Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS), çocukların ihtiyacı olan tek şeyin, ücretsiz, laik, bilimsel ve demokratik eğitime eşit bir şekilde erişebilmek olduğunu vurguladı.

KTÖS,  çocuklar olgunluk çağına geldikten sonra herkesin inancına eşit olarak eğitim sistemi içerisinde seçmeli programların geliştirilmesini ve çocuklara eşit olarak sunulmasını daha önce de şimdi de önerdiklerini belirtti.

KTÖS Eğitim Sekreteri Burak Maviş tarafından yapılan yazılı açıklamada, “Eğitim Bakanı’nın Yüksek İdare Mahkemesi’nin (YİM) ‘ilahiyat koleji’ ile ilgili verdiği kararı eğitimdeki tek sorun olarak algılaması ve bu kararı nasıl bozarım anlayışı ile canla başla çalışması bir başka ironimizdir” denildi.

Milli Eğitim Bakanı Özdemir Berova’nın son yaptığı bir açıklamada bahsettiği ‘serpiştirme’ ders kavramı ile, eğitim hayatına yeni bir kavram kazandırdığını kaydeden Maviş, “Gericilik üzerinden yeniliğe ön ayak olmaya çalışmasını takdir etmediğimiz gibi, hiçbir şekilde denetimini yapamadığı ve halen daha kimin tarafından finanse edildiği belli olmayan, cemaatlerin fink attığı ilahiyat koleji mantığına taraf olmasını ise anlamsız buluyoruz” iddiasında bulundu.

“EĞİTİM BAKANI TARİKATLARIN GÜDÜMÜNDEKİ KURSLARDAN VAZGEÇTİĞİ ZAMAN…”

“Eğitim Bakanı tarikatların güdümündeki kurslardan vazgeçtiği zaman, din kültürü ve ahlak kavramını eğitim sistemi içerisinde tartışmaya hazırız” ifadelerini kullanan Maviş, Eğitim Bakanı Berova’ya sorular yöneltti.

Maviş’in soruları şöyle:
“Okullara bütçe oluşturdunuz mu?, İlköğretim Dairesi Müdürü atayacak mısınız?, Ek derslikler yapılacak mı?, Yeterli öğretmen kadrosu alınacak mı?, Yeni okul yapılacak mı?, Eğitim Bütçesi’nin % kaçı kamusal okullara harcanacak?, Çalışma barışını yeniden tesis edebilmek için gerçekçi ve adil önlemler alındı mı?, Denetmenlerin sorunları çözülecek mi? MEDDYK yasası işletilecek mi? Yeni denetmen alınacak mı? ,  Yönetici münhalleri doldurulacak mı?, AÖA’ne öğretmen adayı alınacak mı? Özel eğitim öğretmeni atanacak mı?, Okul psikologu atanacak mı?, Öğretmen yardımcısı kadroları açılacak mı?,  Özellikle yeni öğretmenlerin ekonomik ve sosyal haklarında iyileşme olacak mı?, Kamusal alan dışındaki eğitim emekçilerinin uğradığı emek sömürüsü ile ilgili önlem alınacak mı?,  Nakil Tüzüğü ve diğer hazırlanan tüzüklerin uygulanmasına geçilecek mi?, Özel üniversitelerdeki eğitim çalışanlarının ve üniversite öğrencilerinin ekonomik sömürüsüne karşı bir girişim yapılacak mı?,  Yeni hazırlanan eğitim programları uygulanacak mı?,  Yarışmacı sınavlar yerine alternatif seçim yöntemleri geliştirilecek mi?,  Laik bilimsel ve demokratik eğitimin gerekleri yerine getirilecek mi?, Eğitim şurası kararları uygulanacak mı?”.