Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası (KTAMS) kamu çalışanlarının maaşlarını düzenleyen ve Göç Yasası olarak anılan 47/2010 sayılı yasa kapsamında çıkarılması öngörülen tüzüklerin hâlâ çıkarılmadığını ve 2011 sonrası istihdam edilen kamu çalışanlarının mağdur edildiğini savundu.

KTAMS, “Yasaya uygun olarak tüzüklerin derhal yürürlüğe girmesini” istedi.

KTAMS, bugün Başbakan Ömer Kalyoncu’yu ziyaret ettiklerini ve “Göç Yasası” olarak adlandırılan 47/2010 Kamu Çalışanlarının Aylık (Maaş-Ücret) ve Diğer Ödeneklerinin Düzenlenmesi Yasası’yla ilgili bir mektup ilettiklerini açıkladı.

Sendikadan yapılan yazılı açıklamada, 1 Ocak 2011’de yürürlüğe giren yasayla kamu çalışanlarının başlangıç maaşlarında eşitsizlik yaratıldığını ve özlük haklarında budamaya gidildiğini savundu.

KTAMS, Kalyoncu’ya ilettiği mektupta yasayla ilgili yaşanan sıkıntıları, “Yükselme Yeri Kadroları İçin Derece Yükselmesinin Koşulları”, “Hizmet Sınıflarının ve Sınıflar İçindeki Derecelerin Maaş Kademeleri, Derece Değişikliğinde ve Sınıf Değiştirmede Aylık”, “Sınıflara İlişkin Ortak Kurallar”, “Ek Çalışma Ödeneği Hakkı”, Vardiya Ödeneği Hakkı olmak üzere 6 başlıkta topladı.

Buna göre, yasa kapsamında kamu çalışanlarının girdiği yükselme sınavının geçer puanı konusunda eşitsizlik yaratıldığı kaydedilen mektupta, “Tüm kamu görevlilerinin geçme notu 50 olacak şekilde yasal değişiklik yapılmalı” denildi.

Sendika, yasanın ilgili maddesinde bu kuralların uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar için tüzük çıkarılması öngörüldüğünü kaydederek, buna karşın tüzük çıkarıldığını ve çalışanların mağduriyet aşamasına geldiğini belirtti.

“SİVİL KAMU ÇALIŞANLARI ASKERİ KAMU ÇALIŞANLARI KARŞINDA EZİLİYOR”

KTAMS söz konusu yasa kapsamında istihdam edilenler arasında ayrımcılık yaratıldığını yineleyerek, “Sivil kamu çalışanları askeri kamu çalışanları karşında bir kez daha ezilmektedir. Söz konusu maddenin değiştirilerek tüm kamu çalışanları için girdiği hizmet sınıfının son derecesine kadar yıllarıyla ilerleyebileceği şekilde yeniden düzenlenmesi gerek” dedi.

“TERFİ ALAN KAMU ÇALIŞANININ MAĞDUR OLMAMASI İÇİN DÜZENLEME YAPILMALI”

47/2010 sayılı yasaya göre, orta öğrenimli hizmet sınıflarında görev ifa eden bir kamu görevlisinin terfi alıp üst dereceye yükseldiği zaman maaşının sadece brüt 1.74 TL artacağını ve yükselmesinin hiçbir anlam ifade etmeyeceğini belirten sendika, şunları kaydetti:

“Göç yasasından işe giren kamu çalışanlarının yaşadığı bu adaletsizliği gidermek ve terfi aldığında mağduriyet yaşamaması adına bu madde ‘çekmekte olduğu maaştan yüksek olan en yakın kademenin bir üst kademesinden maaş almaya hak kazanır’ olarak değiştirilmelidir.”

Söz konusu yasada “kademe ilerlemesiyle” ilgili maddenin de düzenlenmesini isteyen KTAMS, aynı kadroda aynı görevi yapan ancak 2011 yılı sonrası işe giren çalışanların kurumun ihtiyacı olması halinde ek çalışmasının engellendiğini kaydetti.