Avrupa Birliği Zanaatkar, Küçük ve Ortaboy İşletmeler Federasyonu’nun (UEAPME) Brüksel’de gerçekleşen “Avrupa Lobiciliği, Deneyimler ve Bilgi Paylaşımı” konulu toplantıda Kıbrıs Türk Esnaf ve Zanaatkarlar Odası Genel Koordinatör Hürrem Tulga ve Yönetim Kurulu Üyesi Abdullah Ekinci ile temsil edildi.

KTEZO’dan verilen bilgiye göre, UEAPME’nin daveti üzerine Brüksel’de gerçekleştirilen toplantıda zanaatkarlar ve kobilerin ulusal ve uluslararası ölçekte karşılaştıkları sorunlar, federasyon üyesi ülkelerde yaşanan deneyimler ve sorunlara getirilen çözüm önerileri tartışıldı.

Zanaatkarları ve kobileri ilgilendiren yasa önerilerinin Avrupa Konseyi’nden daha hızlı geçirilmesi için AB parlamenterlerini ikna etme ve esnaf örgütlerinin ulusal federasyonları arasındaki ilişkiler ile işbirliğinin daha da geliştirilmesinin tartışıldığı toplantıda, çeşitli öneriler ele alındı.

Toplantıda yasa önerileri yanında çevre, toplumsal cinsiyet eşitliği, yenilenebilir enerji, mülteci ve insan hakları gibi başlıklarda etkin ve taraf olmanın bu konulardaki sorunların çözümü açısından önemli olduğu da vurgulandı.

KTEZO Genel Koordinatörü Hürrem Tulga, uluslararası ilişkilerin toplum için önemli olduğunu, bu nedenle Oda’nın uluslararası alanda temsiliyetinin sağlanması için bir süreden beridir girişimlerde bulunduklarını, bu girişimler sonucunda da UEAPME’ye gözlemci üye statüsünde kabul edildiklerini ifade etti.

Tulga, tam üyelik başvurularının incelenmiş olduğunu, ancak Güney’de örgütlenmiş olan Ticaret ve Sanayi Odası’nın itirazından dolayı kabul edilmediğini belirtti.

Avrupa Komisyonu yürütme organında temsiliyeti olan UEAPMA’nin, kobilerin ulusal federasyonlarının bir araya gelerek oluşturdukları uluslararası nitelikli bir örgüt olduğunu ve böylesine geniş temsiliyeti olan uluslararası bir örgüte gözlemci statüsünde olsa dahi kabul edilmiş olmanın çok önemli bir adım olduğunu vurgulayan Tulga; “Ne mutlu ki çalışmalarımız, ürettiklerimiz, yaptıklarımız bizi buralara taşıdı ve ne mutlu ki orada gün boyunca tartıştıklarımız belki daha küçük bir ölçekte olan ancak her gün ele aldığımız sorunlardan farklı olmayan konular olduğunu gördük” dedi.

KTEZO Genel Koordinatörü Hürrem Tulga, UEAPME’ye tam üyelik statüsünü zorlayacaklarını, konuyu Rum Ticaret ve Sanayi Odası ile karşılıklı kuracakları diyalog çerçevesinde de görüşeceklerini ifade etti.

Toplantıya İtalya, Almanya, Fransa, İngiltere, İspanya, Belçika ve Finlandiya’nın ulusal federasyon temsilcilerinin yanı sıra, Federasyon Başkanı Gunilla Almgren (İsveç), Genel Sekreter ve Eski Avrupa Komisyon Üyesİ Peter Faross da katıldı.