Gündem Kıbrıs Özel - Mehmet Aktunalar

Kamu kuruluşlarında örgütlü ülkenin iki büyük sendikalarından Kıbrıs Türk Kamu Görevlileri Sendikası (Kamu-Sen) ile Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası (KTAMS) arasına kara kedi girdi.

KTAMS'ın hayat pahalılığı ve Göç Yasası için yaptığı eylemlerin ardından KTAMS Genel Başkanı Ahmet Kaptan dün bir açıklama yayınlayarak hükümetten Uzlaştırma Kurulu için çağrı aldıklarını aktarmıştı.

Bunun üzerine bugün Girne Tebliğ ve İcra Memurluğu'nda ve Girne Posta Dairesi'nde grev kararı alarak burada konuşan Kamu-Sen Başkanı Mehmet Özkardaş, KTAMS ve Ahmet Kaptan'ı sert bir şekilde eleştirdi.

ÖZKARDAŞ: "HÜKÜMET YANDAŞI SENDİKA"

Mehmet Özkardaş, Kamu-Sen'in grevde olduğu dairelerde yaptığı açıklamada, KTAMS'a sert göndermelerde bulundu. 

Kamu-Sen Başkanı Özkardaş, açıklamasında şöyle dedi:

"Kamu Görevlileri Yasası'nın 135'inci maddesinin Amir hükmü, Maliye Bakanlığının hükümet adına, kamuda yetkili sendikalarla görüşmesini emretmesine rağmen, yetkili sendikalar masaya çağırılacağına, yandaşı olan bir sendikaya puan kazandırmak adına hükümetin CTP'li bakanları "Uzlaştırma Kurulu!" toplantısı yapacaklarmış!

Sanki masaya oturuldu ve uzlaşı sağlanmadı da, uzlaştırma kurulu için toplanacaklar...

2007 yılında birlikte hareket ettiği diğer dört sendikayla, % 15'in altında artışı kabul etmeyeceği belgesini kabul eden bu sendika, daha sonra %15'lik talebin ülke gerçekleriyle bağdaşmadığını söyleyerek, tek başına %3.5'luk artışa imza atmıştı. Şimdilerde ise "Göç Yasası" ile ilgili olsun, "Özelleştirme Yasası" kapsamında olanların maaş intibaklarıyla ilgili olsun Mecliste bulunan Yasa Tasarılarını sulandırmaya çalışmaktadır."

"SENDİKAL BİRLİKTELİK VE MÜCADELEYE ZARAR"

Özkardaş yine açıklamasına devamla KTAMS'ın her defasında ortak eylem önerilerini reddediğini iddia ederek, KTAMS'ın bu tavrının sendikal birliktelik ve mücadeleye de zarar verdiğine dikkat çekti.

"Kamu-Sen hiç bir siyasi partinin yandaşı ve arka bahçesi" değildir diyen Özkardaş, yine KTAMS'a "Partileri her hükümet olduğunda yönetimlerinin yarısı Müdür, Müsteşar ve Kaymakam olanlar düşünsünler." şeklinde KTAMS'a göndermelerde bulundu.

AHMET KAPTAN: "HERKES HADDİNİ BİLECEK"

Kamu-Sen Başkanı Mehmet Özkardaş'ın bu açıklamalarının ardından gün içerisinde Kıbrıs TV'de Aslı Elder'in sunuculuğunu yaptığı Haber Dosyası programına katılan KTAMS Genel Başkanı Ahmet Kaptan, Özkardaş'ın açıklamalarına burada cevap verdi.

Kamu-Sen'in açıklamalarına aynı sertlikte yanıt veren Ahmet Kaptan, Kamu-Sen'i yasa bilmemekle suçladı. 

"BİLDİRİ SENDİKACILIĞI YAPIYORLAR"

KTAMS'ı hükümetle Uzlaştırma Kurulu'nda masaya oturacağı için eleştiren Özkardaş'a Ahmet Kaptan, "Kamu-Sen bildiri sendikacılığı yapıyor. Bildiri sendikacılığı yapan Kamu-Sen'e bu zamandan sonra yasaları öğretecek değilim." şeklinde cevap verdi.

Sendikacılığın her zaman birlik ve beraberlik içerisinde yapılmasına vurgulayan Ahmet Kaptan, "KTAMS ile Kamu-Sen birbiriyle evli mi?, her seferinde beraber eylem yapmak için söz kesmedik. Herkes haddini bilecek." uyarısında da bulundu.