Parti adına yazılı bir açıklama yapan KSP Merkez Komite Üyesi Zehra Cengiz, “Türkiye’nin 1974’te ilan ettiği savaş kararı yürürlükte kaldığı sürece, Kıbrıs’ın kuzeyinde buna dayanarak oluşturduğu işgal hukukunun statüko olduğunu” savundu.

Cengiz açıklamasında, bu savaş kararının kalkmasını istemesi halinde Mustafa Akıncı’yı destekleyeceklerini fakat bunu yapmadığı için “Akıncı’nın statükoya karşı değil, tersine statükonun devamından yana” olduğu görüşünü bildirdi.

“Türkiye’nin, tıpkı 2000’lerde olduğu gibi Denktaş’ı devre dışı bırakıp Talat’ı devreye soktuğu gibi, Talat’la tam olarak başaramadıklarını Akıncı’yla başaracağını” iddia eden Cengiz, KSP olarak bu oyunun parçası olamayacaklarını kaydetti.

Cengiz, açıklamasında “Bu oyunu bozmanın tek bir yolu var; statükonun parçası olmamak. Görüşmeler başlamadan Kıbrıs Türk halkının egemenlik hakkını elde etmek, masaya Türkiye’nin işbirlikçisi değil, Kıbrıs halkının çıkarlarını savunmak için ve Kıbrıs halkını temsilen oturmak. Ötesi yoktur, çünkü ötesi teslimiyettir.” ifadelerine de yer verdi.