KTAMS, Kamu-Sen ve Hava-Sen, KTHY'nin kapanması sonrası kamuya istihdam edilen 304 çalışanın özlük haklarının verilmesi ve Mecliste görüşülmeyi bekleyen “Özelleştirme Yasası (değişiklik) Yasa Tasarısı” ile “İntibak Yasasının” yasallaştırılması için Meclis önünde eylem yaptı.

Sendikalar, üyeleriyle birlikte ayrı ayrı gerçekleştirdiği yürüyüş sonrası Maliye Bakanlığı önünde buluştu, burada basın açıklaması yaptı ve ellerindeki “Yıllarım ve emeğimi geri verin” yazılı pankart ve “Birlik mücadele dayanışma” sloganlarıyla Cumhuriyet Meclisi önüne gitti.

Meclis önünde “Özelleştirme Yasası” çerçevesinde kamuda işe alınan eski KTHY çalışanlarının özlük, barem, maaş ve emeklilik haklarının, yasada değişiklik yapılarak çalışmışlık yıllarına göre verilmesi gerektiği görüşünü belirten sendika yetkilileri,  eylem sırasında Başbakan Özkan Yorgancıoğlu ile görüşme talepleri üzerine Meclise alındı.

Başbakan Yorgancıoğlu’nu beklerken Meclis Başkanı Sibel Siber tarafından kabul edilen sendika başkanları ile üyeler adına orada bulunan temsilci çalışanlar, Siber’e sıkıntılarını ve taleplerini anlattı, Meclis’ten destek istedi.

Sendika başkanları ve üyelerin sıkıntılarını dinleyen Meclis Başkanı Sibel Siber de, hükümetin, çalışanların ve halkının mutsuz olacağı icraatlar yapacağına inanmadığını belirterek, sorunların çözülebilmesi için diyalog çağrısı yaptı; sorunları çözmenin en iyi yolunun diyalog olduğunu belirtti ve bu diyaloğun sağlanması için yardımcı olabileceğini kaydetti.

Siber ile görüşmenin ardından bir süre daha Başbakan Yorgancıoğlu'nun gelmesini bekleyen sendika başkanları, Yorgancıoğlu'nun “kendilerine yolladığı habere göre sadece sendika başkanları ile görüşmek istediğini, ancak kendilerinin, çalışan temsilcilerinin de ortamda bulunmasını istediklerini” bildirdiklerini ifade ederek, Meclisten ayrıldılar.

TDP DESTEK BELİRTTİ

Meclis önünde bekleyen üyelerine görüşmelerle ilgili bilgi veren sendika başkanlarına, TDP milletvekilleri de Meclis önünde destek belirtti.

TDP Lefkoşa Milletvekili Mehmet Çakıcı, TDP milletvekilleri olarak bugün, Mecliste bekleyen  “Özelleştirme (Değişiklik) Yasa Tasarısı”na bazı ekleme ve değişiklikler yaparak hazırladıkları yeni bir yasa önerisi Meclis başkanına sunarak ivedilikle görüşülmesi taleplerini de ilettiklerini açıkladı ve bu öneriyi sendika başkanlarına verdi.

Burada eylemcilere seslenen TDP Lefkoşa Milletvekili Mehmet Çakıcı, TDP olarak her zaman KTHY çalışanlarının yanında olduklarını ifade ederek, Mecliste ivediliği alınmayan bir yasa önerisinin görüşülmesinin zor olduğunu, bu yüzden TDP olarak yasa tasarısının ivediliğini de sunduklarını ve bunun  pazartesi günü Mecliste görüşüleceğini kaydetti.

Yasada çalışanların baremleri ve diğer bir dizi haklarla ilgili düzenlemeler yaptıklarını ve Meclise sunduklarını, bu yasanın hükümet milletvekilleri tarafından hazırlandığını, ancak kendilerinin de bazı değişiklikler yaptıklarını ifade eden Çakıcı, yasanın ivediliğinin pazartesi günü oylanacağını söyledi.

EYLEME TÜRK-SEN İLE KTÖS DE DESTEK VERDİ

KTAMS, Kamu-Sen ve Hava-Sen’in Meclis önündeki eylemine, Türk-Sen ve KTÖS de destek verdi, ayrıca CAS çalışanı eski KTHY personeli de katıldı.

Meclis önünde “Direne direne kazanacağız” sloganları atan eylemciler, bugünün birlik zamanı olduğunu belirterek, haklarını alana dek mücadele edeceklerini kaydetti.

Sendikalar, yarın yapacakları toplantıda bundan sonraki süreç için kararalar üreteceklerini ve Pazartesi günü yine Meclis önüne geleceklerini belirtti.

KAMU-SEN

Meclis ve Maliye Bakanlığı önünde konuşan Kamu-Sen Genel Başkanı Mehmet Özkardaş, çalışanların haklarını almak için yola çıktıklarını ve diyaloğa önem verdiklerini belirterek, Başbakan’dan sorunların çözümü için irade göstermesini istedi.

