Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS), hükümetten; “çalışanların alım gücünü koruyan eşel -mobil sistemini uygulamaya koymasını” talep etti.

KTOEÖS Genel Sekreteri Vedat Tek yaptığı yazılı açıklamada, eylül ve ekim aylarında enflasyonun tırmanışa geçtiğini belirterek,  TL’nin değer kaybetmesi, süt ve süt ürünlerine zam yapılmasının yeni bir enflasyonist sürecin habercisi olduğunu, hükümetin bu süreçte çalışanı koruma yönünde hiçbir adım atmadığını iddia etti.

Tek, dövizin yükselişi karşısında çalışanın alım gücünün korunmasının tek yolunun eşel -mobil sistemine geçilmesi olduğunu belirterek,  geçmiş yıllarda ödenmeyen hayat pahalılığından dolayı çalışanın alım gücünün eridiğini kaydetti.

Ocak ayı itibarı ile TL’nin yabancı paralar karşısında yüzde 30 değer yitirmesinin çalışan kesimlerin alım gücünü geriye götürdüğüne değinen Tek, alım gücünün gerilemesinin aynı zamanda ülkenin diğer sektörlerini de olumsuz etkilediğini, işsizliğin arttığını ifade etti.

“2009 yılından beri düzenli ve doğru bir biçimde ödenmeyen hayat pahalılığı oranları alım gücünde tahribatlar yaratmış ve vatandaşın iki yakasını bir araya getirememesini doğurmuştur” ifadelerini kullanan Tek, bu yıl yaşanan döviz kriziyle birlikte gelir dağılımının daha da bozulduğunu gelir adaletsizliğinin arttığını ileri sürdü.