Kıbrıslı Türk İnsan Hakları Vakfı (KTİHV), medyanın bağımsız olması gerektiğini, bağımsız medyanın, demokrasinin olmazsa olmazı olduğunu belirtti.

Vakıf adına Yetin Arslan, “3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü” dolayısıyla yayımladığı mesajda; “Basın özgürlüğü temel ilkelerinin tartışıldığı bu gün, basın özgürlüğünün temel bir insan hakkı olduğunu hatırlamak, dünyada, bölgemizde ve ülkemizdeki basın özgürlüğünü tartışmak ve bu yolda hayatını kaybeden gazetecileri anmak için bir fırsattır” ifadelerine yer verdi.

Açıklamada, basın emekçilerini anmanın giderek daha önemli hale geldiği belirtilerek, kamuoyunun temel hakkı olan bilgi edinme hakkı ve ifade özgürlüğü için çalışan gazeteciler, editörler ve yayıncıların bu yolda hayatını kaybettiği, tutuklandığı hatta öldürüldüğü ifade edildi.

Ülkede, bugüne kadar öldürülen gazetecilerin tümünün faili meçhul kaldığı belirtilen açıklamada, “Bu hatırlatma, basın özgürlüğü ihlallerini hatırlamak, ülkemizde sonuçsuz kalarak kamuoyunu yaralayan gazeteci cinayetlerini, suçluları bulunamayan gazete saldırılarını unutmamak açısından da önemlidir” ifadelerine yer verildi.

Açıklamada, bugün aktif olarak çalışan medya emekçilerinin haklarının ihlal edilmemesi, Basın İş Yasası’nın uygulanması ve yasanın ve çalışma koşullarının denetlenmesinin takibini yapmasının, basın özgürlüğünün varlığını ve kalıcılaşmasını garanti altına almanın ilk adımı olduğu belirtildi.

“İdarecilerin elinde Demokles’in kılıcı gibi duran Ceza Yasası’nda yer alan zem ve kadih suçlarının kaldırılması gerektiği” kaydedilen açıklamada, “3 Mayıs Basın Özgürlüğü Günü, basın özgürlüğü lehine girişimleri ve farkındalık geliştirmeyi teşvik etmek ve dünya çapında ve ülkemizdeki basın özgürlüğünü ve sorunlarını daha iyi yerlere taşımak için neler yapabileceğimizi tartışabileceğimiz bir gündür” ifadelerine yer verildi.

Açıklamada, kimsenin düşünce ve ifadelerinden dolayı önyargı ve ayrımcılıkla karşılaşmadığı yargılanmadığı ve/ya saldırıya uğramadığı, diğer tüm özgürlüklerin de temelinde olan ifade özgürlüğü hakkının sağlandığı demokratik bir toplum için özgür, bağımsız ve çoğulcu medya için tüm ilgili çevreler bugünü kutlamaya davet edildi.