Bugün görüşülecek yeni yasada, Esas Yasanın 6’ıncı maddesinin yan başlığında yer alan asgari ödeme tutarları ifadesinin, asgari ödeme oranları olarak yeniden düzenlendiği belirtildi. 

Yasa ayrıca kredi kartlarına uygulanacak ancak sehven hatalı yazılan gecikme faiz oranının düzeltilmesini hedefliyor.

Bu yasayla ayrıca kredi kartlarının asgari ödeme oranları, Merkez Bankası'nın görüşü de alınarak Bakanlık tarafından hazırlanıp Bakanlar Kurulu'nca onaylanarak Resmi Gazete’de yayımlanacak bir tüzükle düzenlenecek. 

Yasa ayrıca kredi kartlarına uygulanacak ancak sehven hatalı yazılan gecikme faiz oranının düzeltilmesini hedefliyor.

Faiz oranları yeniden düzenleniyor

Yasa düzenlemesinde şu ifadeler yer aldı: “Türk Lirası cinsinden kredi kartı işlemlerinde uygulanacak aylık akdi faiz oranı, yukarıdaki (1)’inci fıkrada belirtilen esaslara göre hesaplanan Türk Lirası tüketici kredileri ağırlıklı ortalama aylık faiz oranının azami 1.5 katı, gecikme faiz oranı ise akdi faiz oranının 0.5 (yarım)  puan fazlasıdır.

Döviz cinsinden kredi kartı işlemlerinde uygulanacak aylık akdi faiz oranı 1’inci fıkrada belirtilen esaslara göre hesaplanan döviz cinsinden tüketici kredileri ağırlıklı ortalama aylık faiz oranının azami 1.75 katı, gecikme faiz oranı ise akdi faiz oranını 0.5  (yarım) puan fazlasıdır.”

Bankalara da ceza geliyor

Yasanın 11’inci ve 12’inci maddesinin (3)’üncü fıkrası kurallarına aykırı davrandığı tespit edilen banka, asgari ücretin 20 (yirmi) katı ceza ödeyecek. Ayrıca yasanın 26. Maddesinin 3. Fıkrası kurallarına aykırı davranan banka yönetim kurulu başkanı, yönetim kurulu üyeleri, genel müdür, genel müdür yardımcısından üst bir pozisyonda yönetici olarak çalışan kişiler, genel müdür yardımcısı, talimat veren, talimat alan ve/veya fiilen işlemi yapan personel, bir suç işlemiş olacak ve mahkumiyetleri halinde asgari ücretin 90  (doksan) katına kadar para cezasına veya 6 (altı) yıla kadar hapis cezasına veya her iki cezaya birden çarptırılabilecek.