Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS), 2011 sonrası istihdam edilen ve bugün tam gün greve giden öğretmenlerle Başbakanlık önünde eylem yaptı.

Öğretmenler, kamu çalışanlarının aylık maaş, ücret ve ek ödeneklerini düzenleyen, “Göç Yasası” olarak da nitelendirilen “47/2010” sayılı yasayı yola yatarak protesto etti

KTOEÖS üyesi öğretmenler, sabah sendika binasında toplanarak, Başbakanlığa yürüdü.

Meclis önünde kısa bir mola veren, slogan atıp, düdük çalarak bu yasayı yürürlüğe koyanlara tepki gösteren öğretmenler, yaklaşık 1 saatlik yürüyüşün ardından Başbakanlığa ulaştı.

Öğretmenler, Başbakanlığın ana giriş kapısına, taşıdıkları “Çiftçiye Yok, Asgari Ücretliye Yok, İşçiye Yok, Üreticiye Yok, Öğretmene Yok, Hayvancıya Yok, Sermayeye Var”, “Öğretmen Ücretli Köle Değil”, “Göç Yasası’na Dur De” gibi büyük pankartları astı.

Bu sırada Başbakan Ömer Kalyoncu ile görüşmeye gelen Uluslararası Üniversiteler Konseyi yetkilileri Başbakanlığa, öğretmenlerin sloganları ve alkışlarıyla girdi.

GÖKÇEBEL’DEN AÇIKLAMA: “ÖĞRETMEN DERSİNİN BAŞINDA DEĞİLSE SUÇLUSU SİZSİNİZ”

KTOEÖS Başkanı Tahir Gökçebel, Başbakanlık önünde basına yaptığı açıklamada, 2011 sonrası istihdam edilen öğretmenlerin mutsuz, huzursuz ve çaresiz olduğunu kaydetti; “Öğretmen yasayla parçalanmış, geçim derdine düşmüşse, dersinin başında değil eylemdeyse suçlusu sizsiniz” dedi.

csasyt3usaa-757.jpg

“İSTİFA ETMEK ERDEMDİR, BİLMİYORSANIZ ÖĞRETİRİZ”

“İktidardayken başka, muhalefetteyken başka söylemek olmaz” şeklinde konuşan Gökçebel, “Söz verip yapmazsanız, yasaları uygulamazsanız mazeret hakkınız yoktur. İstifa edin. İstifa etmek erdemdir. Bu erdemi bilmiyorsanız, biz öğretmeniz, size öğretiriz” ifadesine yer verdi.

“ÜLKENİN ZENGİNİNİ DOYURMAYA ÇALIŞMAYIN”

Hükümetin sürekli ‘kaynak yok’ gibi bahaneler ürettiğini savunan Tahir Gökçebel, “Kaynak vardır. Bunu siz de biliyorsunuz. Bu ülkenin zenginini, sermayesini doyurmaya çalışmayın” dedi.

Öğretmene dilenci muamelesi yapıldığını da savunan Gökçebel, “Biz dilenci değiliz. Yaratılan adaletsizliği ortadan kaldırmak için mücadeleye devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

“ÖRGÜTLÜ MÜCADELEYLE ALAY EDİLİYORSA BUNUN BİR BEDELİ OLACAK”

Başbakan Ömer Kalyoncu’nun “sendikalar bağırsın” şeklinde bir açıklama yaptığını da öne süren Gökçebel, “Bet ofislerinden, gece kulüplerinden, kumarhanelerden vergi almayıp bunun diyetini bizlere ödetemezsiniz. Bu ülkede doktorlar istifa ediyor, öğretmen geçim sıkıntısı çekiyorsa, örgütlü mücadeleyle alay ediliyorsa bunun bir bedeli olacaktır” ifadesine yer verdi.

“HODRİ MEYDAN…”

Yetkililerin “yanlı” medya aracılığıyla gerçeği yansıtmayan açıklamalar yaptıklarını öne süren KTOEÖS Başkanı Tahir Gökçebel, “Hangi kanalda, hangi bakanla, hangi şartlarda isterseniz isteyin, sizinle tartışmaya hazırım. Hodri meydan” dedi.

5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü’nde Başbakanlığın “2011 sonrası işe giren öğretmenlerin hazırlık ödeneği alabilmesi için yasada gerekli değişiklik yapılacak” şeklinde bir açıklamada bulunduğunu söyleyen Gökçebel, somut adım beklediklerini vurguladı.

csasybruyaaqscq.jpg

YASAYI YOLA YATARAK PROTESTO ETTİLER

Gökçebel’in konuşması zaman zaman “Öğretmen burada, yalancılar nerede?”, “Bu yasa gidecek adalet gelecek” sloganlarıyla bölündü.

Gökçebel’in sözlerini, “Ya gereğini yapın ya da istifa edin. Yasalar karşısında bizden daha güçlü değilsiniz” şeklinde tamamlamasıyla öğretmenler 47/2010 sayılı yasayı Başbakanlık önündeki yola yatarak protesto etti. Bir süre yolda yatan öğretmenler, “Bu şekilde ayaklar altına alındık” dedi.

KALYONCU İLE GÖRÜŞTÜLER

Bu sırada Başbakanlık Halkla İlişkiler Müdürü Sedat Kılıç, öğretmenlerin yanına gelerek, Başbakanın sendikadan bir heyetle görüşmek istediğini söyledi.

Kılıç, Tahir Gökçebel başkanlığındaki heyete Başbakan Ömer Kalyoncu ile görüşmeleri için eşlik etti.

Basına kapalı olan yaklaşık yarım saatlik görüşmenin ardından Gökçebel yeni bir açıklama yaptı.

Tahir Gökçebel, “Başbakan da, hükümet de Anayasaya uymak zorundadır. Bunu bir kez daha dile getirdik, düzenleme değil, yasanın tamamen ortadan kaldırılmasını istediğimizi söyledik” dedi.

“ALİ CENGİZ OYUNLARINA KARNIMIZ TOK”

Geçmişte 2011 öncesi kamuya giren çalışanlara daha az, 2011 sonrası istihdamlara daha fazla artış yapıldığını anımsatan Gökçebel şunu da ekledi:

“Böyle Ali Cengiz oyunlarına karnımız tok. Böyle değişiklikler Göç Yasası’nı bitirmez. Bu yasa yürürlükten kaldırılana kadar mücadeleye devam edeceğiz.”

2011 sonrası göreve başlayan öğretmenlere de hazırlık ödeneği verilmesi konusuna değinen Sendika Başkanı Gökçebel, “Başbakan hazırlık ödeneği konusunda somut adım atılacağını söyledi” dedi.

Eylemi sonlandıran KTÖEÖS üyesi öğretmenler, Başbakanlığa geldikleri güzergahı kullanarak kortej halinde sendikaya döndü.