Fehime Alasya

HALKIN SESİ’nin yaptığı araştırmaya göre içki, tütün ve çikolata ürünlerinin ülkedeki gümrüksüz satış mağazalarında Türkiye’ye göre daha ucuz olduğu gözlemlenirken,KKTC’deki marketlerde görülen fiyatların Ercan’a göre daha pahalı olduğu görüldü.

Güzellik ürünlerinde ve parfümlerde ise ülkemizdeki gümrüksüz satış mağazaları Türkiye fiyatlarının biraz üzerinde görülüyor.

Ercan Havaalanı fiyatları ile KKTC’deki market fiyatları kıyaslandığında ise ürün satış fiyatlarında çok fark olmadığı gözlemlendi. Birçok sigara markalarında hatırı sayılır fark, vatandaşları Ercan Havaalanı’ndan alışverişe teşvik ederken, bazı alkol türlerinde ise düşük bir fark görüldü.  

Ercan’da 60 Euro (194 TL) civarında satılan parfümler Türkiye’de 48 Euro’ya (155 TL) mağazalarda yerini alırken, KKTC’deki işletmelerde 200 TL dolaylarında raflarda yerini alıyor. Aynı marka KKTC’de 63 Euro (204 TL) iken, İstanbul’daki Atatürk Hava Limanı’nda 55 Euro’ya (178 TL), KKTC’de ise 245 TL’ye satışa sunuluyor.

Alkol ve tütün fiyatlarında da Ercan’daki uygun fiyatlar dikkat çekiyor. Ercan’da 15 Euro’ya (48,50 TL) satılan Absolut Vodka marka alkol, İstanbul’daki gümrüksüz mağazada 19 Euro’ya (62 TL), KKTC’de ise 42 Türk Lirasına alıcı buluyor. KKTC genelinde oldukça fazla tüketilen viski fiyatlarında ise duty free marketlerde ortalama dört veya beş Euro’luk fark görülürken, Ülkenin çeşitli yerlerinde satılan içki fiyatlarının Ercan’daki Duty Free’lere göre

7 ile 20 TL arası daha pahalı olduğu gözlemlendi. Tekirdağ Rakı (1Lt.) Türkiye’deki mağazalarda 21,50 Euro’ya yer alırken, bu rakam KKTC Hava Limanı’nda 16 Euro’ya (52 TL’ye), KKTC marketlerinde ise 56 TL olduğu görülüyor. Atatürk Hava Limanı’nda iki paketi 40 Euro’ya (129 TL) kampanya ile satışa sunulan Winston marka sigaralar Ercan Hava Limanı’nda paketi 21 Euro’ya (68 TL) satılıyor. Atatürk Hava Limanı’ndaki birçok kampanyalı sigara kartonları, neredeyse Ercan’daki normal fiyatlara denk geliyor. Ercan’da bir paket Dunhill Mavi Sigara kartonu 23,50 Euro (76 TL) fiyatla satılırken, bu rakam KKTC’deki marketlere 100 TL’ye çıkıyor. Bir karton Benson Hedges sigara Ercan Hava Limanı’nda 23,50 Euro’ya (76 TL’ye) satılıyorken, Lefkoşa marketlerinde 105 TL olarak veriliyor.        

Ercan’daki gümrüksüz mağazada sigara ve içkilerin İstanbul’a göre daha ucuz tüketiciye ulaşması ise “Yerli vatandaşı teşvik edici” olarak nitelendiriliyor.

untitled-1-833.jpg