Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS) 13 Nisan Pazartesi günü 09.00-12.00 saatleri arasında tüm okullara sandık kurarak, sendika yönetimi için referanduma (güvenoyu) gitme kararı aldı.

Karar, sendikanın 8 Yönetim Kurulu üyesinin istifa etmesi üzerine alınırken, güvenoyu sonucuna göre Genel Kurul’a gidilmesi veya gidilmemesi konusu belirlenecek.

KTOEÖS Başkanı Tahir Gökçebel ve sendika yetkilileri bugün, istifalarla ilgili basın toplantısı düzenledi.

Basın toplantısında Gökçebel bir konuşma yaparken, Sendika Mali Sekreteri Selma Eylem de basın bildirisini okudu.

GÖKÇEBEL: “SENDİKA İLE GURUR DUYMAYA DEVAM EDİN”

KTOEÖS Başkanı Tahir Gökçebel, üyelerin ve toplumun sendika ile gurur duymaya devam etmesi gerektiğini belirtti.

Sendikanın 29 kişilik yetkili kurulundan 8 kişinin istifa ettiğini belirten Gökçebel, sendikanın görevinin başında olduğunu, toplumsal haklar ve öğretmenlerin hakları için mücadele alanında bulunduklarını söyledi.

Gökçebel, “Böyle bir dönemde, niyetini ortaya koyan at gözlüğüyle olaya bakan yol arkadaşlarımızın bu davranışı yakışıksızdır” dedi.

İstifa edenlerin sendikayı itibarsızlaştırmaya çalıştığını iddia eden Gökçebel, sendikanın kurumsallaşmada örnek olacak davranışlar sergilediğini, örneğin bir ilke imza atarak, başkanlığı iki dönemle sınırlandırdığını belirtti.

“SİZİN VERECEĞİNİZ KARARI UYGULAMAK BOYNUMUZUN BORCU”

Yönetim Kurulu’nun dün akşam bir toplantı yaparak, doğrudan demokrasinin önünü açmak adına referanduma gitme kararı aldığını söyleyen Gökçebel, “Öğretmene çağrımız, yetki sizde. Sizin vereceğiniz kararı uygulamak boynumuzun borcudur” dedi. Gökçebel, öğretmenin referandumda gizli oy kullanarak tavrını belirleyeceğini kaydetti.

Gökçebel, gazetecilerin sorusu üzerine, istifa edenlerin Genel Kurul için imza topladığını ancak ortada gerekçe bulunmadığını, herhangi bir yolsuzluk veya yüz kızartıcı suç işlenmediğini belirtti.

Gökçebel, başka bir soru üzerine istifa eden üyeler için “Siyasete hizmet ettiler” ifadesini kullandı.

EYLEM: “29 SEÇİLMİŞ KİŞİDEN 8’İ İSTİFA ETTİ”

KTOEÖS Mali Sekreteri Selma Eylem de basın bildirisini okudu. Yaşanan süreçle ilgili bilgi veren Eylem, KTOEÖS’ün Sendika Tüzüğü’ne göre 5 kişilik Yürütme Kurulu’ndan 4 kişinin Yürütme Genel Sekreteri’nin görevden alınmasını Yönetim Kurulu’ndan talep ettiğini, bunun üzerine Genel Sekreter’in önce istifa ettiğini, sonra da istifasından vazgeçtiğini belirtti.

Eylem, tekrar yapılan toplantıda, Yönetim Kurulu’nun oy çokluğu ile Genel Sekreter’in görevini değiştirdiğini, ancak Yönetim Kurulu üyeliğinin devam ettiğini söyledi.

Eylem, şöyle devam etti:
“Yönetim Kurulu Tüzüğü’nün de verdiği yasal hakkını kullanarak aldığı bu karardan sonra Yönetim Kurulu üyesi olan ve onunla birlikte seçilmiş kurullar içinde ayrı ideolojide olduklarını, birlikte hareket ettiklerini iddia ederek 29 seçilmiş kişiden 8 kişi istifa etmiştir. Demokrasiye, demokratik çoğulculuğa tahammülü ve saygısı olmayacak bu davranış, ‘koltuk varken sorun yok’ diyen anlayış kabul edilemez. Bu karardan sonra istifa eden ve kendi arkadaşlarını suçlayan bu arkadaşlarımız, bizlere, öğretmene, üyeye, genel kurula, yol arkadaşlarına karşı ayıp etmişlerdir.”

