Rana Sarro

TÜM ÖNLEMLER ALINDI

Sağlık Bakanlığı, şiddetli solunum yolu hastalığına neden olan Mers virüsüne karşı, ülkede gerekli tüm önlemlerin alındığını duyururken; Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nde de, Orda Doğu Solunum Sendromu (MERS) şüphesi üzerine önlemlerin alındığı açıklandı.

CENAZE RASTGELE GÖMÜLDÜ

Mers şüphesiyle Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nde hayatını kaybeden 83 yaşındaki isminin baş harfleri E.N. olan kadının defin işlemi ise, sıradan bir cenaze gibi yapıldı. Cenazenin önlemsiz şekilde teslim edildiği ve rastgele gömüldüğü öğrenildi.

Suudi Arabistan’da haç ziyaretini  yaparken rahatsızlanıp ilk tedavisini orada  alan ve  geçtiğimiz gün Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nde Mers şüphesiyle hayatını kaybeden 83 yaşındaki isminin baş harfleri E.N. olan kadının defin işleminin, sıradan bir cenaze gibi yapıldığı öğrenildi.

Bilindiği gibi, hayatını kaybeden kadının ölüm nedeninin belirlenmesine yönelik, MERS dâhil kesin tanı tetkikleri için örnekler alınıp, Türkiye’deki Hıfzısıhha Enstitüsü’ne gönderildi.

Cenaze ise dün Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Morg’undan önlemsiz ve rutin bir şekilde aileye teslim edildi ve standart şekilde gömüldü. Hâlbuki bulaşıcı hastalıklardan meydana gelen ölümlerde, önlem alınması ve rastgele gömülmemesi gerektiğine dikkat çekiliyor.

PROF. DR. NEDİM ÇAKIR: “STANDART DEFİN YAPILAMAZ”

Bilgilerine başvurduğumuz Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nedim Çakır, dünyada bugüne kadar uygulanan prosedüre göre, defin işleminin önlem alınarak yapılması gerektiğini söyledi ve şunları belirtti:

“Bazı usuller var. Hasta vefat ettikten sonra akciğerlerde bir miktar hava kalabilir ve defin işlemi sırasında bu hava dışarı çıkıp, bulaştırıcılık olabilir. Cenazenin hazırlanması sırasında etrafa bulaşabilir. Bu nedenle cenaze süresince usullerin dikkatlice yapılması önem taşır.”

“HAVA GEÇİRMEZ TORBADA NAKLEDİLMELİ”

“Ayrıca cenaze bir yerden bir yere nakledilecekse, hava geçirmez bir torba içerisinde nakledilmesi gerekiyor. Sağlık personeli de gerekli önlemleri alır. Eğer yıkanacaksa, çok dikkatli ve etrafa su püskürtmeden yıkanması gerekir veya en iyisi yıkamadan defnetmektir. Çünkü düşük de olsa bir risk içerebiliyor.”

“ZİYARET SAATLERİ KISITLANDI”

Öte yandan, Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nde, Orda Doğu Solunum Sendromu (MERS) şüphesi üzerine önlemler alındığı açıklandı.

Başhekim Dr. Ramadan Kamiloğlu, son yaşanan MERS şüphesi olgusu üzerine Hastane Yönetim Kurulunun, Enfeksiyon Komitesi ile birlikte belli kararlar ürettiğini açıkladı.

Kamiloğlu, yazılı açıklamasında, ziyaret saatlerinin kısıtlandığını ve 17.00 ile 19.00 saatleri arasında sınırlandırıldığını duyurarak, mümkün mertebe toplu ziyaretlerden kaçınılması gerektiğini kaydetti.

“SERVİSLERDE MUAYENE YAPILMAYACAK”

Servislerde muayene yapılmayacağını ve hastane muayenelerinin sadece polikliniklerde yapılacağını belirten Kamiloğlu, bu uygulamaların Enfeksiyon Komitesi’nin “Risk Ortadan Kalkmıştır” raporu gelene dek devam edeceğini ifade etti ve halkın gerekli hassasiyeti göstermesi gerektiğini dile getirdi.

“ÜLKEDE GEREKLİ TÜM ÖNLEMLER ALINDI”

Sağlık Bakanlığı da, şiddetli solunum yolu hastalığına neden olan Mers virüsü hakkında bir açıklama yaparak, Mers’e dair son gelişmelerin yakından takip edilmekte olduğunu vurguladı ve ülkede gerekli tüm önlemlerin alındığını duyurdu. Sağlık Bakanlığı bünyesinde çalışmalar yürüten ‘Enfeksiyon Komitesinin’ konuyla ilgili titiz bir çalışma yürüttüğü vurgulandı.