Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası (KTAMS) ile Kıbrıs Türk Kamu Görevlileri Sendikası (Kamu-Sen) Kamu Görevlileri Değişiklik Yasa Tasarı hakkında çekinceleri olduğunu kaydederek, tasarının bu haliyle Meclis’ten geçmesini kabul etmeyeceklerini duyurdu.

Tasarının, İdari, Kamu ve Sağlık İşleri Komitesi’nde olduğunu, Komite Başkanı Ahmet Gülle’nin “kısa süre sonra tasarıyı madde madde oylayarak Meclis’e sunacağız” yönünde bir açıklaması bulunduğunu belirten 2 sendika, “Yasa tasarısının son şeklini, sendikaların görüş ve uyarılarının ne kadarının değerlendirildiğini bilmiyoruz” dedi.

KTAMS ve Kamu-Sen, tasarıda bir takım olumsuzluklar olduğunu, bunu hükümete, siyasi partilere, komiteye ve ilgili bakanlara yazılı olarak ilettiklerini söyleyerek, “Tasarının bu haliyle yasallaşmasına karşıyız. Tasarısının oldubittiye getirilip bu haliyle Meclis’ten geçirilmeye çalışılması halinde grev dahil tüm yasal haklarımızı kullanacağız” dedi.

Sendikalar ortak açıklamada, tasarı hakkında üyelerini ve kamuoyunu bilgilendirmek üzere Lefkoşa, Girne, Gazimağusa ve Güzelyurt’ta toplantılar düzenleyeceklerini kaydetti.

KTAMS ve Kamu-Sen Mecliste temsil edilen siyasi partilere, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’ya ve Meclis Başkanı Sibel Siber’e ziyaret gerçekleştirip, çekincelerini aktaracaklarını da duyurdu.

MECLİS ÖNÜNDE BASIN AÇIKLAMASI

KTAMS Başkanı Ahmet Kaptan ve Kamu-Sen Başkanı Mehmet Özkardaş, bugün yönetim kurulu üyelerinin de katılımıyla Cumhuriyet Meclisi önünde bir basın açıklaması yaptı.

ÖZKARDAŞ: “10 YILI AŞKIN SÜREDİR BU TASARI MECLİS’E SUNULAMADI”

Basın açıklamasında ilk sözü Kamu-Sen Başkanı Mehmet Özkardaş aldı.

Kamu Görevlileri Yasası’nı daha çağdaş, verimli siyasetten arınmış hale getirme iddiasıyla bir değişiklik yasa tasarısı hazırlandığını söyleyen Özkardaş, 10 yılı aşkın süredir bu tasarının Meclis’e sunulamadığını söyledi.

Bu sürede hükümetlerin, komite üyelerinin değiştiğini dile getiren Mehmet Özkardaş, tasarının da en az 5-6 kez değişikliğe uğradığını kaydetti.

“TASARI, APAR TOPAR MECLİS’E HAVALE EDİLİYOR”

Özkardaş, “Katılımcılıktan bahseden, sivil toplum örgütleriyle uzlaşacağını söyleyen bir hükümet bu kadar önemli bir yasa tasarısını, apar topar Meclis’e havale ediyor. Tasarının son halini bilmiyoruz. Kamu-Sen ve KTAMS olarak böyle bir oldubittiye göz yummayacağız” görüşünü savundu.

1455798366.jpg

“KAMU HİZMETİ KOMİSYONU DEVREDEN ÇIKARILACAK”

Tasarının sermaye kesiminin taleplerini içerdiğini, bu taleplerden bazılarının “kamudaki çalışma saatlerinin özel sektöre göre değiştirilmesi, kamu çalışanlarının haklarının budanması” olduğunu savunan Mehmet Özkardaş, şunları dile getirdi:

“Bu tasarının geçmesi halinde kamu çalışanlarının terfi imkanları kalmayacak, açık barem sistemi son bulacak, hemen hemen tüm terfi yerleri dışa açılabilecek. Kamu Hizmeti Komisyonu devreden çıkarılacak, partizanlık pekişecek.”

Özkardaş, “Yasa tasarısının bu haliyle geçirilmeye çalışılması halinde grevler dahil, tüm yasal haklarımızı kullanacağız” dedi.

