Arzu Köprülü

Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası (KTAMS) ve Kamu Görevlileri Sendikası (Kamu-Sen)’in personel eksikliğine dikkat çekmek amacıyla Girne Sosyal Sigortalar Dairesi’nde başlattığı grev bugün Başbakanlık önünde devam etti.

Sendika üyeleri saat 09.00’da başbakanlık önünde toplandı, 10.30’da sendika başkanları basın açıklaması yaptı.

KTAMS Genel Başkanı Ahmet Kaptan yaptığı açıklamada, ülkede sistemin çöktüğünü savunarak en acısının sistemi düzeltmek için hiçbir makamın adım atmaması olduğunu söyledi.

Kaptan, aylardır tüm iş yerlerindeki sıkıntıları dile getirirken özelde Sosyal Sigortalar Dairesi’ndeki sorunları da anlattıklarını, eylemler ve açıklamalar yaptıklarını, 20 Ekim’de 4 Kasım tarihine kadar süre vererek sorunların çözülmemesi halinde her türlü eylemi yapacaklarını beyan ettiklerini anlattı.

Kaptan, “Ne yazık ki herhangi bir sorunu çözecek adınlar atılmadı” diyerek,  son 3 günden beri tam günlük grev yaptıklarını ancak çözüm yolunda adım atılmadığını söyledi.

Birçok kurumda görevi olmayan personel bulunmasına veya istihdam imkanı olmasına karşın Girne Sosyal Sigortalar Dairesini düzeltmek adına zaten personel sıkıntısı yaşayan Lefkoşa Sigortalar Dairesi’nden aktarma yapılarak sorunun çözülmeye çalışıldığını anlatan Kaptan, bu çözüm yöntemini kabul etmediklerini belirtti.

Kaptan, Çalışma Bakanlığı’nı ve Başbakanlık bünyesindeki müsteşarlık ve Personel Dairesi’ni göreve davet ederek, bir an önce çalışmalar yapılarak bünyesinde fazla personeli olan yerlerden yasal yeterlilikleri olanları başta Girne Sosyal Sigortalar Dairesi olmak üzere diğer sigorta dairelerine aktarmalarını istedi.

Bugün mesai bitiminde grevi sonlandıracaklarını ifade eden Kaptan, pazartesi günü çalışanlarla değerlendirme toplantısı yaparak bundan sonraki adımlarının ne olacağına karar vererek kamuoyuyla paylaşacaklarını söyledi.

KAMU-SEN

Kamu-Sen Başkanı Metin Atan da, uzun zamandır sosyal sigortalardaki sorunlarla ilgili girişimlerde bulunduklarını ancak yapılan aktarmaların çalışanlar tarafından haklı sebeplerle kabul edilmediğini belirtti.

Bu tür aktarımların herhangi bir sorunu çözemeyeceğini dile getiren Atan, yeni istihdamlar yapılana kadar eylemlere devam edeceklerini kaydetti.