Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS) Cumhuriyet Meclisi önünde Kamu Çalışanlarının Aylık ve Diğer Ödeneklerinin Düzenlenmesi Yasası’nın kaldırılması talebiyle eylem yaptı.

Tüm devlet bünyesindeki orta eğitim okullarında, 1 Ocak 2011’den sonra göreve başlayan öğretmenlerin katılımıyla tam gün grev başlatan KTOEÖS’ün Meclis önündeki eylemi saat 10:30 sıralarında başladı. Bir grup eylemci bir süre bugünkü Meclis Genel Kurulu oturumunu da izledi. Eyleme Kıbrıs Türk Kamu Görevlileri Sendikası (Kamu-Sen), Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS)ve Kıbrıs Türk İşçi Sendikaları Federasyonu (Türk-Sen) da destek verdi.

“Göç Yasasına Dur de”, “Öğretmenler Ücretli Köle Değildir”, yazılı pankartlar taşıyan eylemciler, “Bu yasa gidecek adalet gelecek” sloganları da attı. Eyleme yalan söyledikçe burnu uzayan masal karakteri Pinokyo’yu temsil eden bir de bebek getirildi.

KTOEÖS Başkanı Tahir Gökçebel, eylem yerinde yaptığı konuşmada, eylemlerin boyutunu büyütme uyarısında bulundu.

Yasa kaldırılana kadar eylemlerden vaz geçmeyeceklerini belirten Gökçebel, hükümet temsilcileriniyasanın kaldırılılması konusunda sendikalara yalan söylemekle suçladı. Gökçebel, “Pinokyo bile bu kadar yalan söylemedi. Pinokyo’nun bile burnu bu kadar büyümedi” dedi.

Yasanın görüşülmesi için Meclis Genel Kurulu’nda 20 Kasım 2014’de ivedilik kararı alındığını anımsatan Gökçebel, siyasi partilere 5 milyon TL yardım yapılabildiğini ancak sendikalara Yasa’nın kaldırılması konusunda “kaynak yok” gerekçesinin verildiğini belirtti.

Hükümet edenleri sadece kendi çıkarlarını düşünmekle eleştiren Gökçebel, “Partizanlık, adam kayırma, rüşvet, kurultaylara bile malzeme olmaya başladı” dedi.

Gökçebel, “Anayasal hakların gaspedilmesi gelenekselleşti...Bugün öğretmen yolda. Öğretmen  dersinin başında değilse hükümet bunun suçlusu olduğunu, yanlı medyayı kullanarak saklamaya çalışıyor.Öğretmeni suçluyorlar” dedi.

Muhalefetteyken Cumhuriyetçi Türk Partisi’nin Yasa’nın adaletsizlik yarattığını gençliği göçe zorladığını savunduğunu kaydeden Gökçebel, hükümete seslenerek; “Gerekçe ne isterse olsun, hangi gerekçeyi sunarsanız sunun, istifa etmek erdemdir. Yapamıyorsanız başaramıyorsanız...istifa edeceksiniz” dedi.

1446468087.jpg

ÖZKARDAŞ

Kıbrıs Türk Kamu Görevlileri Sendikası(Kamu-Sen) Genel Başkanı Mehmet Özkardaş, Ulusal Birlik Partisi tarafından geçirilen daha sonra CTP ile Demokrat Parti Ulusal Güçler hükümeti tarafından, “yasanın kaldırılması için yeterli kaynak bulunmadığı” gerekçesi oraya konulan yasanın, kamuda yeni işe girenlerin maaşında, 1 Ocak 2014’den önce işe girenlere göre yüzde 40 gerileme yarattığını, sosyal hakları gerilettiğini belirtti.

Yasayı kaldırmaya yönelik yazırlanan tasarıya atıfta bulunan Özkardaş, “CTP-DP’nin Meclis Danışma Kurulu’nda yaptığı cambazlıkla dipsiz kuyuya atılmıştır” dedi.

Yasa’nın kaldırılması için gerekli kaynağın var olduğuna inandığını belirten Özkardaş, “Batık bankalardan çalınan 700 milyon doların hesabını sormayanlar, çalışanlara gelince maalesef ‘para yok, kaynak yok’ diyorlar. Kaynak çok, para çok ancak bunların hepsi sermayeye ve mecliste temsil edilen milletvekillerinedir ” dedi.

Yasa’da bazı değişiklikler yapılması önerisini kabul etmelerinin mümkün olmadığını ifade eden Özkardaş, “Bu yasa üzerinde Pazarlık yapmayız” dedi.

1446468103.jpg

ELCİL

Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) Genel Sekreteri Şener Elcil de, konu üzerinde eylemlerin artık diğer sendikalarla birlikte gerçekleştirileceğini söyledi.

Elcil, “Yola birlikte çıktık, bundan sonraki tüm eylemler hep beraber olacak” dedi.

Kıbrıs Türk Hekimler Sendikası ile KTÖS’ün eğitim denetmenleri için yaptığı eylemlere de atıfta bulunan Elcil, eylemlerin iyi yönetim bulunmamasının bir göstergesi olduğunu kaydetti.

Yasanın neden değiştirilmediği konusunda ise Elcil, “Niye değiştiremiyorsunuz dediğimiz zaman da, ‘emir böyle, emir Ankara‘dan, emir yüksek yerden’ deyip o yüzden değiştiremiyorlar ” dedi.

Yasa’nın gençleri göç ettirmeye yönelik olduğunu, verilen mücadelenin toplumsal varoluş kavgası olduğunu savunan Elcil, “Toplumu düşünen, topluma hizmet vermek isteyen insanların bizi yönetme hakkı var, bunların değil” dedi.

1446468044.jpg

1446468041.jpg

1446468043.jpg

1446468045.jpg

1446468085.jpg