“AİDAT VE KART ÜCRETİ OLMAYACAK”: Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde Banka Kartları ve Kredi Kartları Yasa Tasarısı’nın Meclis’te onaylanmasının ardından bankalar tüketicilerden yıllık üyelik aidatı ücreti tahsil edemeyecek, banka kartlarına ücret alamayacak

İSTEYEN LİMİT ARTIRAMAYACAK: Türkiye’de geçen yasa ile birlikte kredi kartı kullanacak kişilere gelirlerine uygun limit verme uygulaması KKTC’de de uygulanmaya başlayacak. Tasarıya göre bankalar kredi kartı hizmetinden faydalanacak olanların aylık veya yıllık ortalama gelirlerine göre kredi kartı limiti belirleyecek

FAİZLER YARI YARIYA DÜŞECEK: Faiz oranları TL için ticari reeskont kredi faiz oranının azami 2.5 katını, dövizde üç katını aşamayacak. Buna göre kredi kartı aylık faiz oranları %2,29’u aşamayacak. Düzenleme ile aylık gecikme ve akdi faizler yarı yarıya düşmüş olacak

TOPLUMUN YARARINA: CTP-BG Lefkoşa Milletvekili ve Cumhuriyet Meclisi Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi Başkanı Birikim Özgür, tasarının komiteden oy birliği ile geçtiğine vurgu yaparak siyasi partilerin toplumun yararına olan bir konuda nasıl iş birliği yaptığının en güzel göstergesinin bu yasa tasarısı olduğunu kaydetti

Bertuğ TOPAL

Cumhuriyet Meclisi Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi, “Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde Banka Kartları ve Kredi Kartları Yasa Tasarısını (İvedi)” oy birliğiyle onayladı.
Kredi kartlarıyla vatandaşlar lehine çeşitli düzenlemeler içeren tasarının 3 Kasım’da Meclis Genel Kurulu’nun gündemine gelip onaylanması bekleniyor.
Kredi kartı kullanıcılarının avantajına olacak birçok düzenleme içeren tasarının amacı, ülke ekonomisinin gerekli kıldığı para ve kredi politikaları çerçevesinde, ülkede banka kartları ve kredi kartlarının çıkarılmasına ve kullanılmasına ilişkin usul ve esasları düzenlemek suretiyle kartlı ödemeler sisteminin etkin çalışmasını sağlamak” olarak ifade edildi.

Devlet denetleme yetkisi kazandı

Yasa tasarısına göre devletin talebi halinde, bankalar gerçekleştirilmiş işlemlere ait yurtiçindeki işlemlerde 30, yurt dışındakilerde 60 günü geçmemek koşuluyla kayıtları vermekle yükümlü olacak. Böylelikle devlet bankaları denetim altında tutabilecek.

“Aidat ücreti olmayacak”

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde Banka Kartları ve Kredi Kartları Yasa Tasarısı’nın Meclis’te onaylanmasının ardından bankalar tüketicilere yıllık üyelik aidatı ücreti tahsil edilmeyecek bir kredi kartı türü sunmak zorunda olacak.

Limit kişilerin gelirlerine göre ayarlanacak

Türkiye’de geçen yasa ile birlikte kredi kartı kullanacak kişilere gelirlerine uygun limit verme uygulaması KKTC’de de uygulanmaya başlayacak. Tasarıya göre Bankalar kredi kartı hizmetinden faydalanacak olanların ekonomik ve sosyal durumlarına, aylık veya yıllık ortalama gelirlerine ve diğer bankalardan alınmış olan kredi kart limitlerine göre kredi kartı limiti belirleyecek.

“İlk iki yıl limit iki katından fazla olamayacak”

Tasarıya göre ilk defa kredi kartı sahibi olacak kişiler için toplam kredi kartı limiti ilk yıl kişinin aylık ortalama net gelirinin iki katından fazla olmayacak, sonraki yıllar için ise dört katını aşamayacak. Yine tasarıda var olan maddelere göre gelir düzeyi tespit edilemeyen vatandaşlar için ise toplam limit en fazla asgari ücret kadar olabilecek.

Yasa öncesindeki kartlar kapsamda değil

Yasa öncesinde belirlenen kredi kartı limitlerinde ise bir değişikliğe gidilmeyecek, sadece yeni kart talebinde kurallar geçerli olacak. Teminatlı veya mevduat karşılığı verilecek kartlarda limit belirleme sorumluluğu ise bankalara ait olacak. Kart hamilinin talebi üzerine üçüncü kişilere verilecek ek kartların limiti ise ana kartın limiti olabilecek.

Asgari ödeme tutarlarını Bakanlar Kurulu düzenleyecek

Asgari ödeme tutarları Merkez Bankası’nın görüşü alınarak bakanlık tarafından hazırlanıp bakanlar kurulunun onayı ile resmi gazetede yayımlanacak bir tüzük ile düzenlenecek. Asgari ödemenin son ödeme tarihinden sonraki en geç 7 gün içinde yapılmaması halinde kart hamiline ihbar gönderilecek. Bir sonraki ödeme tarihinde asgari ödeme yapılmaması halinde ise kart dondurulacak.

