Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) Genel Sekreteri Şener Elcil, Yakın Doğu Üniversitesi’nde geçersiz diploma verilmesi skandalı yaşandığını savunarak, bu ortada dururken, Milli Eğitim Bakanı Özdemir Berova ve YÖDAK Başkanı Hüseyin Gökçekuş’un sessizliklerini koruyarak suçlu olduklarını itiraf ettiklerini ileri sürdü. 

KTÖS Genel Sekteri Şener Elcil yaptığı yazılı açıklamada, KKTC vatandaşlarını izinsiz olarak sınıf öğretmenliği bölümüne kaydedip, hiçbir geçerliliği olmayan diploma veren YDÜ yetkililerinin bu sahtekarlıklarının 9 Şubat 2015 tarihinde Milli Eğitim Bakanlığı Yüksek Öğretim ve Dış İlişkiler Dairesi tarafından belgelenmesine rağmen, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden üç gün önce “seçim rüşveti” karşılığı Milli Eğitim Bakanı Özdemir Berova’nın bölüm açma ön izni verdiğini iddia ederek, bunun da tam bir skandal olduğunu öne sürdü.

Bu sahtekarlığa tepki koyan YÖDAK üyelerinin 19 Haziran tarihinde toplanarak Yakın Doğu Sınıf Öğretmenliği bölümüne KKTC vatandaşlarının alınması ile ilgili kararı YÖDAK Başkanı ve Yakın Doğu Üniversitesi eski rektör yardımcısı Hüseyin Gökçekuş’un tüm tehdit ve itirazlarına rağmen iptal ettiğini savunan Elcil, alınan iptal kararın Cumhurbaşkanlığı’na bildirildiğini iddia etti. 

Yanlış kararı iptal etme sırasının Milli Eğitim Bakanı Özdemir Berova’ya geldiğini savunan Elcil sözlerini şöyle tamamladı:

“Seçim rüşveti karşılığı, planlı öğretmen yetiştirme sistemini ortadan kaldıracak adımı atan Sn. Berova, ya izinsiz bölüme öğrenci alma çabasını sürdüren üniversitenin açma ön iznini iptal edip, bu sahtekarlığa ortak olmaktan vazgeçecek ya da istifa edecektir. Bilinmelidir ki, bu sahtekarlığı yapanların peşini bırakmamakta kararlıyız.”