Raif Uzkan

Mağusa Taksiciler Birliği, Güzelyurt-Lefke Taksiciler Birliği ve Birleşik Taksiciler Birliği, sorunlarını çözmek ve odaya üye olmak amacıyla Kıbrıs Türk Esnaf ve Zanaatkârlar Odası (KTEZO) ile protokol imzaladı.

Protokole Birleşik Taksiciler Birliği adına Başkan Kemal Gözay, Mağusa Taksiciler Birliği adına Başkan Muhammet Dilberoğlu, Kıbrıs Türk Esnaf ve Zanaatkârlar Odası adına Oda Başkanı Mahmut Kanber imza koydu.

KTEZO Başkanı Mahmut Kanber, imza töreni öncesi yaptığı konuşmada, meslek örgütleri için bir milat yaşandığını belirterek, örgütlü güç olmanın önemine işaret etti ve protokolün aslında bir hak arayışı olduğunu kaydetti. KTEZO’nun hak arayışın örgütlü sesi olduğunu belirten Kanber, kayıt dışılık, kayıt dışı ekonomi ve büyük sermaye çevrelerinin her işe el atması nedeniyle sorunlar yaşayan taksicilerin, sorunlarının aşılması için ortak bir protokol düzenlemeyi uygun bulduklarını söyledi.

KTEZO Koordinatörü Hürrem Tulga’nın okuduğu protokol, taksicilerin yasa gereği KTEZO’ya üye olmasının yanı sıra, İzin Kurulu, Mesleki Sürücü Belgeleri Komisyonu ve temsiliyet gereken diğer kuruluşlarda KTEZO’nun muhatap olması öngörüyor. Protokol ayrıca, taksici birliklerinin kayıt dışılık ve kaçak taksicilikle mücadelede KTEZO’nun sahip olduğu doğrudan denetim yetkisi hakkından yararlanmasını ve birlikte hareket edilmesini; tescilli taksici birliklerinin odanın tüm olanaklarından, altyapı ve mesleki eğitimlerinden yararlanmasını da içeriyor

Birleşik Taksiciler Birliği Başkanı Kemal Gözay çoktan atılması gereken bir adımın yeni atıldığını, belirterek, geçmiş hükümetlerin taksicileri hep “oyaladığını” savundu. Dünyadaki örneklere bakarak esnaf birliklerine üye olmadan hiçbir kazanım elde edilemeyeceğini gördüklerini söyleyen Gözay, Türkiye’de 20 milyon taksici arasında kaçak ve kayıt dışı olanların ayıklanabilmesine rağmen, KKTC gibi küçük bir coğrafyada bunun yapılamamasını eleştirdi. Gözay protokol vesilesiyle taksici birliklerinin seslerini daha güçlü duyuracağına inandığını da ekledi.

Mağusa Taksiciler Birliği adına konuşan Kemal Güney ise otel, casino ve bunların neden olduğu kayıt dışı taşımacılık sorununun yanı sıra vergi, sigorta ve buna benzer sorunların taksicilerin esnaf görünmemesinden dolayı çözüme ulaştırılamadığını belirtti.