Sendika yetkilileri Merkezi Cezaevi Yasa Tasarısı’nda gerekli düzenleme yapıldığı takdirde grevi sonlandırmaya hazır olduklarını ifade etti.

İçişleri Bakanlığı ise, Merkezi Cezaevi ( Kuruluş, Görev ve Çalışma Esasları) (Değişiklik)Yasa Tasarısı’nın Teknik Komite’de yaklaşık bir aydan beridir görüşüldüğünü; tasarıdaki maddelerin büyük kısmı oy birliği ile kabul edilmesine karşılık sadece Vardiya Ödeneği maddesinde uzlaşma sağlanamadığını bildirdi.

Bakanlık, vardiya ödeneğiyle ilgili maddenin tasarıda bu şekliyle yer almasının, çalışanlar arasında eşitsizlik ve farklılığa yol açacağını, o nedenle önce ilgili yasalarda düzenleme yapılması ve sonra Cezaevi Yasası’ndaki maddenin düzenlenmesi gerektiğini kaydetti.

ÖZKARDAŞ: “VARDİYA TAHSİSATI DA TASARIYA DAHİL EDİLSİN”

Gardiyanların sorunları ve grev gerekçeleri hakkında TAK muhabirine bilgi veren Kamu-Sen Genel Başkanı Mehmet Özkardaş, bugün İçişleri Bakanlığı’nda Merkezi Cezaevi Değişiklik Yasa Tasarısı’yla ilgili teknik toplantı yapıldığını, toplantıya katılan temsilcilerin vardiya tahsisatıyla ilgili önerilere yapıcı yaklaşıldığını ancak grevi sonlandırmak için Bakanlıktan vardiya tahsisatının tasarıya dahil edileceği yönünde olumlu cevap beklediklerini ifade etti.

Merkezi Cezaevi’nde 205 gardiyan çalıştığını bunların 160-170’inin KTAMS ve Kamu-Sen üyesi olduğunu ve saat 09.00’dan itibaren süresiz grevin başladığını belirten Özkardaş, “Kaos yaşanmasını istemiyoruz çok yapıcı öneri sunduk, bundan sonrası onlara kaldı” dedi.

Bugün sabahki teknik kurul toplantısında İçişleri Bakanlığı’nı temsil eden İçişleri Müsteşarı’nın, sendika temsilcilerine yeni Kamu Görevlileri Yasası’nda vardiya tahsisatının da yer alacağını, dolayısıyla Merkezi Cezaevi Yasası’na da vardiya tahsisatı dahil edilmesinin sorun yaratabileceğini söylediğini belirten Özkardaş, bunun üzerine Merkezi Cezaevi Yasasına geçici madde eklenerek yaratılacak sorunun aşılabileceğini önerdiklerini ve öneriye sıcak bakıldığını anlattı.

Kamu Sağlık Çalışanları Yasası ve Devlet İşçileri (Toplu İş Sözleşmesi ile) ve 47/2010 Sayılı Yasası’nda vardiya tahsisatının bulunduğunu da kaydeden Özkardaş, dolayısıyla yasada yapılacak değişikliğin emsal edecek gerekçesiyle reddedilmesinin de inandırıcı olmayacağını söyledi.

BENGİHAN

KTAMS Genel Sekreteri Güven Bengihan ise hükümet ve bakanlığın endişelerini giderici önerilerde bulunduklarına inandıklarını belirtti ve henüz cevap alamamalarıyla ilgili olarak ise “Demek ki samimi bir yaklaşım değildir bu…” dedi.

Greve katılımın yüzde 90 civarında olduğunu ifade eden Bengihan, hükümetin vardiya tahsisatının yanında çalışma saatleri ile ilgili düzenlemenin de Merkezi Cezaevi Değişiklik Yasa Tasarısı’nda yer almasına, yeni Kamu Görevlileri Yasası’nda vardiya çalışma saatleri ile ilgili de düzenleme olacağını gerekçe göstererek karşı olduğunu savundu.
Vardiya çalışma saatleri ile ilgili herhangi bir düzenleme bulunmadığını bu nedenle çalışma saatlerinin ne yasa, ne de tüzüğe göre yapıldığını kaydeden Bilgehan, 1979’dan beri yürürlükte olan Kamu Görevlileri Yasası’nda vardiya çalışma saatleri ile ilgili düzenleme yapılması emredilmesine rağmen yapılmadığını belirtti.

Bengihan, istedikleri düzenlemelerin yeni Kamu Görevlileri Yasası’nda yer alacağı yönde yapılan savunmalara karşı ise, yeni Kamu Görevlileri Yasası hayata geçince diğer yasaların üzerinde olacağından, duyulan endişelerin yersiz olduğunu savundu.

