Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS) ile Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS), “yıllardan beri Kıbrıs Türk toplumuna biçilen rol gereği Türkiye tarafından dayatılan ekonomik paketler, kukla yöneticilerimiz ve yerli işbirlikçiler ile başarılı bir biçimde uygulanarak yıkım yaratmıştır” iddiasında bulundu.

İki sendika, Hayvan Üreticileri Birliği’nin organize ettiği eylemin haklı olduğunu savunarak, “Ülkemizi bu duruma getiren yıkım paketlerini dayatan TC hükümetlerini onların Kıbrıs’taki kuklalarını ve kendi çıkarından başka birşey düşünmeyen yerli işbirlikçi sermaye çevrelerini şiddetle protesto ederiz”  ifadelerini kullandı.

KTOEÖS Başkanı Tahir Gökçebel ile KTÖS Genel Sekreteri Şener Elcil tarafından yapılan ortak açıklamada, Kıbrıs Türk toplumunun alınan siyasi kararlarla üretimden koparıldığı ve tam bir tüketici toplum haline getirildiği ileri sürüldü. Açıklamada, yılda 60 milyon dolarlık ihracat yapılırken, sadece Türkiye’den 1,4 milyar dolarlık mal ithal edilmesinin bunu açıkça ortaya koyduğu kaydedildi.

“Rum ambargosu yalanı ile ürettiğimiz ürünlerin Türkiye’ye bile ihracı engellenmekte, narenciye, patates, süt ürünleri ve küçük ölçekli işletmelerde üretilen mallarımız elimizde kalmaktadır. Bu da yetmezmiş gibi bizden mal almamak için mazeret üreten Türkiye hükümetleri Türkiye’de üretilen her türlü mal ve ürünün adanın kuzeyine sonsuz girişini de dayatmışlardır” denilen açıklamada, bu ticaretin adaletsiz olduğu ve tamamen tüketmeye yönelik hazırlanan ekonomik paketlerin sonucu olduğu iddia edildi.

Üretmek için mücadele eden hayvancı, çiftçi,  narenciyeci ve  patatesçileri sokağa döken eylemin haklı bir eylem olduğu ve son kalan üretim alanlarının feryadı olduğu savunulan açıklamada, şunlar öne sürüldü:

“Maalesef bizi idare ettiğini iddia eden kukla hükümet ve işbirlikçi yerli sermayenin Türkiye’ye yağ çekme uğruna yarattıkları bu sömürü düzeni tüm üretim sektörlerini yok olma noktasına getirirken, TC’nin emirlerini yerine getiren popülist politikacı ve ganimetçi sermaye çevrelerini de toplumun sırtına asalak yapmıştır. Açıktır ki, bu yıkımın sorumlulukları TC hükümetleri, onların Kıbrıs’ın kuzeyindeki kukla politikacıları ve ganimetçi yerli sermayedir.”