Bu yıl 6'ncısı düzenlenen Malatya Uluslararası Film Festivali, Kristal Kayısı Ödülleri sahiplerini buldu.

Malatya Valiliği'nin koordinasyonunda, Malatya Büyükşehir Belediyesi'nin ana sponsorluğunda Malatya Kayısı Araştırma-Geliştirme ve Tanıtma Vakfı tarafından Kültür ve Turizm Bakanlığı, Başbakanlık Tanıtma Fonu, Battalgazi Belediyesi, Yeşilyurt Belediyesi ve İnönü Üniversitesi'nin destekleri ile düzenlenen 6. Malatya Uluslararası Film Festivali'nde ödüller sahiplerini buldu.

Double Tree by Hilton'da düzenlenen ödül törenine Malatya Valisi ve Festival Onursal Başkanı Süleyman Kamçı ve Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır'ın yanı sıra pek çok ünlü oyuncu, yönetmen ve yapımcı katıldı.

6 Kasım'dan bu yana Türkiye'den ve dünyadan en başarılı örnekleri sinemaseverlerle buluşturan festivalde; açılış gecesinde olduğu gibi kapanışta da davetliler, kırmızı halı yerine siyah halıdan geçtiler.

EN İYİ KISA FİLM ÖDÜLÜ "GUNEH" VE "SALI"YA

Törende ilk olarak Kristal Kayısı En İyi Kısa Film Ödülleri açıklandı. Kristal Kayısı En İyi Kısa Film Ödülü'ne "Guneh" ve "Salı" filmleri layık görüldü.

Ulusal Uzun Film Yarışması Kristal Kayısı En İyi Kadın Oyuncu Ödülü ise iki isim arasında paylaştırıldı ve ödül, Nefesim Kesilene Kadar filmindeki rolü ile Esme Madra ve Çekmeceler filmindeki rolü ile Ece Dizdar'ın oldu. Madra ve Dizdar ödüllerini Malatya Uluslararası Film Festivali Jüri Üyesi Cansel Elçin'in elinden aldılar.

Ulusal Uzun Film Yarışması kategorisinde En İyi Erkek Oyuncu Ödülü de iki isim arasında paylaştırıldı. Ödül, Kasap Havası filmindeki rolü ile İnanç Konukçu ve Eksik-Sarmaşık filmlerindeki karakteriyle Özgür Emre Yıldırım'ın oldu. Oyunculara ödüllerini festivalin Jüri Üyesi İpek Tuzcuoğlu takdim etti.

Ulusal Uzun Film Yarışması Kristal Kayısı En İyi Senaryo Ödülü iki ayrı isme verildi. Senaryo Ödülü, Eksik filmi ile Mehmet Kala ve yine Eksik filmi ile Şeref Nokta'ya verildi.

Malatyalı usta oyuncu Kemal Sunal anısına düzenlenen ve halkın belirlediği Kemal Sunal Halk Ödülü, Yarım filminin oldu. Geçtiğimiz yıl ilk defa verilen Fahri Kayahan Müzik Ödülü bu sene ise Çekmeceler filmi ile Hasan Özsüt'ün oldu.

JÜRİ ÖZEL ÖDÜLÜ SONER ERZİNCAN'IN OLDU

Ulusal Uzun Film Yarışması Jüri Özel Ödülü iki isme verildi. Yarım filmi ile Çağıl Nurhak Aydoğdu ve Yeni Dünya filmi ile Soner Erzincan, Jüri Özel Ödülü'nün sahibi oldu. Ödülünü alan Çağıl Nurhak Aydoğdu yaptığı konuşmada ekip olarak aldıkları ödülü Ankara'daki patlamada ölen ve hayali yarım kalan bütün çocuklar için aldıklarını söyledi.

6. Malatya Uluslararası Film Festivali NETPAC Ödülü ise "Nefesim Kesilene Kadar" filminin olurken, SİYAD En İyi Film Ödülü Abluka'nın oldu.

ULUSLARARASI EN İYİ FİLM ASLINDA ÖZGÜRÜM'E

Film festivalinde bu yıl Uluslararası uzun metraj en iyi film ise ABD, Yeni Zellanda yapımı Aslında Özgürüm'e gitti. Filmin yönetmeninin gelemediği gecede ödülü Filipinli yönetmen Khavn De La Cruz aldı.

EN İYİ YÖNETMEN ÖDÜLÜ ABLUKA'YA

Ulusal Uzun Film Yarışması Kristal Kayısı En İyi Yönetmen Ödülü ise Abluka filmi ile Emin Alper'in oldu. İlk filmi Tepenin Ardı ile ses getiren Emin Alper'in yerine ödülünü filmin yardımcı yönetmeni Ahmet Yurtkulu aldı. Yurtkulu'ya ödülünü Yönetmen Handan İpekçi takdim etti.

EN İYİ FİLM ÖDÜLÜ KAR KORSANLARI'NA

Kristal Kayısı En iyi Film Ödülü ise gecenin sonunda açıklandı. Büyük bir heyecanla beklenen ödül, 12 Eylül 1980 darbesi sonrasında Kars'ta yaşanan bir hikayeyi ele alan ve yönetmenliğini Faruk Hacıhafızoğlu'nun üstlendiği Kar Korsanları adlı filmin oldu.

Filmin yönetmeni Faruk Hacıhafızoğlu ödülünü, Malatya Valisi ve Festival Onursal Başkanı Süleyman Kamçı'dan aldı. Ödülünü aldıktan sonra kısa bir konuşma yapan Yönetmen Hacıhafızoğlu, zor ve çok soğuk koşullarda filmi çektiklerini belirterek "Biz umuyoruz çocuklar hiç üşümesinler. Festival düzenleyicisi ve ekibine teşekkür ederim. Malatya halkına çok teşekkür ederim" şeklinde konuştu.

Ödül töreninin ardından gece toplu fotoğraf çekimi ile son buldu.

Gecede verilen ödüller şöyle:

"ULUSAL UZUN METRAJ FİLM YARIŞMASI:

En İyi Film: Kar Korsanları

En İyi Yönetmen: Emin Alper (Abluka)

En İyi Kadın Oyuncu: Esme Madra (Nefesim Kesilene Kadar) ve Ece Dizdar (Çekmeceler)

En İyi Erkek Oyuncu: İnanç Konukçu (Kasap Havası) ve Özgür Emre Yıldırım (Eksik-Sarmaşık)

En İyi Senaryo: Mehmet Kala (Eksik) ve Şeref Nokta (Eksik)

En İyi Müzik: Hasan Özsüt (Çekmeceler)

Jüri Özel Ödülü: Çağıl Nurhak Aydoğdu (Yarım) ve Soner Erzincan (Yeni Dünya)

Uluslararası uzun metraj en iyi film: Aslında Özgürüm

SİYAD En İyi Film Ödülü: Abluka

ULUSAL KISA FİLM YARIŞMASI:

En İyi Kısa Film: Salı ve Guneh

NETPAC ÖDÜLÜ:

Nefesim Kesilene Kadar"