Kosova'da 2016 bütçesini görüşmek için toplanan meclisi genel kurulu muhalefet milletvekillerinin gazlı eylemine sahne oldu. Meclis dışında toplanan grup da hükümet karşıtı slogan atarak meclis binasını taş yağmuruna tuttu.

Kosova Meclisi Genel Kurulu bu seferde muhalefet eylemlerine sahne oldu. Kosova'nın 2016 bütçesini görüşmek için toplanan meclisi genel kurulu yine muhalefet partileri milletvekillerinin eylemleri ile engellendi. Meclis Başkanı Kadri Veseli, muhalefet milletvekillerine seslenerek oturumun yapılmasına izin vermelerini istedi. Meclis oturumu başlar başlamaz muhalefet milletvekilleri kürsüye doğru yürüdü. Ancak, milletvekilleri güvenlik görevlileri tarafından engellendi. Güvenlik görevlilerinin meclis kürsüsü önünde etten duvar oluşturması üzerine, Vetëvendosje Hareketi milletvekili Albin Kurti, görevlilere biber gazı sıktı diğer bir milletvekili de göz yaşartıcı gaz attı. Ardından toplantıya zorunlu olarak ara verildi. Milletvekilleri de salonu terk etti. Bir süre sonra iktidar milletvekilleri, meclisin diğer bir salonunda toplanarak, bütçe yasa tasarısını görüştü.

MECLİSTEKİ ŞİDDET SOKAKLARA SIÇRADI

Muhalefet tarafından biber gazı sıkılması ile göz yaşartıcı atılmasının ardından meclis genel kurul çalışmalarının başka bir salonda devam etmesi üzerine, Vetëvendosje Hareketi'nin öncülüğündeki diğer iki muhalefet partisi sempatizanları meclis binasının arka girişinde toplandı. Sırp Belediyeler Topluluğu ile Kosova ve Karada Sınır Anlaşmalarının geçersiz sayılmasını talep eden göstericiler, bir süre sakin eylem düzenledi. Milletvekillerinin kullandığı girişin yer aldığı Meclis arka bölümündeki avluya eylemcilerin girmesini engellemek amacıyla Kosova polisi ek önlemler aldı. Meclis binası etrafı ile girişlerde kordonlar oluşturan polis, göstericilerin meclis avlusuna girmesini önledi. Hükümet karşıtı slogan atan göstericiler, meclis binasını taş yağmuruna tuttu. Muhalefetin katılmadığı salonda meclis genel kurulunun engellenmesi için meclisin camlarınım kıran göstericiler, polis kordonuna boya attı. Polis göstericilere göz yaşartıcı bomba ile karşılık verdi. Meclisin arka bölümündeki "Adem Jashari" meydanı bir anda savaş alanına döndü. Göstericiler polise taş, polisler de göstericilere göz yaşartıcı gaz attı. Gerginlik giderek artması üzerine polis harekete geçerek göstericilerin üzerine yürüdü. Göstericiler ara sokaklara kaçıştı. Protesto gösterisinde bir kaç polis ile göstericinin yaralandığı öğrenildi.

Kosova’da bu kez Meclis hem sokaklar karıştı

Kosova’da bu kez Meclis hem sokaklar karıştı