ıbrıs Sosyalist Partisi (KSP), 1 Eylül’ün Almanya’nın   Polonya’yı işgaliyle başlayan 2. Dünya Savaşı’nın başlangıcı olduğunu belirterek, 1 Eylül’ün Dünya Barış Günü olarak kutlanmasının yanlış olduğu düşüncesiyle, SSCB’nin  Dünya Barış Konseyi’nin talebi üzerine  savaş ve savaş propagandası yapmayı insanlık düşmanı suç ilan eden kanunu kabul ettiği gün olan 12 Mart’ın Dünya Barış Günü olarak kutlanmasının gerektiğini kaydetti.

KSP Genel Sekreteri Mehmet Birinci yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

“Emperyalistlerin, Nazilerin, Komünizm düşmanlarının, tüm bu halk düşmanlarının kendi aralarında ve milletler ve ülkelerle oyun oynayarak ve Nazileri SSCB üstüne sürme planlarını sürdürdükleri döneme denk gelen bu sahte savaşın başlangıç tarihini niye Dünya Barış Günü olarak ilan etmiştir? Olgular 1 Eylül’ün sözde-sahte savaş başlangıcı olduğunu, onun Dünya Barış Günü olarak ilanının da olsa olsa sahte-sözde barış günü ilanı olabileceğini ortaya koyuyor. 1 Eylül’ü Dünya Barış Günü ilan etmek onu yüceltmektir”

Birinci,  barış günü olarak 1 Eylül’de ve  çözüm yolu olarak “BM çatısı altında...” siyasetinde ısrar etmenin  hem dünya barışına hem de Kıbrıs’ta barışa katkı değil zarar vermekte olduğunu ileri sürdü.