Spor dünyasındaki değişen değerlerle kullanılan ürünlerin özellikleri teknolojiye bağlı olarak her geçen gün değişmektedir. Günümüzde sporcu ve sporcu sağlığının önemi her geçen gün artmaktadır. Milyonları etkisi altına alan futbol müsabakaları ve bu müsabakaları gerçekleştiren futbolcuları korumak ve geliştirmek artık eskisinden de daha önemli. Çünkü günümüzde ne o eski çamur sahalardan eser var ne de engebeli arazilerden.

            Futbolcuların formalarından ve çoraplarından daha önemli olan ayakkabılarıdır. Yani krampon seçimleri. Çünkü tüm beden güçlerini kullanarak harekete başladıkları performanslarını taçlandıracak tek şey müthiş vuruşlarla sağlayacakları skor tabelasındaki rakam artışıdır. Oyun içerisindeki bir futbolcu vücut ağırlığının 7 ila 10 katı arasındaki yükü ayaklarında toplar ve futbolcunun performansı da ayaklarına bağlıdır. Bilimin ve teknolojinin gelişimiyle spor endüstrisinin kazanımları artarken futbolcuların özelliklerine, oynadıkları bölgeye ve sahanın durumuna göre farklı krampon çeşitleri üretilerek performans artışı ve sporcu sağlığında büyük bir ilerleme sağlanmıştır.

            Hem amatör hem de profesyonel futbolcular için krampon seçimi oldukça önemlidir. Hangi açıda olursanız olun kramponunuzun kişisel özelliklerinize göre ve sağlığınıza uygun olmasını göz önünde bulundurarak tercihlerinizi yapmalısınız. Ünlü futbolcuların ayağında görerek aldığımız ayakkabıların birçoğu sizlere zarar verebilir. Kullanıcılar olarak ayağımızdaki ayakkabının ağırlığından başlayarak taban türüne ve çivilerinin konumlarına göre her bir ince ayrıntının oyun içerisindeki performans ve sağlığımızı doğrudan etkileyeceğini unutmamalıyız. İlk olarak kramponlarınızı seçerken karşınıza çıkan iki farklı kategoriyi göz ardı etmemeniz gerekiyor. Birincisi oynanacak zemin ikincisi de oynayacağınız mevki. Bu koşulları belirledikten sonra ise kramponu iki kısma ayırıp seçimimizi bu doğrultuda yaptığımıza emin olalım. Kramponun sahaya temas eden bölümü dış taban, topa vurulan bölümü ise üst yüzey olarak adlandırılmaktadır. Bu iki bölüm dikkate alınarak sporcunun krampon seçimi yapması gerekmektedir.

            Beş farklı dış taban tipi mevcuttur. Eğer sert ve kuru bir zeminde futbol oynayacaksanız kalıplı krampon kullanılmalıdır. Kuru zeminde topa yaptığınız müdahalelerde top kontrolünü sağlayarak hareket kabiliyetinizi arttırıp, zeminden kaynaklanacak sakatlanma risklerini de minimum düzeye indirecektir. Hava koşullarının belli olmadığı değişken bir zeminde futbol oynayacaksanız eğer çivili krampon tabanı sizin için en uygun olanı sağlayabilir. Çivilerinin konumlarında da değişim imkanı sağlayan bu kramponlar sayesinde, sahanın ziftlenme durumuna göre küçük değişiklikler yaparak kramponlarınızı zemine göre hazırlayabilirsiniz. Ayrıca günümüzde oldukça yaygın olarak kullanılmaya başlanan suni çim zeminler ve donmuş sahalarda suni çim krampon tabanını, sert yüzeylerde sporcu dostu çim krampon tabanını ve salon futbolunda salon futbol kramponunu kullanmanızı tavsiye ederiz. Her ürünün farklı bir özelliği olduğunu unutmamakta fayda var.

Kramponun üst yüzeyi de dış tabanı kadar önemlidir. Deri türü ve kesim türü kramponun üst yüzey seçiminde farklılıklar gösteren iki tür olarak karşımıza çıkmaktadır. Yüksek kesim krampon bilekte oluşan baskıyı azaltırken, orta kesim kramponlar bilek hareketlerini rahatça sergilemenizi sağlar. Düşük kesimli kramponlar ise diğer kesim türlerine göre hafif olmakla birlikte manevra kabiliyetinizi ve hızınızı arttırmaktadır. Birçok markayı bünyesinde barındıran Sportive’den ayağınıza uygun en iyi kramponu seçebilir ve sahalarda daha iyi bir futbolla hazlarınızı yaşayamaya devam edebilirsiniz.