Birleşik Kıbrıs Partisi Genel Sekreteri Abdullah Korkmazhan, Kıbrıs sorununda varılacak anlaşmanın tüm Kıbrıslıların mülkiyet hakkına ve temel insan hak ve özgürlüklerine saygılı olması gerektiğini, kalıcı derogasyonlar ile yasakçı bir rejimin kurulmasına karşı olduklarını belirtti.

Yazılı bir açıklama yapan Korkmazhan, kalıcı derogasyonların anlamının, bütün Avrupa Birliği (AB) üyesi ülke vatandaşlarının, tüm Avrupa’da ve Kıbrıs’ta serbestçe dolaşım, yerleşim, mülk edinme özgürlüğüne sahip olması, ancak Kıbrıslıların bu haktan ve özgürlükten yoksun kılınması olduğunu savundu. Bunun kabul edilemez olduğunu öne süren Korkmazhan, kalıcı derogasyonların AB tarafından kabul edilmeyeceğini ve uluslararası mahkemelerden geri döneceğini ileri sürdü.

Haksız yere mülk alanları, ganimeti ve statükoyu savunmanın Kıbrıs Türk toplumunun temel haklarını savunmak olmadığını kaydeden Korkmazhan, “Çözüm istiyorsak, mülkiyet ve diğer konularda uluslararası hukuka, AB müktesebatına ve adalete uygun hareket etmek zorundayız” ifadesini kullandı.