Üçüncü dönemden sonra borcun hepsini ödemek gerekecek

Kredi kartı sahibi üç dönem üst üste kredi kartının asgari ödeme tutarını bankaya yatırmaması durumunda borcun tamamını ödeyene kadar kişiye yeni kart verilemeyecek. Öte yandan tasarıya göre bir yıl içinde en fazla 3 defa dönem borcunun %50’sinin altında ödeme yapılması halinde kart limiti ve diğer kart limitleri dönem borcunun tamamının ödenmesine kadar artırılamayacak.

Banka, talep edilmedikçe limitleri artıramaz

Vatandaşın talebi olmadan bankaların limit artırım hakkı da tasarının yasalaşmasının ardından elinden alınmış olacak. Diğer yandan mal ve hizmet alımlarında taksit sayıları Merkez Bankası’nın görüşü alınarak bakanlık tarafından hazırlanıp Bakanlar Kurulu tarafından onaylanarak resmi gazetede yayınlanacak bir tüzük ile düzenlenecek.

İtirazlara 20 gün sınırlandırması

Kart hamilinin şikâyet ve itirazlarını dilekçe, elektronik posta veya başka herhangi bir yöntemle bankaya iletmesi halinde banka en geç 20 iş günü içinde yanıt vermek zorunda olacak. Hesap özetleri ile ilgili şikâyet ve itirazlar ise son ödeme tarihinden itibaren 20 iş günü içinde yapılabilecek.

Faiz değişiklikleri bildirilmek zorunda

Bankalar uygulanan akdi faiz oranı ile gecikme faizi oranlarını faiz oranlarının değişmesi halinde ve her halükarda 3 ayda bir Merkez Bankası’na bildirecek. Faizler tasarının kabul edilmesinden sonra dönem borcunun bir kısmının ödenmesi halinde kalan hesap bakiyesi üzerinden hesaplanacak.

Faizler yarı yarıya düşecek

Kredi kartı sahibinin asgari ödeme yapması durumunda ise akdi faiz, asgari ödemenin altında ödeme yapılmışsa gecikme faizi uygulanacak. Kredi kartları Yasa Tasarısı’na göre hiçbir biçimde bileşik faiz uygulanamayacak. Tasarıda “Akdi faiz ve gecikme faizi dışında hiçbir faiz talep edilemez. Azami akdi faiz ve gecikme faizi oranları Merkez Bankası tarafından belirlenir. Faiz oranları TL için ticari reeskont kredi faiz oranının azami 2.5 katını, dövizde üç katını aşamaz. Bugün TL %11 yıllık faiz oranı => kredi kartı aylık faiz oranları %2,29’u aşamayacak” şeklindeki ifadelerle aylık gecikme ve akdi faizler yarı yarıya düşmüş olacak.

Banka kartları ücretsiz olacak

Tüketicilerin en fazla dert yandığı banka kartı ücreti konusu da yasa tasarısı içerisinde yapılan düzenleme ile son bulacak. Yasa tasarısının yasalaşmasının ardından bankalar, vatandaştan banka kartları için ücret talep edemeyecek.

Kart sahibinin yükümlülükleri tasarıda

Tasarıda kart sahibi için de bazı sorumluluklar getirilmiş durumda. Şifre gibi kart bilgilerinin güvenliğinden kart sahipleri sorumlu olacak. Kaybolma, çalınma hallerinde bildirimden önceki ilk 24 saat içinde gerçekleşen hukuka aykırı kullanımdan doğan zararlardan aylık brüt asgari ücretin onda biri ile sınırlı olmak şartı ile kart hamili sorumlu olacak. Hukuka aykırı kullanımın kart hamilinin ihmaline veya kastına dayanması veya bildirimin yapılmaması halinde doğan zararların tümünden ise kart sahibi sorumlu tutulacak.

Komisyonlar da kalkıyor

Yasa tasarısında üye işyerleri için de bazı sorumluluklar getirildi. Buna göre iş yerleri kart hamillerinden banka kartı veya kredi kartının kullanılması dolayısıyla komisyon veya benzeri bir isim altında ilave bir ödemede bulunmalarını isteyemeyecek. İstemesi durumunda ise üye işyeri ile banka arasındaki sözleşme feshedilmiş olacak.

Ceza öngörülüyor

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde Banka Kartları ve Kredi Kartları Yasa Tasarısı uyarınca Merkez Bankası, bankalara sorumluluklarını yerine getirmemeleri halinde İdari Para Cezası uygulama hakkını da elinde bulunduracak. bu cezalar ise idari para cezası ve adli para ve hapislik cezası şeklinde uygulanacak. Bankalar Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde Banka Kartları ve Kredi Kartları Yasa Tasarısı’nın yasalaştığı günden itibaren bu uygulamaları en geç 9 ay içerisinde uygulamaya koymakla da yükümlü olacak.

Özgür: Toplumun yararına

Cumhuriyetçi Türk Partisi Birleşik Güçler Lefkoşa Milletvekili ve Cumhuriyet Meclisi Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi Başkanı Birikim Özgür konuyla ilgili Havadis’e yaptığı açıklamada Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde Banka Kartları ve Kredi Kartları Yasa Tasarısı’nın toplumun yararına olan bir yasa olduğunu ifade etti.
Özgür, tasarının komiteden oy birliği ile geçtiğine vurgu yaparak siyasi partilerin toplumun yararına olan bir konuda nasıl iş birliği yaptığının en güzel göstergesinin bu yasa tasarısı olduğunu kaydetti.