Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS), UBP-DP hükümeti yetkililerini uyararak, öğretmen eksikliği başta olmak üzere eğitim sorunlarının giderilmemesi durumunda 7 Kasım Pazartesi gününden itibaren öğretmen eksikliği bulunan 17 okulda yasal çerçevede eylemler yapacağını duyurdu.

KTÖS Genel Sekreteri Şener Elcil yaptığı açıklamada, hükümetin nüfusu bilmemesinden dolayı eğitim, sağlık gibi hizmetlerin temel altyapısı ve personel ihtiyacını planlamaktan aciz olduğunu savundu.

Elcil, hükümetin, cami yatırımlarına hız verirken ve Haspolat’ta yapılan cami ve Sunni İslam eğitimine hizmet eden Hala Sultan İlahiyat Koleji için kaynağı belirsiz yerlerden milyonlarca dolar harcarken, devlet okullarının altyapı, öğretmen ve okul çalışanı ihtiyacının devam ettiğini belirtti.

“Eğitim ve Kültür Bakanlığı yetkilileri var olan eksikleri bildikleri halde sorunları gidermek için kıllarını kıpırdatmadıkları gibi yasadışı istihdamlara da göz yumarak sorunları örtbas etmeye çalışmaktadırlar” diyen Elcil, son dönemde okullardaki öğretmen eksikliğini gidermek için okul-aile birliklerine destek verip, okul aile birliklerinin yasadışı bir şekilde öğretmen istihdam etmelerini teşvik ettiklerini, yapılan şikayetleri ise hasıraltı edip, yasadışılığa çanak tuttuklarını ileri sürdü.

Elcil, konu ile ilgili Kamu Hizmeti Komisyonu’nun, Sayıştay’ın ve Ombudsman’ın derhal devreye girmesi gerektiğini belirterek, “Hukukun; devleti yönettiğini iddia eden makamlarca çiğnenmesi anarşiye ve kaosa davetiye çıkarmaktadır” dedi.

KTÖS, öğretmen eksikliklerinin giderilmesini istediği okullar ve ihtiyaç duyulan öğretmenleri şöyle açıkladı:

“1-Ziyamet İlkokulu – 1 Okul Öncesi öğretmeni (4 Yaş), 2-Kumyalı İlkokulu- 1 Sınıf Öğretmeni, 3- Büyükkonuk İlkokulu- 1 sınıf öğretmeni, 4-Karaoğlanoğlu İlkokulu– 1 sınıf öğretmeni, 5-Gaziköy Anaokulu – 1 özel ders öğretmeni, 6-Canbulat İlkokulu ve Maarif Anaokulu – 1 özel ders öğretmeni, 7- Haspolat İlkokulu – 1 özel ders öğretmeni, 8-Necati Taşkın İlkokulu– 1 sınıf öğretmeni, (72 öğrenci 2 şube), 9-Mehmetçik İlkokulu– 1 Okul Öncesi Öğretmeni (4 yaş), 10-Hamitköy Dr. Fazıl K. İlkokulu –2 Sınıf öğretmeni, 1 özel ders öğretmeni (Ana 31 öğrenci -1. Sınıf 33 öğrenci), 11- Alsancak İlkokulu– 1 özel ders öğretmeni, 12- Serhatköy İlkokulu – 1 özel ders öğretmeni, 13- Türkmenköy İlkokulu – yarı zamanlı bir öğretmen, 14-Mormenekşe İlkokulu – yarı zamanlı bir öğretmen, 15- Dipkarpaz İlkokulu – 1 Okul Öncesi, 3 Özel ders öğretmeni, 16-Yedikonuk İlkokulu – 1 Okul Öncesi (4 yaş kapalı kaldı), 17-Beyarmudu İlkokulu – 1 Okul Öncesi (4 yaş kapalı kaldı)”