Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (KTMMOB), 22 Mart Dünya Su Günü’nü ülkede 1974’ten bugüne görev üstlenmiş tüm siyasilere adamak istediğini bildirdi.

Birlik Başkanı Ahmet Hüdaoğlu Dünya Su Günü nedeniyle yaptığı yazılı açıklamada,  Dünya Su Günü’nün ülkede bu yıl daha da bir önem taşıdığını belirterek, Ada’da İngiliz sömürge yönetimi döneminden itibaren kendini gösteren su sorununun hızlı bir tırmanış göstererek günümüze kadar geldiğini kaydetti.

Hüdaoğlu, bugünkü duruma gelmeden önce özellikle 1980’li yıllarda konuya ilişkin teknik kadrolar tarafından geliştirilen önerilerin ülkeyi yönetenler tarafından ciddiye alınmadığını “mirasyedi” zihniyeti ile su kaynaklarının acımasızca harcandığını savundu.

Türkiye’den gelen suyun yönetimine ilişkin tartışmalara değinen Hüdaoğlu;

“Kıbrıslı Türk mühendis ve teknik elemanlarının bu projeye istihdam edilmesi sağlanmış ve DSİ ile birlikte çalışarak eğitimleri tamamlanmıştır. Bugün gelinen projenin teknik olarak yönetilebileceği noktada hiçbir kuşku kalmamış finansal açıdan yönetip yönetemeyeceğimiz tartışılır olmuştur” ifadelerini kullandı.

Suyun işletilmesi ve yatırımların yapılması için ihtiyaç duyulan finansal kaynağın suyun işletilmesinden elde edileceğini kaydeden Hüdaoğlu, yapılması gereken işin bu finansın organize edilerek elde edilen kaynağın yatırımlara yönlendirilmesi olduğunu belirtti.

Hüdaoğlu, KTMMOB olarak üzerlerine düşeni yaparak  yeniden yapılanma ve organizasyona temel teşkil etmesi amacıyla suyun yönetim ve işletim şeklini ortaya koyan “Özerk Su Kurumu Yasa Taslağı” çalışmasına aktif katkı sağladıklarını, partilere dağıtılan taslağın ilerletilmesiyle ilgili henüz adım atılmadığını kaydetti.