KTÖS Genel Sekreteri Şener Elcil yazılı açıklamasında, Kıbrıs’ta yıllardır “Kıbrıslı Türklerin korku, baskı ve şiddetle yönetildiğini, mücadele konusunda farklı düşünen insanların bombaların, silahların gölgesinde ya ortadan kaldırıldığını ya sindirildiğini ya da göç ettirildiğini” savundu.

Elcil, “Adanın bölünmesi ile birlikte bu baskıcı faaliyetlerin sahipleri ile birlikte farklı yöntemlerle toplumun boynunda asılı kalmaya devam ettiğini, siyaset uğruna partizanlık, adam kayırmacılık, rüşvet, mal dağıtma ırkçılığın yükseldiğini, toplum arasındaki adalet ve eşitlik kavramının partizanlık uğruna zedelenmesinin egemenleri rahatsız etmediğini” kaydetti.

Açıklamasında ülkenin bugünkü duruma gelmesinde Türkiye’yi ve AKP’yi suçlayan Elcil, Türkiye’den ülkeye uygulandığını savunduğu “haksızlıklara, peşkeşlere" ses çıkaranların, adanın birleşmesini talep edenlerin yıllarca ‘vatan haini’ ilan edildiğini, itibarsızlaştırılmaya çalışıldığını ve iş olanakları yok edilerek göç ettirilmeye zorlandığını” ileri sürdü.

Elcil, ülkede “ifade özgürlüğünü” dile getirenlerin “faili meçhul telefonlara, kurşunlara ve bombalara hedef olduğunu” savunarak, şunları kaydetti:

“Afrika Gazetesi’nin son günlerde yaptığı yayınlardan dolayı vahşi bir yöntemle tehdit edilmesi demokrasinin bir kez daha katledilmesine neden olmuştur. Bir sokak köpeğinin vahşice katledilerek Afrika Gazetesi’ne bırakılması hem bir hayvanın yaşam hakkı açısından hem de verdiği mesaj açısından adamızın kuzeyinin ne hale dönüştürüldüğünün açık göstergesidir. Bu anlamda Afrika Gazetesi’ne bırakılan vahşi mesajın ifade özgürlüğüne yapılan bir saldırı olarak kabul ettiğimizi belirtirken, gazete ile dayanışmamızı belirtiriz.”