Meclis Genel Kurulu toplantısında “Merkezi Cezaevi (Kuruluş, Görev ve Çalışma Esasları) (Değişiklik) Yasa Tasarısı”yla ilgili söz alan CTP Milletvekili Teberrüken Uluçay, ilgili yasanın kendi döneminde hazırlandığını hatırlatarak kamu görevlileri yasasının dışına çıkmadıklarını anlattı.

Teşkilat yasasının konsensüs şekilde oluşturulduğunu anımsatan Uluçay, KAMU-SEN,  KTAMS ve Gardiyanlar Birliğinden görüş aldıklarını anlattı.

Şartlı tahliye tüzüğü ile ilgili ciddi bir taslak hazırlandığını belirten Uluçay yeni bir cezaevine ihtiyaç duyulduğunu ancak ihalenin Türkiye’de çıkılması durumu olduğundan bu konuda adım atılamadığını belirtti.

Uluçay yasalara göre ihalenin KKTC’de açılması gerektiğinin altını çizdi.

Ardından “Merkezi Cezaevi (Kuruluş, Görev ve Çalışma Esasları) (Değişiklik) Yasa Tasarısı”nın görüşülmesine ilişkin tezkere oyçokluğuyla kabul edildi.

Bu arada Meclis önünde eylem yapan KTOEÖS üyeleri Meclis oturumunu izlemek üzere salona girdi.

Ardından CTP’nin bazı komite üyelerinde yaptığı değişiklikler Meclis’in bilgisine getirildi.

BİRİKİM ÖZGÜR

Daha sonra söz alan Başbakan Vekili, Maliye Bakanı Birikim Özgür, hükümet adına, meclise sevk edilen kararnamelerin daha detaylı değerlendirilmesi için meclis alt komitelerinde görüşülmesini önerdi.

DENKTAŞ

Bunun üzerine söz alan DP UG Genel Başkanı Serdar Denktaş yasa gücünde kararnameler geçirildikten sonra 3 ay içinde meclisten geçirilmesi kuralını hatırlattı.

Bu nedenle bu kararnamelerin geçerliliğini yitirdiğinden endişe ettiğini belirten Denktaş bu nedenle ret oyu vereceklerini söyledi.

ERHÜRMAN

CTP Genel Sekreteri Tufan Erhürman ise yasa gücünde kararnamelerin bakanlar kurulu tarafından çıkarıldığını ve ya kaldırıp ya da yasalaşması için meclise gönderildiğini anlattı.

Erhürman, ilgili yasada meclis bu konudaki kararını 90 gün içinde verir dediğini ancak 90 gün içinde karar verilmezse ne olacağını belirtilmediğini dile getirdi.

Erhürman’ın konuşmasının ardından izleyici koltuklarında bulunan KTOEÖS Başkanı Tahir Gökçebel Erhürman’dan göç yasasıyla ilgili konuşmasını istedi.

Bunun üzerine Meclis Başkanı Siber, ilgili tüzüğü hatırlatarak Gökçebel’i konuşma yapmaması için uyardı.

ÇELER

Ardından söz alan TDP Milletvekili Zeki Çeler “Göç Yasası” değişiklik önerisinin mecliste görüşülmesi için danışma kuruluna öneride bulunduğunu hatırlattı.

Çeler, ilgili yasayla ilgili TDP’nin verdiği değişiklik önerisinin komitede görüşülmemesi sebebi ile içtüzüğün 38. Maddesi 2. Fıkrası ve 43. Maddesi gereğince öneri sahipleri olarak göç yasası komitede görüşülmediğinden danışma kurulu tarafından genel kurulda görüşülmek üzere haziran ayında karara bağlanmasını talep ettiklerini ancak bu taleplerinin yerine getirilmediğini dile getirdi.

Çeler bu taleplerinin yeniden ilgili maddeler gereğince genel kurula getirilmesi için Meclis Başkanlığına yazı verdi.

Ardından KTOEÖS üyeleri salondan ayrıldı.

YASA GÜCÜNDE KARARNAMELER

Daha sonra Birikim Özgür’ün yasa gücünde kararnamelerin geri çekilmesi konusundaki önerisi oylanarak oyçokluğuyla kabul edildi.

Ardından Komite Başkanı Gülle “Merkezi Cezaevi (Kuruluş, Görev ve Çalışma Esasları) (Değişiklik) Yasa Tasarısı”yla ilgili komite raporunu okudu ve tasarının görüşülmesine geçildi.

GÜNDÜZ

Bu bölümde söz alan DPUG Milletvekili Menteş Gündüz, yasaya en başından beri ret oyu vereceklerini söylediklerini kaydetti.

Cezaevinin yeniden yapılandırılması konusunu çok tartıştıklarını belirten Gündüz,  “Bu yasanın anası olan kamu reformunun geçirilmesi gerektiğini” kaydetti.

Gündüz cezaevi konusunda gereken çalışmaların yapılmasını talep etti.

ANGOLEMLİ

TDP Milletvekili Hüseyin Angolemli de Cezaevi Yasasında yer alan iyi ahlak ödeneği maddesini eleştirdi ve ülkenin yeni bir cezaevi yasasına ihtiyaç duyduğunu söyledi.

SERDAROĞLU

UBP Milletvekili Ergün Serdaroğlu da cezaevi yasasının çok önemli olduğunu belirterek yeni bir cezaevi yapılması gerektiğine işaret etti.

TAÇOY

Daha sonra söz alan Taçoy, cezaevinde uyuşturucu satıcılarıyla kullanıcılarının aynı ortamda bulunduğunu kaydederek, bunun sıkıntılı bir durum olduğunu dile getirdi.

Uyuşturucu kullanma yaşının gittikçe düştüğüne işaret eden Taçoy, bu konuda gerekli adımların atılması gerektiğini anlattı.

Taçoy, sentetik uyuşturucu kullanımının önüne geçmek için gerekirse cannabisin kontrollü kullanımı konusu dahil çeşitli çözümlerin tartışılabileceğini söyledi.