Birleşik Kıbrıs Partisi (BKP) Genel Sekreteri Abdullah Korkmazhan, “dövizde meydana gelen yükselişin ülkeyi kasıp kavurduğunu ve halkın büyük bir bölümünün zor durumda” olduğunu belirtti.

Korkmazhan yaptığı yazılı açıklamada, “Halkın ödediği bedelin sorumlusunun zamanında önlem almayarak, hükümetçilik oyunu oynayan CTP-BG/DP-UG hükümeti ve suskunluğunu koruyan muhalefet partileri olduğunu” savundu.

Dövizde meydana gelen yükselişin, KKTC’de Türkiye’den daha büyük bir yıkım yarattığını, dövize endeksli her şeyin zamlandığını ve hayat pahalılığının “dayanılmaz boyutlara” ulaştığını belirten Korkmazhan, işçilerin, üreticilerin, esnafın, küçük işletmelerin ve halkın büyük kesiminin her geçen gün daha da yükselen döviz ve zorlaşan koşullar karşısında “hayatta kalma mücadelesi verdiğini” kaydetti.

Korkmazhan, “Hiçbir meşruluğu kalmayan mevcut meclis ve siyasi partiler, ne yaparlarsa yapsınlar statükolarını koruyamayacaklar ve halkın değişim istenci karşısında direnemeyeceklerdir. Bir an önce halka gidilmelidir” ifadelerini kullandı.

“FON VE VERGİLERDE İNDİRİME GİDİLEBİLİR”

Döviz karşısında hayata geçirilecek birçok önlem bulunduğunu ancak bugüne kadar uygulanmadığını kaydeden Korkmazhan, ithal mallardaki fonlar, akaryakıt ve petrole uygulanan fonlar ile gümrük vergilerinin düşürülebileceğini, diğer vergilerde ve KDV’lerde de indirime gidilebileceğini kaydetti.

Bankaların borçları ve borç faizlerini yeniden yapılandırması için girişim yapılıp, döviz ile işlem yapan üniversite ve diğer kurumların kurları sabitlemesi için çalışma başlatılabileceğini belirten Korkmazhan, eşel-mobil sistemi yeniden yürürlüğe konularak maaş ve ücretlerin erimesinin önüne geçilebileceğini ve stabil para birimi olan Euro’ya geçmek için çalışma başlatılabileceğini ifade etti.