Bir grup eski KTHY çalışanı, bazı sendika temsilcileri ile Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Milletvekili Mehmet Çakıcı’nın katıldığı Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nin kuzey tarafında kalan bölgede yer alan etkinlikte, 100 civarında fidan dikildi.

Lefkoşa Türk Belediyesi Meclisi, Hava-Sen’den gelen öneriyi onaylarsa, ağaç dikilen yerin ismi “KTHY Koruluğu” olacak.

BIÇAKLI: "4 YIL GEÇTİ"

Kıbrıs Türk İşçi Sendikaları Federasyonu (Türk-Sen) Genel Başkanı Arslan Bıçaklı, etkinlik yerinde yaptığı konuşmada, KTHY’nin tasfiye edilmesinin üzerinden 4 yıl geçtiğine işaret ederek, amaçlarının KTHY’nin hatırlanması için bir koruluk oluşturmak olduğunu ifade etti.

KTHY’nin iflasından sorumlu olanların henüz sorgulanmadığını savunan Bıçaklı, “Türk-Sen olarak bakış açımız, KTHY dosyasını henüz kapatmadık. Bu şirketi bu hale getiren kimse veya kimlerse, bunun soruşturulmasını ve bu kişilerin yargılanmasını istiyoruz” dedi.

Eski Kıbrıs Türk Hava Yolları ile ETİ çalışanlarının maaş ve diğer özlük haklarını yeniden düzenleyen Özelleştirme Değişiklik Yasa Önerisi’ne de değinen Bıçaklı, öneriyi görüşecek olan Meclis Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi Başkanı Birikim Özgür’ün, önerinin ön sıralara alınıp alınmaması konusunda Başbakan’dan görüş talep etmesi yönde duyumlar aldıklarını kaydetti ve “Gönül arzu eder ki testi kırılmadan tasarı ön sıralara alınır” dedi.

Eylem uyarısında bulunan Bıçaklı, “İnşallah bunu önümüzdeki hafta sonuçlandırırlar ve testi kırılmaz yani çalışma barışı bozulmaz” dedi.

Bıçaklı, LTB’ye de fidan dikim etkinliğine katkılarından dolayı teşekkür etti.

ATAKAN: "ACIMIZ HER GEÇEN GÜN ARTIYOR"

Hava-Sen Başkanı Buran Atakan, KTHY’nin tasfiye edilmesiyle duydukları acının gün geçtikçe artmakta olduğunu söyledi.

Etkinliğe siyasi olarak sadece Toplumcu Demokrasi Partisi’nin katılmasına işaret eden Atakan, “geçmişte yanlarında olarak görülen ancak hükümete geldikten sonra tutum değiştirten partiler bulunduğunu” kaydetti. Atakan, KTHY’nin tasfiyesinden sorumlu olanlardan hesap sorulduğunu görmek istediğini kaydetti.

Yasa değişikliği ile ilgili olarak ise Atakan, “Yapmaları gereken bu hafta içerisinde, cumaya kadar bunun görüşülmesidir” dedi.

24 saat içerisinde fidan dikilecek bölgenin hazırlanmasından dolayı LTB’ye teşekkür eden Atakan, ağaçlara isim konmasını da temenni etti

ÇAKICI: "İFLASTA UBP, CTP VE DP'NİN PAYI VAR"

TDP Milletvekili Mehmet Çakıcı ise KTHY’nin tasfiyesinin Ulusal Birlik Partisi hükümeti döneminde yer almasına rağmen kurumun iflasından UBP, CTP-BG ve DP-UG’nin de payı olduğunu ileri sürdü.

Ekonomik gerekçe gösterilerek kamu görevine intibakları yapılan eski KTHY çalışanlarına haklarının verilmemesini eleştiren Çakıcı, siyasi partilerin söz konusu mücadeleye desteğinin gün geçtikçe azaldığını savundu.

Çakıcı, Başbakan Özkan Yorgancıoğlu’nun eski KTHY çalışanlarının özlük haklarıyla ilgili yasa önerisinin Meclis Komitesi’nde görüşülmesinin öne alınması konusunda kaçtığını savundu.

Eski KTHY çalışanlarının hakları konusunda süren mücadeleye her zaman destek olma sözü veren Çakıcı, “Bir nefer olarak yanınızda duracağız” dedi.

Ülkede insanlardaki mutsuzluğunun en büyük sorumlusunun siyasiler olduğunu savunan Çakıcı, “Toplumun yaralarına merhem olmalı ve bu mücadelede siyasiler eskiden verdikleri sözlerin yanında durmalıdırlar” dedi.