“BU MECLİS’TEN YENİ BİR HÜKÜMET  DE KOALİSYON DA ÇIKMAZ”

“İcraat hükümeti olacağız diyenler bugün su krizini dahi yönetemiyor” diyen Mehmet Özkardaş, “Bu konuyu ellerine yüzlerine bulaştırdılar. Bu Meclis’ten yeni bir hükümet de koalisyon da çıkmaz. Eğer bu işi beceremiyorlarsa, tek seçenek halka yani erken seçime gitmeleridir. Halkın zamanını daha fazla çalmaya hakları yok” şeklinde konuştu.

Konuşmasında, Türkiye’deki terörü kınayan Özkardaş, Ortadoğu ve diğer coğrafyalarda yaşananlara dikkat çekerek, “Barışı koruma iddiasında olanlar teröre destek veren, silah veren, terörü besleyen, dünyada en çok silah üretip satan ülkelerin başında geliyor” dedi.

KAPTAN

KTAMS Başkanı Ahmet Kaptan ise, Meclis önündeki konuşmasında, “Sözün bittiği yerdeyiz, Cumhuriyet Meclisi’nin mi tekke meclisinin mi önündeyiz?” diyerek başladı.

Mecliste halkın yararına işler yapılmadığını savunan Kaptan, hakların budandığı, tek düze insan modelleri yaratmak için çalışıldığı görüşünü savundu.

Ahmet Kaptan, “Burada, sermayeye hizmet ve uşaklık eden birileri yaşıyor, onlara hizmet eden anlayış bulunuyor” dedi.

Kaptan, Kamu reformu için hazırlanan tasarıyı “sözde” diye niteledi.

“KATILIMCILIĞI YOK EDEN BİR İKTİDAR VAR”

“Bizimle görüşmekten kaçan, demokrasiyi katleden, katılımcılığı yok eden bir iktidar var” diyen Kaptan, “Bu hükümet kurulurken başımıza gelecekleri farkındaydık. Yönetmiyorlar, yönetiliyorlar. Talimatları karşıdan, sermayeden alıyorlar” görüşünü savundu.

Ülkenin daha güzel günlere kavuşması için her şeyi tartışmaya, görüşmeye hazır olduklarını vurgulayan Kaptan, “Bize dayatılanı reddediyoruz. Bizimle görüşmeye direnenlere karşı çalışanlarımızı sokağa hazırlıyoruz” dedi.

BENGİHAN: “TASARI BU HALİYLE MECLİSE SEVK EDİLİRSE İŞ BARIŞI BOZULACAK”

Özkardaş’ın ve Kaptan’ın açıklamasının ardından KTAMS Genel Sekreteri Güven Bengihan, iki sendika adına hazırlanan ortak açıklamayı okudu.

Açıklamaya göre, 22 Şubat Pazartesi günü saat 16.00’da Lefkoşa KTAMS salonunda, 24 Şubat Çarşamba günü saat 16.00'da Girne Dome Hotel'de, 26 Şubat Cuma günü saat 16.00'da Güzelyurt'ta Otobüs terminali üstü BEL-SEN salonunda ve 29 Şubat Pazartesi günü saat 16.00'da Gazimağusa'da Namık Kemal Lisesi salonunda bilgilendirme toplantıları yapılacak.

“Amacımız, ortak paydalarda uzlaştığımız yeni ve verimli, siyasetten arınmış, çalışanları da motive edecek çağdaş bir Kamu Görevlileri Yasası'nın meclisten geçmesini sağlamaktır” ifadesine yer verilen ortak açıklamada, şu anki tasarının iş barışını bozacağı savunuldu; şunlar kaydedildi:

“Tasarıdaki çalışma saatleri, Kamu Hizmeti Komisyonu’nun görevlerine müdahale, vekalet aylığı alabilme süresinin 15 güne indirilmesi, kamu görevlilerinin hizmet şemalarında belirtilmeyen görevlere amirinin vermesi halinde yapacak olması, yükselme yerlerinin bir çoğunun dışa açılması, bu kadroların içerdeki aynı öğrenim koşulunu taşıyan bir çok kamu çalışanına kapatılacak olması gibi olumsuzluklar bizlerle tartışılıp giderilmezse ve tasarı bu haliyle meclise sevk edilirse iş barışı bozulacak.”