BAKANLIK: “BÜYÜK KISMI OY BİRLİĞİYLE KABUL EDİLDİ, SADECE VARDİYA ÖDENEĞİNDE UZLAŞI SAĞLANAMADI”

Öte yandan İçişleri Bakanlığı da yasayla ilgili yazılı açıklama yaptı.
Merkezi Cezaevi (Kuruluş, Görev ve Çalışma Esasları) (Değişiklik)Yasa Tasarısı’nın Teknik Komite’de yaklaşık bir aydan beridir görüşüldüğü kaydedilen açıklamada, görüşmeler sonucunda yasanın büyük bir kısmının oy birliği ile kabul edildiği ve yeni kadrolarla açılımlar getirildiği; sadece vardiya ödeneğinde uzlaşı sağlanamadığı ifade edildi.

KADRO SAYISI 251’DEN 292’YE

İçişleri Bakanlığı açıklamasında şöyle denildi:
“Teknik Komitede Cezaevi Hizmetleri Sınıfı kadrosunda 21,  İşçi kadrosunda 5 ve diğer Sivil Hizmetler kadrosunda ise 15 olmak üzere, toplam kadro sayısı 251’den 292 ’ye çıkarılması oy birliği ile kabul edilmiştir.

Yanı sıra Özel Tahsisat, İyi Ahlak Ödeneği ve Liyakat Ödeneklerine ilişkin düzenlemeler de oy birliği ile kabul edilmiş ve bu düzenleme de çalışanların maaşlarına yaklaşık %11 oranında ek kazanımı ifade etmektedir.

Yasa Tasarısında yer alan maddelerin büyük kısmı oy birliği ile kabul edilmesine karşılık sadece Vardiya Ödeneği maddesinde uzlaşma sağlanamamıştır.

“VARDİYA ÖDENEĞİ HAKKINI OLUMLU BULUYORUZ”

Bakanlığımız, çalışanların vardiya ödeneği hakkını olumlu bulmaktadır. Vardiya ödeneğine ilişkin belli düzenleme, 47/2010 Sayılı Kamu Çalışanlarının Aylık (Maaş- Ücret) ve Diğer Ödeneklerinin Düzenlenmesi Yasasında öngörülmüş olmakla birlikte 7/1979 Sayılı Kamu Görevlileri Yasası’nda vardiya ödeneği verilmesi ile ilgili herhangi bir düzenleme yer almamaktadır.

Aynen Merkezi Cezaevi’nde olduğu gibi vardiya yapan diğer dairelerde de vardiya ödeneği yerine özel tahsisat yer almaktadır.

“YENİ EŞİTSİZLİKLER, ANOMALİLER, FARKLILIKAR YARATACAK”

Bununla birlikte yürürlüğe girecek olan Yeni Kamu Görevlileri Yasası’nın 65. Maddesi Tehlike İş Güçlüğü ve Görev Riski Ödeneği veya Ek Tahsisat Hakkı vermekle birlikte vardiya ödeneğini düzenlememiştir. Buna göre vardiya ödeneğinin, sadece Merkezi Cezaevi (Kuruluş, Görev ve Çalışma Esasları) Yasası’na bağlı kalınarak ele alınması, çalışanlar arasında yeni eşitsizlikler, anomaliler ve farklılıklar yaratacaktır. Aynı vardiyada çalışanlara, aynı işi yapanlara farklı vardiya ödeneği verilmesine neden olacaktır. Bu nedenle ilgili yasalarda yapılacak olan düzenlemeler dikkate alınarak tek bir tip uygulamaya olanak sağlanması gerekmektedir. 

Konu Tasarının Vardiya Ödeneği ile ilgili maddesinin (2)’inci fıkrasında ise vardiya çalışma saatlerinin düzenlenmesine gidilmiştir. Ancak, 7/1979 Sayılı Kamu Görevlileri Yasası’nda olduğu gibi yeni Kamu Görevlileri Yasasında da  vardiya ve/veya düzensiz mesai sisteminde çalışan personelin çalışma saatlerinin hazırlanacak bir tüzükle belirlenmesi öngörülmektedir.

Diğer bir ifadeyle vardiya çalışma saatleri başka bir yasanın kapsamında yer almaktadır. Hal böyle iken vardiya çalışma saatlerinin hem yasada hem de tüzükte yer alması karmaşaya neden olacaktır.  Özellikle yasada yer alması ileride mesai ile ilgili 1 dakikalık veya 1 saatlik değişikliğin yapılabilmesi için yasa değişikliği gerektirecektir. Bu durum cezaevi koşulları, görev ve sorumlulukları bakımından olumsuzluklar yaratabilecektir.”

İçişleri Bakanlığı açıklamasında, “vardiya ödeneğiyle ilgili maddenin yasada bu şekliyle yer almasının çalışanlar arasında eşitsizliğe ve farklılığa neden olacağı gerekçesiyle, ilgili yasalarda düzenleme yapıldıktan sonra Merkezi Cezaevi (Kuruluş Görev ve Çalışma Esasları) Yasası’nda konunun ele alınması gerektiğinden için vardiya ödeneğiyle ilgili düzenlemenin olumlu bulunmadığı” kaydedildi.