Sonuç Cevizci

Türkiye’de süt fiyatlarıyla birlikte, hellim fiyatlarında yaşanan düşüşler, KKTC’deki ihracatçı firmaları zor durumda bıraktı. Yeterince ihracat yapamayan hellim üreticilerinin bir süreden beri süt alımlarını durdurması nedeniyle hayvancılar iflas noktasına geldi.

Diyalog TV’de Detay programına katılan Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği yöneticilerinden Cemal Darbaz, 2 aydan beri süt paralarını da alamadıklarını belirterek, eylem sinyali verdi. 

Sorunun çözülmemesi durumunda birkaç gün içerisinde öfke patlaması yaşanabileceğini ifade eden Darbaz, “Yer yerinden oynayacak” dedi 

Hükümetin hayvan üreticilerine süt parası olarak Yaklaşık 40 Milyon TL ödemesi gerektiğini söyleyen Darbaz, “Sabahtan akşama üretim yapıyorsunuz, süt üretiyorsunuz ama ödemelerinizi alamıyorsunuz” diyerek yaşadıkları mağduriyeti anlattı.  Darbaz, “Her geçen günü arar duruma geldik” dedi.

“Hepimiz bankalara ipoteğiz”

Hayvancıların çeklerinin bankada patlamış durumda olduğunun altını çizen Cemal Darbaz, “şu anda her üreticiye bankadan telefonlar gidiyor, çekler geri geliyor. Hayvancıların düştüğü durum budur” dedi. 

Bizi eyleme gelirken görenler, “Bu traktörler servettir” diyerek eleştiriyorlar. Ama onlara söylüyorum gitsinler bankalara… Hepsimiz bu bankalara ipoteğiz… Tüm mal varlığımız ipotektir” diye konuştu

Birkaç güne patlama olacak 

Bunun yanı sıra piyasada sütlerin satılmaması durumuyla karşı karşıya kaldıklarını ifade eden Darbaz, “Tüm süt üreticinin elinde kalacak ve bu bugünlerde büyük bir patlamaya neden olacaktır” uyarısında bulundu. 

Süt Kurumu’nun sütü üreticiden alıp ihracatçılara sattığını anlatan Darbaz, “Öyle bir noktaya geldik ki; şu anda imalatçılar sütümüzü almak istemiyorlar. Bakanlık da bu olaya sadece bakıyor” dedi. 

Darbaz sözlerini şöyle sürdürdü: 

“2-3 güne kadar süt hayvancının elinde kalacak. Zaten zarardayız bir de bu durum ortaya çıkacak. İmalatçı sütü almıyor. Bunun bazı nedenleri var tabii. Hükümet şimdi Tarımda reform adında bir uygulama yapmaya çalışıyor. Reformda da tüm teşviklerin kaldırılması var. İmalatçı bu teşviklerin kalkmasına karşı olduğu için bakanlığı sıkıştırma maksadıyla sütü almıyor gibi geliyor bana. Am bakın imalatçılar da kendilerine göre haklıdır. Hükümete hep söylüyoruz, süt ürünlerine fon koymalıdır. İmalatçı yurt dışından getirilen kalitesi düşün süt ürünleriyle baş edemiyor. Yüzde 1 fonla giriyor bloklar halindeki peynirler. Üstelik de kontrolsüz. Yurtdışında tarihi geçmeye yakın peynirler satın alınıp buraya getiriliyor ve burada yeni tarihle paketlenip bir de yanında bedava satılıyor. Bizim imalatçımız nasıl bunlarla rekabet edecek? İmalatçılarımız bu konuda çok haklıdır.”

Türkiye’de yüzde 180 fon var 

Türkiye’nin süt ürünlerine yüzde 180 fon uyguladığını savunan Cemal Darbaz, “Bizde ise yüzde 1’dir fon! Bu olabilir mi?” diye sordu.

Önde gelen hayvan üreticilerinden biri olan Darbaz,  tarım ve hayvancılık için ayrılan bütçenin yetersiz olduğunu belirterek açığın üreticiler üzerinden kapatılmak istediğini söyledi. 

Reform çalışmalarının da gerçek anlamda reform olmadığını kaydeden Cemal Darbaz, “Şu anda 60 milyon TL açığı var bakanlığın. Şimdi reform dedikleri hayvancıyı bir oyuna getirip bu rakamı bizim üzerimizden almak istiyor. Büyükbaşta teşvik süt üretimi üzerindendi reformla bunu hayvan başına vermek istiyorlar. Bu kaliteyi düşüren bir unsur olacak. Ağaç altı hayvancılığı teşvik ediyor hükümet…”