Demokrat Parti-Ulusal Güçler (DP- UG) Dış İlişkiler Sekreteri Serhat Kotak, 25 Şubat’ta Türk ve Rum siyasi partiler arasında gerçekleşen toplantı sonrasında tüm partilerin onayı alınmadan yayınlanan ve “Ortak Bildiri” diye ifade edilen açıklamayı eleştirdi.

Kotak yazılı açıklamasında, toplantı sonrası basınla paylaşılan bildiri üzerinde yapılan çalışmaların DP-UG temsilcilerinin bulunmadığı bir ortamda yapıldığını kaydetti. Kotak, “Toplantının sonuç bildirgesinde tüm siyasi partilerin mutabık kaldığı gibi gösterilen ve kesinlikle DP-UG tarafından onaylanmayan görüşler vardı. Doğru olan siyasi parti temsilcilerinin değişik görüşler sunduğu ancak toplantı sonunda ortak bir görüşte mutabakat sağlanmadığının açıklanmasıyken basınımıza sunulan açıklamada belirtilen görüşlerin tüm partilere mal edilmesi büyük talihsizliktir” dedi.

Bazı partiler tarafından önerilen KKTC okullarında zorunlu Rumca derslerine karşı çıkan katılımcılar arasında Demokrat Parti Ulusal Güçler’in de olduğunu dile getiren Kotak, “Her ülkedeki eğitim sisteminde olması gerektiği gibi KKTC'de ve Güney Kıbrıs'ta da  yapılması gereken zorla bir dil öğretmek yerine karşı halkın bireylerine saygı, kabul ve tolerans gösterilmesinin hedeflenmesi gerektiğine inanıyorum.  Tarihte hiç bir zaman Kıbrıslı Türkler ve Rumların ortak eğitim sistemleri olmamıştır.

Bunu zorla birleştirmeye kalkmak yerine  en doğru olan her iki halkın kendi çocuklarını gerçekleri saklamadan, hoşgörü ve tolerans yaklaşımıyla yetiştirmesidir” ifadelerini kullandı.

Tarihi gerçeklerin olmamış gibi tarih kitaplarından silinmesinin hem yanlış, hem de bu eğitimi alan çocuklara karşı saygısızlık ve güvensizlik belirtisi olduğunu da belirten Kotak, “Doğru olan tarihi çarpıtmadan, değiştirmeden, herhangi bir ütopik ideolojiye hizmet etmeye çalışmadan olduğu gibi çocuklarımıza aktarmamızdır” diye ekledi.