Özkardaş, eski KTHY çalışanlarına kamuya alınırken birçok sözler verildiğini ancak “özlük haklarının gasp edildiğini, haklarının budandığını ve çalıştıkları yılların sayılmadığını” ifade ederek, kamuya alınmalarını sağlayan Özelleştirme Yasasında değişiklik yapılmasını ve bu çalışanlara haklarının verilmesini istediklerini vurguladı.

“Çalışanların haklarının budanmasını” kınayan Özkardaş, eski KTHY çalışanlarının mağdur edildiğini; bu yoldaki mücadelelerinin süreceğini kaydetti.

KAPTAN

KTAMS Başkanı Ahmet Kaptan da, hedefin tek olduğunu; mağdur olan çalışanların yanında olduklarını ve bu kavganın çalışanların hak kavgası olduğunu belirterek, bu yolda kendileriyle yürüyen sendikalarla birlikte mücadeleye devam edeceklerini vurguladı.

Hükümeti ve özellikle Maliye Bakanı’nı eleştiren, Maliye Bakanlığı önüne “Af ile sermayeye kıyak İntibak Yasasına çomak” yazılı pankart asan Kaptan, hükümetin ayrı, Maliye Bakanı’nın da ayrı hükümet gibi davrandığını öne sürdü.

Kaptan, hükümetin kendi emekçisini, insanını ve malını kimseye ezdirmeye hakkı olmadığını, talimatlarla ülke yönetemeyeceğini belirterek, hükümetin ve Meclis’in halkına hizmet etmesi gerektiğini vurguladı.

Başbakan ile sorunların çözülmesi için görüşme talep ettiklerini, ancak görüşemediklerini ifade eden Kaptan, bu konuda takdiri çalışana bıraktıklarını kaydetti.

BIÇAKLI

Türk-Sen Genel Başkanı Arslan Bıçaklı da, bu sorunlarla mücadele etmek için dün birlikte yürüdükleri ve eylem yaptıkları siyasi partilerin bugün iktidarda olduğunu ancak sorunlara uzaktan baktığını savundu, sandıkta bunun hesabının sorulacağını kaydetti.

Bıçaklı, her eylemde yanlarına gelen siyasetçileri de eleştirerek, sistemin artık değiştiğini, kimin emekten kimin sermayeden taraf olduğunu gördüklerini kaydetti ve herkesin artık tarafını iyi belirlemesi gerektiğini belirtti.

Eylemleri “yanlış bulduğunu” söylediğini öne sürdüğü Başbakan Özkan Yorgancıoğlu'nu eleştiren Bıçaklı, asıl yanlışın, hakları verilmeyen çalışanlara yapıldığını vurguladı.

Bıçaklı, bundan sonraki süreçte artık çalışanların güçlerini daha da birleştirmesi ve hakları için daha örgütlü mücadele etmesi gerektiğini kaydetti.

Eylemde, Hava-Sen Başkanı Buran Atakan ile CAS'ta işten durdurulan eski KTHY çalışanları da yer aldı.

MECLİS BAŞKANI SİBER SENDİKA BAŞKANLARINI KABUL ETTİ

Eylem sırasında Başbakan'dan randevu talep eden eylemcilerden temsili bir heyet, Meclise alındı ve burada Başbakanı beklerken, Meclis Mavi Salon’da Meclis Başkanı Sibel Siber ile görüştü.

Sendika başkanları görüşmede, Meclis Başkanı Siber'den, Mecliste bekletilen yasa tasarısının bir an önce geçirilmesi ve çalışanlarının haklarının verilmesini istedi.

Sendika başkanları, emekçilere yönelik tasarruf tedbirlerinin yanlış olduğunu vurgulayarak, Özelleştirme Yasası çerçevesinde işe alınan çalışanların haklarının ve eski baremlerinin verilmesini talep etti.

Meclisin de bu konuya ağırlığını koyması gerektiğini, emekçilerin haklarının sadece hükümetin elinde olmadığı görüşünü dile getiren sendika başkanları, hedefin; çalışanların haklarını almak olduğunu vurguladı.

SİBER

Meclis Başkanı Sibel Siber de, sendikaların bir sorun olduğu için eylemde olduğunu belirterek, sorunların diyalogla çözülebileceğine işaret etti ve bu diyalog için yardımcı olabileceğini kaydetti.

Bu konuda üzerlerine düşeni yapmaya hazır olduklarını belirten Siber, Meclisin milletvekillerinin değil halkın olduğunu, milletvekillerinin halkın temsilcileri olduğunu vurguladı.

Ülkede altyapıdan yasalara kadar birçok sıkıntının ve eksikliğin bulunduğunu, KTHY döneminde de birçok yanlışın olduğunu, bu sıkıntıları başkalarının değil, kendilerinin hep birlikte çözmesi gerektiğini ifade eden Siber, hükümetin halkını mutsuz edecek icraatlar yapacağına inanmadığını ifade etti.

“Arzum, bu sorunların çözümü için diyalog ve uyum içerisinde çalışılmasıdır” diyen Siber, ülkede insanların mutlu olmasını sağlamak istediklerini, gazetelerde kötü değil güzel haberlerin yer aldığı bir ülkeye uyanmak istediklerini ifade ederek, bunun hep birlikte çalışarak yapılabileceğine vurgu yaptı.

Eylem, konuşmaların ve görüşmelerin ardından olaysız tamamlandı.