Görevden yasal şekilde alınan Genel Sekreter ve istifa eden diğer üyelerin medyada ve sosyal medyada “sendikayı itibarsızlaştırmaya ve Genel Kurul için imza toplamaya başladığını” iddia eden Eylem, bunun üzerine Yönetim Kurulu’nun dün akşam toplanarak referandum kararı aldığını belirtti.

Hiç kimsenin koltuğu ve kişisel menfaatlerinin KTOEÖS’ten önemli olmadığını söyleyen Eylem, “KTOEÖS demokratik bir kitle örgütüdür. En yetkili organlarından Yönetim Kurulu kararsız, çaresiz bırakılamaz. KTOEÖS Yönetim Kurulu kararları başka bir örgüt, dernek tarafından empoze edilemez” dedi.

Örgüt içinde örgüt yaratma çalışmalarına seyirci kalınamayacağını söyleyen Eylem, farklı görüş ve ideolojide olanların demokrasiyi kullanarak örgüt içinde örgüt yaratma çalışmaları yaparak, Yönetim Kurulu’na dayatma yapamayacağını, karar almasının önünü tıkayamayacağını belirtti.

Alınan kararlar öncesi demokratik tartışma yapılabileceğine işaret eden Eylem, üyelerin KTOEÖS Yönetim Kurulu kararlarında beğenmediklerine uymama özgürlüğü olamayacağını kaydetti.

Tüm öğretmenin tek yasa içerisinde toplanması, “Göç Yasası”nın kaldırılması, kamusal eğitim için mücadele edilmesi, öğretmene sosyal tesis yapılması, kurumsallaşma için başkanlığın iki dönemle sınırlanması gibi hedeflere dört elle sarıldıklarının altını çizen Eylem, verdikleri sözlerin arkasında olduklarını söyledi.

“EN ÖNEMLİ ORGAN TÜZÜK”

KTOEÖS’ün aidiyet duygusunu, “biz” olgusunu yaratan en önemli organın anayasası yani tüzüğü olduğunu kaydeden Eylem, tüzüğe uymamanın, bütünlüğü bozmanın suç teşkil ettiğini belirtti.

Eylem, “Tüzüğe bağlı karar aldı diye, tüzükten gelen yetkiyi kullandı diye KTOEÖS’ün şu anki en yetkili organı Yönetim Kurulu suçlu olamaz” diye konuştu.

Eylem, Genel Kurul’dan yetki alarak göreve başladıklarını söyleyerek, ilkelerini ve sözlerini 2017’ye kadar yerine getirmek için çalışmaya devam edeceklerini belirti.

Eylem, şunları kaydetti:

“Yola çıktığımız bazı arkadaşlarımız kendilerinin farklı olduğunu yeni fark ederek ve türlü gerekçeler sıralayarak konuyu koltuğa ve mevkiye indirgeyerek, yol arkadaşlığından vazgeçmeleri üzücüdür. Ancak kimse KTOEÖS’ten yüce değildir. Belirlenen hedef ve ilkelere ancak yolda çıkan engellere, zorluklara rağmen yoluna devam edenlerle ulaşılabilir. Bizler bu yola siz üyelerimizin desteğiyle, verdiğiniz sözlerle siz öğretmenlerimizden güvenoyu istiyoruz. Güvenoyu alırsak tüzüğümüzün 13. maddesinin 12. bendi ve diğer yetkilerine bağlı olarak takviye yaparak görevimize devam edeceğiz.”

Öğretmenlerin vereceği her karara saygılı olacaklarını ve gereğini yapacaklarını belirten Eylem, “Biz size güveniyoruz, sizin de bize verdiğiniz güveni asla sarsmayacağız” dedi.

Eylem, son sözün öğretmende olduğunu ifade etti.