yasası çerçevesinde kesilen cezalardan bazıları hakkında bilgiye yer verilen Bakanlık açıklamasında, Pitbull cinsi köpeği sahiplenmek ve evine götürmek istediği sırada aracına binerek köpeği ipinden tutup aracı ile 50 m kadar çekmek suretiyle fiziksel bitkinlik vermek suçundan bir kişiye asgari ücretin 4 katı tutarında idari para cezası kesildi. Açıklamada, Dogo Arjantin cinsi köpeğini kullanımında bulundurduğu aracının arkasına bağlayıp sürerek yaralanmasına neden olmak suçundan bir başka kişiye de asgari ücretin 4 katı tutarında idari para cezası kesildiği belirtildi.  Bakanlık açıklamasında, Gazimağusa’da kendisine ait Rodwayler cinsi 5 yaşındaki köpeğini insan hayatını tehlikeye koyacak şekilde serbest bırakmak ve bir kişinin kolundan ısırarak yaralanmasına neden olması suçundan bir kişiye, kendilerine ait Doga Arjantin ve Pitbull cinsi köpekleri başıboş bırakmak suçundan iki kişiye de asgari ücretin 2 katı tutarında idari para cezası kesildiği kaydedidi. Açıklamada, bir kişiye ise Alman Pointer cinsi köpeğini av tüfeği ile ateş etmek suretiyle öldürmek suçundan asgari ücretin 4 katı tutarında idari para cezası kesildiği belirtildi.

HAYVAN REFAHI DANIŞMA KOMİTESİ

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre Gıda, Tarım ve Enerji Bakanlığı’nın yürütmekte olduğu 8/2013 sayılı Hayvan Refahı Yasası’nın 17’nci maddesi uyarınca 23.01.2014 tarihinde dokuz üyeden oluşan Hayvan Refahı Danışma Komitesi oluşturuldu ve söz konusu yasa ve bu yasa altında çıkarılan mevzuat kurallarına uyulup uyulmadığının kontrolü, denetimi ve uygulanması için Bakanlığa bağlı dairelerde görev yapan konuyla ilgili personel görevlendirildi. (Foto temsili)