Kıbrıs Türk Gazeteciler Birliği (KTGB), Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlık Divanı Üyesi ve TC-KKTC Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı Ömer Faruk Öz’ü, “Kuzey Kıbrıs’taki siyasi tartışmalara müdahil olmak yerine Türkiye’de giderek kötüleşen basın özgürlüğü ve demokrasi konularında çağdışı uygulamalardan vazgeçmeye ve Kuzey Kıbrıs’ta olup bitenlere karşı önyargısız olmaya” davet etti.

Kıbrıs Türk Gazeteciler Birliği Yönetim Kurulu, yazılı açıklamasında, Ömer Faruk Öz’ün CTP-BG milletvekili Doğuş Derya’ya yönelik açıklamalarını “tuhaf” diye niteleyerek, Türkiye’deki basın ve fikir emekçilerinin yaşamakta olduğu baskıları kaygıyla izlediklerini belirtti.
Açıklamada şunlar kaydedildi:

“Sayın Öz Kuzey Kıbrıs’taki siyasi tartışmalara girmek yerine Türkiye’de giderek sıfırlanma noktasına gelen basın, düşünce ve ifade özgürlüklerinin geldiği noktaya odaklansın. En temel insan hakları arasında sayılan düşünce, ifade ve basın özgürlüğünün katledildiği, gazetecilerin haber yazamaz, yorum yapamaz hale getirildiği, siyasi iktidara muhalif hemen herkesin tutuklama, gözaltı, ağır para ve hapis cezası ile karşılaştığı bir ülke haline gelen Türkiye’deki basın emekçilerinin yaşamakta olduğu süreci büyük bir kaygıyla izlemekteyiz. Hal böyleyken iktidar partisine mensup Ömer Faruk Öz’ün KKTC Meclisi’nde yapılan bir konuşmanın genel anlamından kopartılmış, çarpıtılmış, sığ ve kısır bir tartışmaya dönüştürülmüş şekline ‘özür dilesin’ diye karışması ve ‘suç duyurusu yapmakla tehdit etmesi’ her açıdan tuhaftır. Bu tuhaflığı, Türkiye’de her türlü özgürlüğe yapılan saldırının ve getirilen, daha da getirilmek istenen kısıtlamaların bir yansıması olarak değerlendiriyoruz. Ama Ömer Faruk Öz’ün unuttuğu konu şudur: Burası Türkiye değildir ve Türkiye’de basın dahil, her kesimi susturmak isteyen siyasal iktidarın gücü Kıbrıs’taki sosyal dokuyu ve arzu ettiğimiz noktanın gerisinde olsa da, Türkiye’den daha iyi noktada olan basın, düşünce ve ifade özgürlüğünü geriletmeye yetmeyecektir.”

KTGB açıklamasında, Doğuş Derya’dan ‘özür’ talep eden ve ‘suç duyurusu’ndan söz eden Ömer Faruk Öz’ün Derya’nın konuşmasını tekrar dinlemesi de tavsiye edildi.